gasca cu portocale 7

Gasca de curte, cu portocale

Imi amintesc de anii copilariei mele, cand in curtea casei plina cu oratanii, gastele si ratele, alaturi de falnicele gaini erau mandria bunicii. Parca vad si acum in fata ochilor, cum se plimba o mandrete de cocos, viu colorat, printre pasarile din curte. Doar gascanul era capabil sa-l infrunte, cand cocosul indraznea sa se apropie de gastele sale. Ratoiul statea cuminte in apropierea ratelor lui, fara a da prea mare atentie cocosului care se plimba tantos prin ograda.

Grija pentru pasari a bunicii era rasplatita de acestea prin gustul deosebit al carnii lor, marmorata cu grasime sanatoasa. Grasimea cea galbena era stransa cu grija, de pe carne, inainte de a fi gatite pasarile, de mama si bunica, atunci cand se taiau pasarile. Grasimea era topita in tigaie si folosita la supe de zarzavat, pentru a le da gust si culoare. Untura de pasare fusese recomandata de catre medicul familiei (acelasi care o asistase pe mama la nasterea noastra, a copiilor), sa ne dea pe paine, cu putina sare, la gustarea de la ora 5, spunandu-i mamei ca este cel mai sanatos medicament natural impotriva racelilor, lucru confirmat prin faptul ca noi copiii, mici fiind, rareori am racit, desi nu era iarna, sa nu venim uzi pana la piele, de 2-3 ori pe zi, de atata tavaleala prin nameti.

De mai multi ani, mi-am propus, sa pregatesc o gasca la cuptor. Nereusind sa achizitionez un gascan, desi am dat „sfoara in tara”, pe la precupete prin piata, am tot amanat. Anul acesta, inainte de Craciun, am gasit in market gasca congelata, adusa de la unguri. Fara a ezita vreun moment, am cumparat imediat.

Poate fi o solutie pentru a scapa de saracie ! Nu am sa inteleg niciodata, de ce cardurile de gaste si de rate, care cresc pe malul mai tuturor raurilor din tara, nu ii indeamna pe proprietarii lor, sa deschida o afacere rentabila (zic eu) din cresterea acestor pasari intr-o asociatie, a satului. Poate vom avea si pe la noi, candva, niste primari isteti, interesati de soarta cetatenilor pe care-i pastoresc, care sa-i indemne/sa-i invete cum sa scape de saracie. Pe la primarii ar trebui, sa existe consultanti pe probleme de accesare fonduri europene, dar aceasta este o cu totul alta discutie.

In ziua de Craciun am gatit gasca cu portocale, la cuptor.

Gasca cu portocale.
Gasca cu portocale.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o gasca de 2,5-3 Kg, citrice (lamai, portocale, mandarine), varza murata, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, boia de ardei (dulce si iute), turmeric, cimbru.

Citrice pentru gasca cu portocale.
Citrice pentru gasca cu portocale.

Ratele si gastele nu prea au carne pe aripi si pe spinare, motiv pentru care, folosind un cutit bine ascutit/ o foarfeca de bucatarie, se taie aripile si gatul, se decupeaza spinarea pasarii.

Sa folosim grasimea pentru a pregati untura de pasare ! Daca gasca este grasa si grasimea este depusa in strat gros, in jurul tartitei si a gatului pasarii, se scoate grasimea si se topeste separat, intr-o tigaita. Jumarile obtinute, se consuma ca aperitiv, cu paine calda si ceapa. O delicatesa adevarata, gurmetii stiu de ce.

Cum se parleste pasarea ? Pasarea trebuie parlita la flacara mare a aragazului pentru a indeparta si ultimele urme de puf. Atingerea flacarii trebuie, sa fie doar in trecere, sa mangaie doar pasarea, pentru a nu se topi bunatate de grasime si a se pierde pe aragaz.

Citricele se curata de coaja folosind un cutit bine ascutit, pentru a se indeparta coaja si partea alba care fiind amara poate altera gustul preparatului. Fructele se feliaza subtire.

Citrice curatate de coaja si de albeata amara, feliate, pentru gasca cu portocale.
Citrice curatate de coaja si de albeata amara, feliate, pentru gasca cu portocale.

Intr-un vas de copt se pun pun pe fundul acestuia, felii de citrice sau fructe intregi/ taiate pe jumatate/ taiate pe sfert, in functie de marimea fructelor.

Secretul culinar al coacerii gastii ! Gasca se inteapa cu varful ascutit al unui cutit pentru ca in timpul coacerii grasimea din carne, sa iasa la suprafata pasarii si sa curga apoi, invaluind pasarea, in vasul de copt. Procedand astfel, pasarea se va coace omogen iar carnea fripta va fi frageda.

