Prezentarea reusita a unei retete indraznete atrage privirea celor flamanzi si asigura activarea prealabila a papilelor gustative. Chiar daca gustul nu te da afara din casa, o prezentare reusita a farfuriei, cu continutul retetei tale, atenueaza din esecul nedorit al gustului sau prea putin reusit si apreciat.
Am dedus cele de mai sus apreciind cum se cuvine orice prezentare mai deosebita a bunatatilor, gandindu-ma la estetica. Ma refer aici la aspectul bunatatilor prezentate, cu „bucuria lor de culori”, la forma farfuriei (ovala, patrata, adanca, plata sau avand o forma imbarligata, de culori cat mai indraznete), la stilul sofisticat de plimbare a farfuriei (pe manseta scoasa din maneca, pe varful degetelor, pe muzica saltareata, cu lumanari aprinse, etc.), la ambianta locului de servire a mesei (lumina difuza, mese asezate pe colt, separeuri, grote medievale, etc.), la reclama de prezentare care se face la inceputul mesei de catre majordom sau de catre afisul de la intrarea in locanta.
Festivalurile gastronomice au o regie deosebita si o prezentare pe masura.
Fiecare bucatar vine cu ceva propriu. Fiecare revista de profil, incearca aranjamente diverse, ca sa dea bine in poza (de, in poza nu se simte mirosul, nu se poate aprecia gustul).
Am lasat la urma gurmanderia. Nu am inventat eu cuvantul, dar mi-a placut cum suna si m-am hotarat sa-i dau un sens propriu. Chiar daca nu ma consider un bucatar, nu inseamna ca sunt pe langa, in totalitate. Incerc sa ma perfectionez si sa inovez in acelasi timp. De ce sa te limitezi numai la retete verificate, facute de mii de ori ? De ce sa nu incerci si noi asocieri ? Daca reusesti ceva deosebit ?
Am descoperit de curand in market fasolea boabe Vitae d’oro, conservata, la cutii metalice, de 400 grame. Este de culoare alba, neagra, rosie. Minunate culori.
Combinand fasolea cu alte ingrediente am facut o salata de sezon. Timp de preparare 45 minute.
Cum credeti ca le-ar sta boabelor de fasole (spalate bine cu apa rece si scurse), pe o farfurie intinsa, portocalie, patrata, asezate pe o foaie mare de salata verde, impreuna cu ceapa si praz taiate solzi fini, cartofi noi fierti, taiati cuburi, cateva fire de ceapa verde taiata fin, frunze de patrunjel verde, cateve firisoare de marar verde, ridichii de luna taiate felii subtiri, oua fierte tari si taiate in patru, cateva feliute fine de masline negre si verzi, feliute fine de castravete murat si gogosar in otet ? Reteta mai contine o conserva de ton maruntit si cateva cuburi de branza telemea sau de cascaval Dalia.
Se face un dres din ulei de masline, zeama de lamaie, sare mare si piper, proaspat macinate, un varf de boia iute, o lingurita de mustar dulce. Se amesteca totul intr-un bol, prin batere cu o furculita.
Se adauga dresul peste legumele si celelalte ingrediente, puse intr-un castron mai mare si se amesteca cu o lingura. Se pune cu lingura din amestec, peste foaia de salata verde, asezata pe farfurie.
Este suficient pentru masa de pranz. Preparatul este sanatos si consistent in acelasi timp.
Se serveste un pahar de vin alb sau vin rosu, dulceag.
Secrete. Cartofii se fierb in coaja. Se curata si se amesteca calzi fiind, cu restul de ingrediente si cu dresul. Ouale fierte, tari, se tin 1 minut in apa rece, se decojesc si se taie calde. Mirosurile se patrund mai repede si uniform. Se lasa castronul acoperit cu un capac, timp de 30 minute. Se pun doar cateve firisoare de marar, acesta avand un damf puternic, care poate acoperi celelalte miasme.
Pofta buna !