Gaina de curte inabusita in vin

In aceasta perioada, gospodinele isi fac planurile si stabilesc cu ce pasari vor intra in iarna. Este vremea sacrificatului gainilor batrane si a celor care nu prea au ouat cat a fost cald, a curcanilor, ratelor si gastelor. Se opresc pasarile de prasila, outoare (mai multe gaini, ca sa fie mereu, oua proaspete in gospodarie), cate 2-3 rate, gaste, curci, dupa cat e gospodaria de mare si bogate, sursele de boabe. Nu se uita de calcatorul de serviciu (cel mai semet cocos, falnicul curcan, gascanul cel fioros si ratoiul cel mai viu colorat), caci altfel cum sa ai siguranta urmasilor ?!

Fermele mari fac si ele sacrificarea multor pasari, in aceasta perioada de timp. Nu ratez ocazia de a trece prin hala de carne pentru a identifica eventuale gaini rasa grea, intregi, refrigerate, expuse in galantare. O gaina, doua, transate (puse pe categorii de folosinta ulterioara, in pachetele, la congelator) vor prinde bine in iarna lunga care se anunta.

Din pachetele pastrate in congelator vom pregati supe – supa de gaina cu taietei de casa, supa de gaina cu rosii si galuste, supa de gaina cu scoici din grau dur, supa de gaina cu omleta.

Nu vom uita nici de mancarici – mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina, ciulama cu ciuperci si piept de gaina.

Fripturile vor fi si ele bine venite – pulpe de gaina inabusite in vin, cu sos de praz, ciuperci si smantana.

Si in anul acesta, norocul mi-a suras, am gasit gaini rasa grea si deja, am facut plinul.

Din retetarul familiei mele ! Gaina face parte din ingredientele culinare bine apreciate in familia mea. La aniversari, cand in jurul mesei ne strangem mai multi, gaina o pregatim intreaga – monstrul din ograda bunicii, gaina intreaga fiarta si apoi coapta, cu cartofi si carnati afumati; gaina coapta ca la test, rasol din gaina de curte, gaina la cuptor, in vasul roman, cu varza noua calita.

Am trecut la treaba ! Era cam aglomeratie prin congelator si a trebuit sa scot o gaina de curte, intreaga, primita de la cuscra. Am pastrat pieptul inghetat al pasarii pentru a fi folosit ulerior, la pregatirea unor snitele sau pentru macerare si apoi frigere pe gratar.

Reteta mea de astazi are la baza un preparat faimos in bucatarie – cocos pregatit in vin. M-am ghidat dupa sursele mele de inspiratie, dar am avut si cateva idei proprii. Candva, cand voi avea toate ingredientele necesare, voi incerca sa pregatesc reteta originala, cu cocos, asa cum o fac francezii (sper sa-mi iasa, de ce nu ?!).

Gaina de curte inabusita in vin – preparatul final, gata servit.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pulpe si spinari cu carne multa dintr-o gaina mare, ardei capia si gogosari, pasta de ardei si rosii, ceapa rosie si ceapa alba, uscata, usturoi, grasime de pasare si ulei de rapita, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, marar si patrunjel verde, vin alb, sec.

De ce, nu ? Nu este o greseala daca in reteta se foloseste si piept de gaina.

Pregatire ingrediente pentru reteta.

Cand am separat pieptul pasarii, am avut grija sa scot grasimea de pasare in exces, din interior si de pe carne. Grasimea de pasare am topit-o intr-o craticioara si am obtinut untura de pasare si jumarele. O parte din untura de pasare se va folosi in continuare, in reteta.

Untura ramasa, in care am pus un praf de sare grunjoasa, am depozitat-o in frigider, intr-un borcanel cu capac etans, etichetat si datat, pentru a fi folosita ulterior la supe si mancarici.

Jumarelele se pot servi ca aperitiv, langa o ceasca de tuica fiarta, impreuna cu un catel de usturoi si o felie de paine calda.

Pulpele de gaina, cu destul grasime ramasa sub piele, fiind mari, le-am taiat in cate doua bucati. Spinarea pasarii, partea cu multa carne, am folosit-o in reteta.

Ceapa uscata, curatata de foi, se taie rondele subtiri.

Usturoiul se curata de foi si se taie rondele subtiri.

Ardeiul capia si gogosarii se taie fasii de 1 cm grosime. Ne dorim un preparat cu mai mult sos, motiv pentru care, cantitatea de ardei capia si de gogosari va fi adecvata dorintei noastre.

Am folosit pasta de ardei si rosii din cea pregatita in toamna.

