Fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie, cu cartofi copti

Primavara incearca sa-si intre in paine. Culegatorii au dat iama prin paduri si ghioceii umplu cosurile comerciantilor pe la colturile pietei. Ma gandesc, ca inspectorii de la agentia de mediu si/ sau inspectorii silvici ar trebui sa ia atitudine pentru a incerca macar, sa protejam cat de cat natura cu poienile din padurile unde cresc ghiocei. Macar sa interzica scoaterea ghioceilor din pamant, cu radacina cu tot si de ce nu, sa aplice ceva sanctiuni contraventionale.

Acelasi lucru, nu ar strica, daca s-ar avea in vedere si locurile unde cresc brandusile si narcisele. Si aceste flori populeaza deja tarabele. Nu este vorba, cumva, de arii protejate ?!

Nu mai vorbesc de bujorii de munte (floare protejata prin lege) care la vremea lor sunt adusi cu cosurile prin piete de catre “intreprinzatori”. Acestia nici macar nu stiu ca bujorii de munte sunt flori protejate prin lege.

Ce ar putea urma ? Este vremea sa ne trezim la realitate. Nu mai este mult pana ce minunata floare de colt o s-o vedem pe tarabele din piete ?! Vara trecuta, am vazut deja prin piete, fire imbobocite de lotus smulse din plaurii care cresc pe apa.

De-ale statului si functionarilor bine platiti ai acetuia !? Pentru culegatorii de flori din padure si/ sau de pe munte si/ sau din lacuri protejate, aceste flori poate sunt singura lor sursa de venit. Culegatorii nu cunosc legea, inspectorii nu o aplica, iar natura sufera (urmasii nostrii nu vor mai avea ocazia sa vada aceste frumuseti naturale), veniturile obtinute din vanzarea acestor flori nu sunt impozitate si nici taxate.

Din retetarul familiei mele ! Fleica de porc este un ingredient, des folosit in bucatarie. Se poate pregati in fel si chip, cu putine operatii culinare prestate in bucatarie, cu timp de preparare mai indelungat, dar cu savoare garantata. Se poate servi cu tot felul de garnituri preferate, cu mustar, cu hrean, cu muraturi conservate in otet.

Pregatim fleica de porc la cuptor – fleica de porc cu sorici si cartofi, la cuptor; fleica de porc cu sorici si sufleu de conopida, pecie de porc cu sorici si carnati proaspeti de porc, la cuptor; fleica de porc cu sorici coapta, cu varza noua calita.

Pregatita pe gratar, fleica de porc se face rapid si are are o savoare deosebita – fleica de porc la gratar si cartofi prajiti, fleica de porc cu sorici, la gratar, cu paste fainoase.

La tigaie/ wock, fleica de porc se poate pregati tot, rapid – fleica de porc cu legume la wock, pecie de porc cu sorici parlit, preparata rapid.

Nu place sa pregatim in familie, rulada din fleica de porc, preparat ce poate fi servit atat cald cat si rece – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza; rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac; rulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, rulada din fleica de porc umpluta cu muschi de vitel si cascaval, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate, rulada din fleica de porc cu sorici si coaste.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 14

Fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie, cu cartofi copti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: fleica de porc, carnati proaspeti de porc, cartofi, unt proaspat, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, boabe de mustar, foi de dafin, boia afumata, curcuma, cimbru uscat, rozmarin, fulgi de ardei iute, ulei de rapita, untura de porc, vin rosu.

Cumparare fleica de porc si pregatirea acesteia pentru frigere in cuptor.

Se cumpara o bucata intreaga din fleica de porc, impanata cu putina grasime, de preferat fara oase sau cu oase mari, cu soriciul, de preferat, parlit, la 1,8-2,0 Kg/ bucata.

fleica de porc cu sorici parlit 1

Fleica de porc cu sorici, impanata cu grasime.

Daca am cumparat fleica de porc cu sorici oparit, se parleste bucata de carne, tinand-o cu mainile deasupra flacarii mari a argazului.

De achizitionat ! Daca avem in dotare butelie cu gaz si arzator, parlirea este mult mai usoara si rapida. Nu am inca, in dotare, aceasta butelie. Mi-am propus sa o achizitionez cum gasesc o oferta rentabila si obligatoriu cu butelie de rezerva.

