Ghiveci cu carne de berbec

Desi este inca, destul de cald afara, incet, incet, toamna isi intra in drepturi. Dimineata este racoare si pe masini a aparut roua. Piata este plina de legume, romanesti si turcesti. Preturile sunt inca destul de acceptabile, desi comerciantii incearca, deocamdata fara prea mare succes, sa-i scoata pe adevaratii producatori de la tarabe. Ca de obicei, responsabilii pietei/angajati ai primariei (deci platiti de noi toti, contribuabilii) nu vad cum comericantii incearca sa le fixeze preturile adevaratilor producatori. Inspectorii de la protectia consumatorului si de la garda finanaciara au alte treburi, ca doar vin alegerile si trebuie sa-si pastreze posturile caldute si bine platite, tot de la acelasi buget, la care contribuim cu totii.

M-am cam ambalat si am uitat ce voiam sa zic.     😀

Zilele trecute, discutand cu sotia despre ce ne-am mai dori sa mancam, ne-am amintit ca nu am facut ghiveci de legume in aceasta vara.

Zis si facut. Am scotocit dupa o bucata de carne de berbecut in congelator si am facut cumparaturi, de legume proaspete, din piata.

Ingrediente de trebuinta in reteta: o bucata de carne de berbec, cu os sau fara os, antricot sau pulpa; cartofi, ceapa, usturoi, ardei gras, dovlecei, vinete, morcovi, patrunjel, telina, pastarnac, fasole teci, rosii, varza alba si/ sau rosie, orice alte legume care va plac (ca sa fim in ton cu DEX-ul, care defineste ghiveciul ca un preparat din tot felul de legume, cu sau fara carne      😛      ), verdeata (marar, patrunjel, cimbru, frunze de busuioc).

Marele secret al prepararii ghiveciului ! Ghiveciul se prepara din legume bine coapte, proaspete, fara a fi atinse de mana sau de insecte. Legumele spalate si scurse, sarate cu sare grunjoasa, se calesc in untura de pasare sau in ulei de floarea soarelui, cu capacul pus pe cratita, la foc potrivit, amestecand cu o lingura din lemn, sa nu se prinda de cratita. Nu se adauga apa, in timpul prepararii. Legumele care contin multa apa, isi vor lasa in timpul prepararii, apa, care se va transforma intr-un sos delicios, preluand aromele legumelor. Adaugand apa, sosul va deveni o zeama lunga, fara gust, motiv pentru care cei mici, in special, nu agreaza gustul acestui preparat, sanatos si revigorant.

Carnea de berbec se portioneaza in bucati potrivite ca marime, pentru a se putea pregati in timp scurt, stiut fiind ca berbecul are o carne mai tare.

Carnea, asezonata cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinat, se prajeste in ulei de floarea soarelui, la foc mare, ca sa prinda o pojghita, la suprafata, care sa ratina mustul, la interiorul bucatii de carne. Se adauga o crenguta de cimbru.

Legumele (fara rosii si verdeata), taiate dupa imaginatia si doleanta gospodinei, se adauga peste carnea prajita. Se calesc impreuna, carnea si legumele, la foc mare, amestecand cu o lingura de lemn, in continuu, pana se moaie putin ceapa.

Cand s-a format deja sosul, si legumele nu mai risca sa se prinda de fundul cratitei, se reduce focul, la mic, se acopera cratita cu capacul si se lasa preparatul la fiert.

Se amesteca periodic, cu grija si respect pentru legume, sa nu se faramiteze. Conteaza, cu siguranta si aspectul preparatului.      😛

Rosiile decojite sau nedecojite, taiate felii se adauga spre sfarsitul fierberii, pentru a colora sosul si a inobila gustul acestuia.

Chiar daca este un ghiveci, preparatul nu trebuie sa arate, la final, ca o fiertura, cu aspect nedefinit ! Legumele trebuie sa ramana intregi, carnea sa fie bine fiarta, sosul sa imprastie un miros imbietor, de proaspat, in toata bucataria, sa ameteasca vecinii si sa-i faca sa saliveze.      😕

O vorba umbla printre bucatari – orice preparat cu sos, se adulmeca de catre meseni cu narile, se apreciaza din ochi, se gusta cu varful buzelor si al limbii, se inghite cu fereala, la inceput si apoi se trece la imbucaturi serioase, insotite de bucati de paine neagra, muiata in deliciosul sos. Pare a fi adevarata, aceasta vorba.     8)

Se presara verdeata (patrunjel si marar), taiata mai mare.

Ghiveciul cu carne de berbec se serveste fierbinte, pe farfurie incalzita, deoarece carnea fiind grasa, se sleieste, daca preparatul este rece.

O salata de sezon (rosii, castraveti, praz si usturoi, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, otet balsamic) poate insoti savurosul preparat.

Merge de minune un pahar de vin alb sau vin rosu. Nici o bere rece, nu este rea.

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Daca nu ati avut timp, nu ati avut dispozitia necesara sau credeti in continuare, ca la market gasiti orice conserva pentru iarna, mai aveti inca timp sa apucati taurul de coarne si sa va faceti singuri orice conserva doriti. Nu veti regreta. Sanatatea este mai buna decat toate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*