Gasca condimentata, asezata in vasul de copt, pe felii de citrice, pregatita pentru coacere.
Gasca condimentata, asezata in vasul de copt, pe felii de citrice, pregatita pentru coacere.

Gasca se asezoneaza cu sare grunjoasa, boia de ardei iute si boia de ardei dulce (proportia dulce/ iute este la alegerea gospodinei), turmeric, cimbru uscat.

Boiaua de ardei si turmericul presarate cu generozitate vor contribui la aspectul aramiu al pasarii fripte si la gustul crocant al carnii.

In vasul de copt se adauga crengute de cimbru, piper boabe si foi de dafin.

Sa na va fie cu mirare ! Nu se unge pasarea cu ulei (are destula grasime sub piele), nu se adauga apa in vasul de copt (are carnea destula apa; la fel si citricele), nu se pune vin (sunt deja destule arome adaugate).

Vasul cu gasca si citricele se acopera cu hartie de copt umezita in apa rece si stoarsa pentru ca pasarea sa se coaca in abur.

Vas de copt cu gasca si citrice, acoperita cu hartie de copt, pregatita pentru coacere.
Vas de copt cu gasca si citrice, acoperita cu hartie de copt, pregatita pentru coacere.

Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare pentru 15-20 de minute, timp in care se porneste coacerea si grasimea iesita din carne incepe sa se scurga pe pasare, in vasul de copt.

Se reduce focul la mic si se lasa pasarea in cuptor pentru 3-4 ore (in functie de marimea gastei). Din timp in timp, se scoate vasul de copt din cuptor, folosind manusi de bucatarie si cu o lingura/ polonic se ia grasime din vasul de copt si se toarna pe pasare.

Vasul de copt se scoate din cuptor si se lasa pasarea sa se odihneasca, acoperita cu hartia de copt, pentru 20-30 de minute, timp in care pasarea va redeveni mustoasa.

Gasca cu portocale gata pregatita.
Gasca cu portocale gata pregatita.

Grasimea stransa in vasul de copt se separa de fructe, folosind o strecuratoare si se foloseste pentru prepararea garniturii la friptura de gasca – varza murata, calita.

Daca nu se pregateste varza calita sau daca este prea multa grasime, grasimea si fructele coapte din tava pot fi puse intr-un blender si apoi trecute printr-o strecuratoare, obtinandu-se un sos delicios, dulce-acrisor, care se va putea servi cald, pe carnea de gasca.

Cand pasarea s-a racit, se portioneaza, folosind un cutit bine ascutit sau o foarfeca de bucatarie, in bucati potrivite ca marime, pentru a fi servite la masa, in farfurii incalzite.

Gasca cu portocale si garnitura de varza murata, calita.
Gasca cu portocale si garnitura de varza murata, calita.

Preparatul se serveste cu mamaliga rece si mujdei de usturoi.

Mujdei de usturoi servit la gasca cu portocale si varza murata, calita.
Mujdei de usturoi servit la gasca cu portocale si varza murata, calita.

Ca la orice sarbatoare, nu poate lipsi paharul cu vinul casei din smochine, rece, pahar umplut ori de cate ori se simte nevoia pentru a subtia din grasimea acestui preparat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sarbatorile sunt acele zile minunate din an, cand toti ai casei se aduna in jurul mesei, sa cinsteasca un pahar de vin, sa se bucure alaturi de cei dragi si sa se veseleasca impreuna. Sa nu uitam de cele cateva picaturi de vin scurse in cinstea celor care ne-au dat viata si care poate, deja, au plecat dintre noi.

3 comentarii

  1. Nu am înțeles o etapă. Cea in care se scoate vasul de copt și din când în când se adaugă sosul/grăsimea peste gașca. GASCA IN PRIMA ETAPA ESTE ACOPERITA CU HARTIE DE COPT.. Scot acea hârtie? La sfârșit pun alta pt 20-30 min să se odihnească?
    Mulțumesc

  2. Pentru a putea adauga sosul din tava peste gasca trebuie indepartata hartia de copt care este ca o scoarta. Dupa ce se adauga sos pe gasca, se reaseaza aceeasi hartie de copt ca un capison.
    Pentru a se lasa la odihna, tava se scoate din cuptorul aragazului, acoperita cu hartia de copt si se pune pe aragaz. Daca doriti, puteti inlocui hartia de copt din timpul coacerii cu alta hartie uscata, nearsa, neincretita, pe care nu o mai umeziti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *