Anul acesta, noi romanii avem parte de multe care ni se par iesite din comunul nostru cotidian – iarna cu zapada doar pe la munte, in rest sparcaiala, grindina si ploi torentiale alternand cu zile toride, canicula persistenta (doar ce a inceput sa ne deranjeze disconfortul termic), seceta, parca special sa nu se faca graul si sa ne vaitam ca nu o sa avem de paine.
Colac peste pupaza ! Ca sa puna capac, pandemia ne-a tinut la inceputuri prin case vreo 2-3 luni, iar acum, parca a luat-o razna de nu mai sti ce sa crezi. Cert este ca virusul exista si trebuie sa ne luam masuri de precautie. Trecem noi si peste pandemie.
Cele expuse mai sus nu au cum sa ne faca placere, organismul nostru isi cere drepturile si trebuie hranit. Specialistii in pandemii se pare ca au uitat sa ne sfatuiasca si cum sa ne hranim. Sau nu am bagat eu de seama, evitand sa ma uit pe la tv cand se dezbate numarul de victime infectate si al celor plecati dintre noi.
Imi este greu sa inteleg cui sunt necesare aceste statistici si de ce se insista pe ele. Banuiesc ca sperietura este necesara pentru cei inconstienti (destul de multi sau pe aproape), sa ne dea subiecte de discutie intre noi, sa ne tina ocupati, adica in priza.
Revin la preocuparile noastre obisnuite, de pe acest blog ! Hoby-ul meu cu gatitul isi gaseste locul meritat (cel putin asa vreu eu sa cred ?!), oricand, in preocuparile mele. Cu timpul liber stau bine. Nepotelul ne-a acordat cateva zile de concediu, noua, bunicilor de acasa, fiind plecat la cuscri cu parintii lui. Momentan, il vedem in poze si filmulete trimise pe net, printre gaini si capre, la groapa cu nisip sau balacindu-se in ligheanul cu apa incalzita la soare.
Hamburgheri nu am regasit prin retetele mostenite. Am gasit si preparat tot felul de retete cu carne tocata – mititei, chiftelute, perisoare, chiar chebab.
Pentru inceput am plecat la lupta culinara de preparare a hamburgherilor dupa reteta lui Jamie Oliver.
Am continuat specializarea culinara in domeniu pregatind hamburgheri dupa cateva retete proprii, pastrand in mare, doar tocatura si marsand pe garnituri – hamburgheri din carne de porc cu cartofi prajiti si turta cu jumari, hamburgheri din carne tocata de vitel cu piure’ de tuchini si urzici, hamburgheri de vitel cu cartofi impanati, la cuptor. Studiez inca, condimentele care se pot adauga pentru un gust final, deosebit de cel al chiftelelor sau al mititeilor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: carne tocata din pulpa de vitel, cartofi noi, oua de gaina, lapte dulce, unt proaspat, smantana grasa, telemea de oaie/ cascaval neafumat, usturoi, ceapa uscata, sare grunjoasa, piper boabe, pesmet, ulei de rapita.
Pregatire carne tocata de vitel pentru hamburgheri.
Este bine ca gospodina sa aleaga din vitrina macelariei, bucata din pulpa de vitel care doreste sa i se toace in fata, la masina electrica. Bucata de pulpa trebuie sa aiba putina grasime. Daca o gasesti, pulpa poate sa fie impanata cu putina grasime.

Despre finetea tocaturii. Se poate alege cat de fina sa fie tocatura, cerand vanzatoarei sa treaca carnea de 2 ori prin masina de tocat sau sa foloseasca gratarul mare/ gratarul mijlociu/ gratarul fin al masinii de tocat carne.
Pregatire ceapa inabusita. Ceapa alba si rosie se toaca rondele si se inabuse sub capac, la foc potrivit, in putin ulei de rapita. Se pot adauga cativa stropi de apa rece pentru a nu se rumeni ceapa.

In ceapa care se inabuse se poate adauga, optional, un catel de usturoi tocat subtire sau dat pe razatoarea mica.
[ingredients title=”Ingredients”]
- carne de vitel tocata,
- cartofi noi,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- lapte dulce,
- oua de gaina,
- telemea de oaie.
[/ingredients]
Pregatire pesmet si telemea de oaie. In reteta se foloseste pesmet alb, fin, motiv pentru care pesmetul se cerne printr-o sita fina.
Telemeaua de oaie se da pe razatoarea mica.