Ingrediente

  • pulpe, piept, spinari cu multa carne dintr-o gaina mare,

  • ardei capia si gogosari,

  • pasta de rosii si ardei,

  • untura de pasare,

  • vin alb, sec.

Rumenire bucati de carne in amestec de untura de pasare si ulei de rapita.

Nu ne propunem sa prajim complet carnea de pasare. Bucatile de carne se rumenesc pe toate partile intr-un amestec de untura de pasare si putin ulei de rapita. Pentru a intoarce bucatile de carne in lichidul de prajire folosim clestele de bucatarie.

De avut in vedere ! Cratita in care se rumeneste carne va fi aleasa astfel incat, sa nu inghesuim bucatile de carne, nici sa le suprapunem.

Ne dorim sa obtinem o usoara aramire a bucatilor de carne, fara a arde pielea de pe carne.

Tehnica culinara de gatire a gospodinei ! In cratita cu bucati de carne usor aramite se adauga vin alb, sec si se acopera cratita cu capacul. Ne dorim sa inabusim carnea, pentru fragezirea acesteia si pentru ca aroma vinului sa fie preluata de carne.

Pulpe si spinari cu multa carne care se prajesc in amestec de untura de pasare si ulei de rapita.

ORDINEA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire ingrediente pentru reteta.
  • Rumenire bucati de carne in amestec de untura de pasare si ulei de rapita.
  • Gatirea preparatului.
  • Montarea si servirea preparatului.

Gatirea preparatului.

Cand carnea este gatita pe 3/4, varful cutitului intra in carne destul de usor (daca avem termometru pentru carne, temperatura este pe la cca. 80 de grade C), in cratita se adauga ceapa taiata rondele si usturoiul feliat subtire.

Preparatul se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat.

In cratita, peste bucatile ca carne, usor rumenite pe toate partile, se adauga ceapa si usturoiul.

Se amesteca cu o lingura din lemn si se inabuse cratita cu capacul.

In cratita, carnea se inabuse impreuna cu ceapa taiata rondele si usturoiul feliat subtire.

Cand ceapa s-a muiat si este stravezie, in cratita se adauga ardeii capia si gogosarii taiati fasii subtiri.

In cratita, carnea se inabuse impreuna cu ceapa, usturoiul, ardeii capia si gogosarii.

Se amesteca in cratita cu lingura din lemn si se pune capactul pe cratita.

Ne dorim ca feliile de ardeii capia si gogosari sa ramana ferme, sa fie doar putin unduite.

In cratita se adauga pasta de ardei si rosii pentru a da culoare sosului format.

In cratita se definitiveaza inabusirea carnii impreuna cu legumele adaugate.

Sosul format in cratita, dupa amestecare ingrediente folosind lingura din lemn, va acoperi carnea pe 3/4.

In cratita se adauga boabe de piper si foi de dafin.

Se pune capacul pe crratita pentru inabusirea finala a preparatului. Preparatul este gata atunci cand sosul format este omogen, de culoare rosu aprins. Termomentrul introdus in carne va arata 90 de grade C. Varful cutitului patrunde usor in carne, pana la os.

In cratita se presara verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

In cratita s-a adaugat verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se lasa sa se odihneasca, cu capacul pus pe cratita, timp de 5-10 minute pentru omogenizarea finala a gusturilor.

Surpriza gospodinei ! Pentru a mai atenua din grasimea preparatului, in cratita se picura, optional, zeama de lamaie.

Preparatul se monteaza si se serveste pe farfurii intinse, preincalzite, pentru ca sosul sa nu se sleiasca pe farfurie.

Gaina de curte inabusita in vin – preparatul este gata servit.

Preparatul se poate servi cu mamaliga calda sau paine calda. Pofticiosii familiei nu vor ezita sa moaie in deliciosul sos.

La acest preparat nu poate fi refuzata o ceasca cu tuica de prune, fiarta cu boabe de piper si putin zahar tos. Tuica sa fie fierbinte, sa friga la buze.

Daca tot am umblat la borcanul cu muraturi taranesti, acestea nu pot lipsi de pe masa.

Muraturi taranesti.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti gainile refrigerate, chiar si pe cele inghetate. Pot fi pregatite intregi. Pot fi portionate si pregatite mai multe feluri de mancare, o data sau in timp. Gainile rasa grea sunt pasari de carne, chiar daca au si ceva grasime. Untura de pasare este sanatoasa. Copiii o vor adora daca li se serveste pe felii de paine prajita. Pe untura intinsa pe painea prajita, se poate pune un praf de sare grunjoasa si/ sau putina boia de ardei dulce.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*