Soriciul parlit se barbiereste cu lama unui cutit subtire, bine ascutita, pentru a indeparta urmele de par parlit.

fleica de porc cu sorici parlit 2

Bucata din fleica de porc impanata cu grasime, parlita la flacara mare a aragazului.

Bucata de carne impanata cu grasime se spala sub jet de apa calduta si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

In reteta se mai folosesc catei de usturoi intregi.

Ingrediente

  • fleica de porc cu sorici,

  • carnati proaspeti din carne de porc,

  • cartofi,

  • unt proaspat,

  • untura de porc,

  • cimbru uscat,

  • rozmarin verde.

Se pregateste un amestec de sare grunjoasa si condimentele preferate: piper boabe proaspat macinat, curcuma, boia afumata de ardei, cimbru uscat.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 1

Sare grunjoasa si amestec de condimente folosite pentru frecarea bucatii din fleica de porc.

Bucata intreaga din fleica de porc se freaca cu amestecul de sare grunjoasa si condimente, pe partea cu carne. Carnea se impaneaza cu catei de usturoi si frunze mici de rozmarin verde.

Optional, pentru condimentare fleica pe partea cu carne, in amestecul de sare grunjoasa si condimente se adauga putin ulei de masline extravirgin.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 3

Bucata din fleica de porc frecata cu amestecul de sare grunjoasa si condimente pe partea cu carne. Carnea s-a impanat cu catei de usturoi si mici frunze de rozmarin.

Bucata intreaga din fleica de porc se cresteaza pe partea cu sorici si se freaca cu amestecul de sare grunjoasa si condimente.

Secretul gospodinei ! Sarea grunjoasa ajuta la frigerea bucatii din fleica de porc. Prin crestaturi se freaca bine cu mai multa sare grunjoasa. Grasimea va absorbi atata sare grunjoasa cat ii este necesar, fara a se sara excesiv preparatul final.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 4

Bucata din fleica de porc a fost crestata pe partea cu sorici si frecata cu amestecul de sare grunjoasa si condimente.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare fleica de porc si pregatirea acesteia pentru frigere in cuptor.
  • Frigere bucata din fleica de porc in cuptorul electric al aragazului.
  • Pregatire cartofi copti.
  • Pregatire carnati proaspeti din carne de porc, la tigaie.
  • Odihna, felierea, montarea si servirea preparatului final.

Frigere bucata din fleica de porc in cuptorul electric al aragazului.

Se pregateste o tava de copt prevazuta cu gratar. In tava se pun catei de usturoi, crangute de cimbru uscat, crengute de rozmarin, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, fulgi de ardei iute, amestec de vin rosu si apa rece in proprortie de 2:1.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 2

Tava de copt este pregatita pentru frigerea bucatii din fleica de porc.

Se preincalzeste cuptorul aragazului electric inainte de a introduce tava de copt cu bucata din fleica de porc. La cuptorul electric se fixeaza programul de incalzire de sus-jos cu ventilator si temperatura la 190 de grade C.

In tava de copt se pune bucata din fleica de porc, pe partea cu carne asezata pe gratar.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 5

Bucata din fleica de porc cu sorici, condimentata, asezata pe gratar in tava de copt.

Pentru o frigere omogena, tava de copt se acopera cu hartie de copt umezita cu apa calduta, apoi stoarsa in pumni.

Tava de copt acoperita cu hartie de copt se introduce pe treapta a 3-a a cuptorului electric gata preincalzit.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 6

Tava de copt s-a introdus in cuptorul electric al aragazului.

Frigerea bucatii intregi din fleica de porc dureaza 35-40 minute/ Kg de carne. Ne dorim, sa obtinem sorici rumen, moale, dar si crocant.

Aburii degajati din amestecul de lichid din tava de copt, raman sub hartia de copt si fragezesc carnea.

Cu 30 de minute inainte de finalul frigerii, se scoate hartia de copt de pe tava pentru a se rumeni soriciul, timp de 10-15 minute.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 11

Bucata din fleica de porc este gata fripta pe partea cu sorici. Soriciul este rumenit si crocant.

