fleica de porc cu sorici si sufleu de conopida 8

Fleica de porc cu sorici si sufleu de conopida

Incet, incet, toamna isi intra in drepturi, ploua de cateva zile si s-a racorit semnificativ. Prin piete este vanzoleala mare. In cautarea legumelor dorite/ preferate in vederea conservarii pentru iarna, gospodinele arunca cate o privire la ceea ce este expus pe tarabe, se tocmesc cu producatorii autentici (comerciantii nu se tocmesc, doar doresc sa impuna pretul zilnic al pietei), si in final isi aleg ceea ce doresc.

Vremea nu a prea tinut cu producatorii, dar nici cu gospodinele ! In acest an, scumpirile destul de mari ataca din greu punga gospodinelor. Seceta prelungita nu a permis dezvoltarea legumelor in camp, asa cum ar fi trebuit. Producatori si-au udat legumele atat cat au avut posibilitatea, dar cei mai multi au preferat serele si solariile in care udatul se poate face mai eficient. Legumele obtinute in sere si solarii, parca nu au acelasi gust cu cele rodite si coapte in camp.

Fiecare gospodina se descurca intr-un fel ! Intr-un final, gospodinele se orienteaza, mai cumpara cate ceva si din market, mai opresc masina pe marginea drumului in fata tarabelor micilor producatori, cu legume expuse in poarta casei. Trebuie facut plinul camarii indiferent de costuri pentru ca familia sa nu aiba de suferit in iarna care se anunta a fi grea (nu neaparat din cauza frigului excesiv), dupa cum se vaita autoritatile, ca si cum ele, autoritatile, nu ar avea nicio vina.

Din retetarul familiei mele ! In sursele mele de inspiratie, preparatele cu carne de porc ocupa un loc important. Fleica de porc o folosim pentru pregatirea carnatilor la Craciun, dar si ca ingredient principal pentru mancarici sau fripturi.

Destul de des pregatim felii mai groase la tigaie/ wock – fleica de porc cu legume la wock.

Nu neglijam ruladele din fleica de porc ca baza de lucru – rulada din fleica de porc cu sorici, rulada din fleica de porc cu sorici, fiarta in zeama de varza; rulada din fleica de porc cu sorici, la cuptor, cu piure’ de morcovi si pastarnac; rulada din fleica de porc si coaste.

Preparam rulade din fleica de porc cu diverse umpluturirulada din fleica de porc cu sorici si ficatei de curcan, rulada din fleica de porc cu sorici umpluta cu muschi de vitel si cascaval, rulada din fleica de porc cu porcarele afumate.

Secretul gospodinei ! Feliile de rulada din fleica de porc au avantajul ca pot fi servite ca felul doi impreuna cu diverse garnituri, dar si ca aperitiv sau ca sandwich (cu paine, foi de salata/ varza/ felii de rosii sau doar mustar) in pachetelul de la serviciu. Nu toata lumea se vrea la moda si serveste la serviciu big-mac sau cartofi prajiti cu carnat.

Amintiri, amintiri …. ! Ma intreb de multe ori, de ce noi romanii am renuntat la sandwich-urile traditionale, gasite in anii tineretii mele, la mai toate colturile de stada – crenvusti fierti bagati cu mustar in baton de paine, perpelit in interior, pe niste tevi fierbinti (incalzite cu rezistenta electrica) sau snitel cu cartofi prajiti (nu cipsuri) si sarati din belsug ?! Nu mai vorbesc de mititeii care se frigeau pe gratare cu picioare metalice fixe sau pe roti, cu carbuni. Gratarele erau asezate pe aleile din parcuri, prin piete si chiar pe la coltul strazii. Imi este greu sa cred ca motivatia poate fi sanitara, din lipsa de igiena sau din cauza poluarii cu fum si miros de mujdei cu usturoi. Ce vremuri d’le … !

Fleica de porc cu sorici si sufleu de conopida.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata intreaga din fleica de porc cu sorici, o capatana de conopida, branza de vaci, smantana grasa, unt proaspat, oua de gaina, cascaval afumat, usturoi, sare grunjoasa, boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, boia afumata, curcuma, marar verde, vin alb, sec.

Cumparare bucata din fleica de porc.

Se cumpara din macelarie o bucata din fleica de porc (fara oase, eventual doar cu oscioare subtiri, varfuri de coaste) la 1,5-2 Kg. De preferat, sa spui macelarului cum sa-ti taie o bucata din toata fleica de porc expusa in vitrina frigorifica.