In carnea de vitel tocata se adauga ceapa prajita si ouale de gaina. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Numai pentru gurmanzii pofticiosi ! Optional, in tocatura de carne de vitel se poate adauga cimbru uscat si fulgi de ardei iute, bine pisati/ boia afumata de ardei iute.
In tocatura de carne de vitel se adauga si branza telemea data pe razatoarea mica.

Nu este o greseala. In loc de telemea de oaie, in tocatura de carne de vitel se poate adauga cascaval neafumat sau mozarella tare dat(a) pe razatoarea mica.
De tinut minte ! In carnea pentru hamburgheri nu se adauga paine muiata, verdeata sau alte ingrediente in afara celor mentionate deja. Nu facem chiftele.
[directions title=”Directions”]
- Pregatire carne tocata de vitel pentru formare hamburgheri.
- Formare hamburgheri. Punere hamburgheri la rece pentru cateva ore.
- Prajire hambugheri tinuti la rece.
- Pregatire piure’ de cartofi.
- Pregatire salata de sezon.
- Formare si servire preparat cald pe farfurii intinse.
[/directions]
Ingredientele se amesteca bine pana se formeaza o pasta consistenta. Pentru a lega tocatura cat mai bine, se poate adauga putin pesmet alb, fin.

Formare hamburgheri din pasta/ tocatura din carne de vitel asezonta.
Din pasta de carne se formeaza guguloaie ceva mai mari (150-160 grame fiecare) care se aplatizeaza intre palme.

Hamburgherii astfel formati se tavalesc prin pesmet alb, fin si se aseaza pe o hartie de copt.

Pentru un gust deosebit al preparatului, hamburgherii inveliti in hartia de copt trebuie sa stea la rece cateva ore inainte de a fi prajiti. In timpul racirii, carnea se intareste suficient pentru a nu se franjura hamburgherii in timpul prajirii.
Prajirea hamburgherilor din carne de vitel.
Hamburgherii tinuti la rece se prajesc intr-o tigaie cu margini inalte, in ulei de rapita, la foc potrivit, ca sa se patrunda.

Oarece secret al bucatarului. Guguloiul de carne tocata, aplatizat, poate fi mai gros, motiv pentru care se va urmari prajirea pe grosimea tocaturii.
Cand carnea capata o culoare alburie pe grosimea tocaturii este momentul sa intoarcem hamburgherul pe cealalata parte folosind un cleste de bucatarie si/ sau o paleta de bucatarie.
Este bine sa se evite mai multe rasuciri ale hamburgherului de pe o parte pe alta pentru prajire.
Pregatire piure’ de cartofi.
Se foloseste reteta de aici pentru piure de cartofi.
Cartofii noi, curatati de coaja si feliati se pun la fiert in apa rece cu sare grunjoasa si 2 catei de usturoi.
Secret bine pastrat. Cateii de usturoi pusi la fiert impreuna cu cartofii vor spori savoarea piure’-ului de cartofi.

In timpul racirii hamburgherilor gata formati se pregateste piure’-ul din cartofi noi.

Secretul pregatirii unui piure’ de cartofi deosebit de savuros. Cartofii fierti nu se mixeaza. In cartofii fierti care se maruntesc cu scula speciala se adauga lapte dulce, smantana grasa si putin unt proaspat. Se asezoneaza dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Formare si servire preparat final.
Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse.

Marele secret al servirii hamburgherilor ! Pe hamburgherii scosi din tigaie si pusi in farfuria intinsa alaturi de piure’-ul de cartofi se adauga cate un bot (o jumatate de lingurita) de unt proaspat, congelat/ tinut la rece. Untul tare se topeste de la caldura hamburgherului si il invaluie, fragezindu-l suplimentar.
Pregatire salata de sezon.
La acest preparat se serveste o salata de sezon, cu rosii, castraveti, ardei gras, ceapa, usturoi, masline, telemea de capra, patrunjel verde, frunze de busuioc, ulei de masline extravirgin – salata greceasca.

De ce nu ? Optional, la hamburgheri se poate servi mustar spre bucuria gurmanzilor profesionisti.
De la un asa festin nu poate lipsi o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Profitati de legumele verii si nu neglijati salatele. Salatele pot fi servite singure (cel mult cu o felie de paine neagra, calda, pentru muiat in sos), seara la cina. Salatele sunt hranitoare si sanatoase. Se pot servi si impreuna cu un gratar cu carne slaba.