Cu 10-15 de minute inainte de finalul prepararii, bucata din fleica de porc care se frige, se intoarce in tava de copt pentru a se rumeni si pe partea cu carne. Folosim o furculita si un cleste de bucatarie pentru manevrarea bucatii de carne cu sorici.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 10

Bucata intreaga din fleica de porc se rumeneste pe partea cu carne.

Pregatire cartofi copti.

Cartofii intregi se fierb intregi, cu coaja, in apa cu putina sare grunjoasa si 2 catei de usturoi.

cartofi noi cu unt si mujdei de usturoi verde 2

Cartofi care se fierb in coaja, intregi, in apa cu sare grunjoasa.

Cartofii fierti pe jumatate, se curata de coaja si se se scot pe o farfurie.

cartofi gratinati 3 Copy

Cartofi fierti pe jumatate.

In timpul frigerii bucatii intregi din fleica de porc, in cuptorul aragazului electric se pun si cartofii prefierti pentru a se coace.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 7

Cartofii prefierti s-au adaugat in cuptorul electric, direct pe gratarul cuptorului, langa tava de fript fleica de porc cu sorici.

Coacerea dureaza pana ce cartofii capata o usoara crusta aramie.

Pregatire carnati proaspeti din carne de porc, la tigaie.

Intr-o tigaie de inox se incinge putina untura de porc. Carnatul proaspat din carne de porc se pune in tigaie si se frige la foc potrivit.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 8

Carnat proaspat din carne de porc care se frige in tigaie.

Nu este gresit daca, tigaia se acopera cu capacul, sa nu sara grasimea pe aragaz, dar si pentru ca frigerea carnatului proaspat sa se faca in suc propriu. Nu se inteapa carnatul proaspat din carne de porc. Nu ne dorim sa obtinem un carnat fad, uscat.

paste fainoase in sos de rosii cu vinete si leurda 7

Tigaia in care se frig carnatii s-a acoperit cu capac.

Nu dorim sa obtinem carnati bine fripti, rumeniti, nu arsi, suculenti. Este motivul pentru care se urmareste frigerea carnatilor, intorcandu-i in tigaie ori de cate ori este nevoie. Se foloseste unul sau 2 clesti de bucatarie, dupa caz.

scaricica de porc marinata si carnati proaspeti de porc la cuptor 4

Carnati proaspeti de porc gata fripti.

Odihna, felierea, montarea si servirea preparatului final.

Tava de copt cu fleica de porc gata fripta se scoate din cuptorul aragazului, se acopera cu hartia de copt si se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute inainte de feliere.

Carnatul proaspat de porc gata fript se acopera cu o hartie de copt si se lasa sa se odihneasca 1o minute inainte de feliere.

Odihna este necesara pentru ca preparatele sa redevina mustoase.

Cartofii copti, pusi intr-o tava, se pastreaza in cuptorul electric al aragazului, oprit si cu usa intredeschisa la cuptor.

Pentru feliere, fleica de porc si carnat proaspat din carne de porc, se foloseste un cutit cu lama subtire, bine ascutit.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 12

Cartofii copti s-au mentinut calzi, carnea si carnatul s-au feliat.

Preparatul final se serveste pe farfurii intinse, preincalzite.

Secretul gospodinei ! Cartofii intregi se taie pe jumatate. Pe jumatatile de cartofi, calde, se pun bucati de unt proaspat, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 9

Fleica de porc cu sorici, fripta in cuptor si carnati proaspeti de porc la tigaie, cu cartofi copti – preparatul este gata servit.

Optional ! Nu este o greseala, daca pe cartofi se adauga si cas afumat dat pe razatoare sau smantana grasa, in loc de unt.

La acest preparat se servesc muraturi conservate in otet.

fleica de porc cu sorici la cuptor si carnati proaspeti la tigaie cu cartofi copti 9 1

Muraturi conservate in otet.

La servirea acestui preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Orice preparat pentru a fi delicios are nevoie de ingrediente de calitate, chiar daca acestea sunt putin mai scumpe (dar ce mai este ieftin astazi, prin galantare ?!). Oarece indemanare in pregatire este necesara, dar se capata prin exercitiu. Nimeni nu s-a nascut invatat si cu indemanarea gata instalata. Incercati aceasta reteta, chiar insistati si va veti convinge de cele spuse de mine. Nu veti regreata. Savoarea preparatului final face toti banii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*