Bucata din fleica de porc trebuie sa fie impanata, straturi de carne cu grasime subtire. Grasimea de sub sorici (de preferat parlit, nu oparit) sa fie cat mai subtire. Direct pe carne, sa fie doar putina grasime, ici si colo, nu strat gros.

Bucata din fleica de porc cu sorici.

Daca se cumpara fleica cu sorici oparit, soriciul se parleste pe flacara mare a aragazului si se barbiereste folosind lama unui cutit bine ascutit.

Bucata din fleica de porc cu sorici parlit si barbierit.

Bucata din fleica de porc cu soriciul parlit si barbierit se spala cu apa calduta si se sterge cu hartie absorbanta.

Ingrediente

  • o bucata din fleica de porc cu sorici,
    o capatana de conopida,
    condimente (cimbru, rozmarin, boia de ardei, curcuma),
    unt proaspat,
    smantana grasa,
    oua de gaina,
    marar verde.

Pregatire fleica de porc cu soriciul parlit pentru coacere.

Bucata din fleica de porc se cresteaza cu lama unui cutit bine ascutit, in romburi, atat cat sa se taie soriciul si stratul subtire de grasime.

Secret bine pastrat ! In taieturile din fleica de porc se pune ceva mai multa sare grunjoasa si se freaca cu mana. Sarea grunjoasa va ajuta coacerea, grasimea animala va lua doar atata sare cat ii trebuie, iar in finalul coacerii, carnea va deveni frageda si mustoasa.

Bucata din fleica de porc se aseaza pe gratar, intr-o tava de copt, cu soriciul in sus.

Fleica se asezoneaza cu piper boabe proaspat macinat, boia afumata si curcuma.

Fleica de porc cu sorici asezonata cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat, boia afumata si curcuma.

In tava de copt se pun boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, catei de usturoi, vin alb, sec, indoit cu apa rece.

ORDINEA ACTIVITATILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE

  • Cumparare bucata din fleica de porc cu sorici.
  • Pregatire fleica de porc cu soriciul parlit pentru coacere.
  • Coacerea bucatii din fleica de porc cu sorici.
  • Pregatire garnitura din sufleu de conopida.
  • Montarea si servirea preparatului.

Coacerea bucatii din fleica de porc cu sorici.

Tava de copt se introduce in cuptorul incalzit al aragazului la 180-200 grade C. Se lasa 10 minute la aceasta temperatura, timp in care grasimea de pe carne incepe a se topi. Tava de copt se introduce pe treapta 3 a cuptorului.

Se mentine butonul pentru coacere pe treapta de incalzire sus-jos cu ventilator si la 190 de grade C. Coacerea va dura 1-1,3 ore, dupa grosimea bucatii de fleica.

Spre sfarsitul perioadei de coacere, se intoarce bucata de fleica cu soriciul pe gratar pentru a se rumeni partea cu carne.

Fleica de porc cu sorici care se rumeneste pe partea cu carne.

Se opreste cuptorul aragazului, se intoarce bucata de fleica cu soriciul in sus si se lasa tava de copt in cuptor 10-15 minute, timp in care carnea redevine mustoasa.

Este momentul cand se poate felia bucata din fleica de porc gata coapta folosind un cutit cu lama subtire si lata, bine ascutit.

Fleica de porc gata coapta si feliata.

In taietura se observa cum carnea musteste.

Pregatire garnitura din sufleu de conopida.

Capatana de conopida se pune la fiert, intreaga, intr-o oala cu apa rece si un praf de sare grunjoasa.

Capatana de conopida pusa la fiert in apa rece cu sare grunjoasa.

Fierberea legumei dureaza 15-20 de minute, de cand incepe apa sa fiarba. Buchetelele de conopida fiarta ne dorim sa ramana ferme.

Pentru sufleul de conopida am folosit reteta de aici: sufleu de conopida.

Sufleu de conopida gata pregatit.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse, preincalzite.

Fleica de porc cu sorici si sufleu de conopida – preparatul este gata servit.

La acest preparat deosebit se servesc rosii galbene taiate rondele sau o salata de sezon (rosii, ardei, castraveti, ceapa, usturoi, sare grunjosa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin).

Salata de sezon cu rosii si rosii galbene.

Pofticiosii familiei nu vor refuza mustarul care se pune la indemana pe masa.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vinul casei rosu din struguri.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu servim in fiecare zi carne de porc chiar daca este preferata multora dintre noi. Incercam pe cat posibil sa evitam fripturile grase, de porc, chiar daca pofta ce-o poftim nu ne da pace. A pofti este omeneste, mai ales la o friptura cu putina grasime si sorici crocant, ca doar n-o fi foc. Aceasta reteta poate fi un indemn pentru toti pofticiosii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *