Suntem niste pofticiosi, vrem nu vrem trebuie sa recunoastem. Impreuna cu sotia, ne facem curaj de vreo 2 saptamani, sa punem de o fasole boabe.
Mi-am adus aminte, cu oarece nostalgie, de vremurile cand eram la serviciu si nu rezistam ispitei, de a gusta din fasolea boabe pe care o aduceau colegii, in traista, pentru a o servi la pranz. Erau vremurile in care fiind mult mai tanar, pranzul il serveam la locul de munca, pe un colt de birou sau pe pupitrul de comanda al fabricii. 😛
Zis si facut, am dat o raita prin piata, am ochit niste fasole boabe, cu bobul alb, mare (vestita fasole nebuna, cum au botezat-o precupetele), de la o batrana. 8)
De la macelarie am achizitionat un ciolan afumat, mai maricel, la 1,2 Kg. Chiar daca osul era maricel, mi-a placut cum arata carnea afumata, rozalie si deasa, impanata cu putina grasime. 🙂
Cum sta treaba cu ciolanul ! Cand cumperi ciolan afumat este bine sa iei din cel pus in vanzare in magazinele ecologice. In primul rand este de provenienta autohtona, nu este umflat cu saramura (sa para mult mai mare, ca si cum sarmanul porc ar avea 300 Kg, nu maxim 120 Kg), este afumat cu fum cald, din rumegus de lemn tare, nu „vopsit” cu zeama colorata, cu miros de fum. 🙁 🙂
Ingrediente de trebuita in reteta: fasole boabe, ciolan afumat, radacinoase (morcov, pastarnac, telina, patrunjel), ceapa, rosii si/sau suc de rosii, ardei gras sau ardei capia, patrunjel si marar verde, cimbru.
Fasolea boabe se spala in cateva ape reci si se pune la muiat de cu seara, pana dimineata, sa se moaie si sa fiarba mai repede.
De obicei, cand pregatesc fasole boabe, pun la fiert mai multa fasole (1 Kg), pentru a prepara mai multe feluri de mancare – ciorba, mancare/ iahnie, fasole batuta cu ceapa prajita, fasole batuta cu usturoi. Daca tot m-am hotarat sa fierb fasole boabe, pe aragaz, vreo 3 ore, macar sa fie festinul complet. 😛
Daca vreau sa fac si o ciorba bogata, cu carne afumata, cumpar si o bucata de scarita de porc (coasta cu ceva carne), afumata, pe care o pun la fiert impreuna cu fasolea boabe.
Mici secrete culinare ! Fasolea muiata, se spala in apa rece si se opareste cu apa fiarta, 2-3 minute, sa iasa cojile. Zice lumea (?!), ca mai scade din efectul de balonare si calmeaza „bombardamentul” ce va urma festinului. Simple povesti de adormit copii. 🙂
Radacinoasele se curata si se spala cu apa rece.
Fasolea boabe se pune la fiert, in oala de presiune, impreuna cu o ceapa, o radacina de patrunjel, o radacina de pastarnac, o felie de telina, un morcov, un ardei gras sau ardei capia, cateva fire de cimbru, cateva fire de marar, o foaie de dafin, cateva boabe de piper negru, 2 catei de usturoi, sare grunjoasa.
Important ! Focul aragazului, sub oala de presiune va fi moderat, pentru a se asigura o fierbere constanta.
Mare atentie ! Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar se inregistreaza accidente, destul de des, in gospodariile casnice. Oalele de presiune sunt vandute de catre comercianti cu manual de operare, care trebuie citit cu atentie, inainte de a utiliza oala de presiune, pentru prima data. Oala de presiune, neverificata la timp, se poate transforma intr-o adevarata bomba. Periodic (in mod special si obligatoriu, cand capacelul de la oala, nu mai fluiera), se curata supapa de siguranta a oalei (se desface cu o cheie sau un patent, surubelul din capacul oalei si se spala bine cu detergent, se clateste cu apa calduta si apoi cu apa rece, se remonteaza). Se desface capacul care se roteste, al oalei de presiune, provocand fluiericiul si se desfunda de depunerile din el, cu un ac, se spala cu detergent, se clateste cu apa calduta si apoi cu apa rece si se repune la locul lui. 🙁 Exista si vesti bune. Cum garnitura din cauciuc a oalei, imbatraneste in timp, aceasta nu va mai etansa perfect si drept urmare, se vor produce fluieraturi si pe la capac, depresurizand cat de cat, oala.
Ciolanul de porc, afumat, se parleste la flacara mare a aragazului si se barbiereste cu un cutit ascutit de toti perii parliti. Ciolanul spalat cu apa calduta, se usuca cu prosoape absorbante si se unge cu ulei de floarea soarelui sau cu putina untura de porc.
Ciolanul se pune intr-un vas termorezistent. Se adauga 2 foi de dafin, 2-3 catei de usturoi, cimbru uscat, cateva boabe de piper negru.
Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc mare, pentru 20 de minute, timp in care, soriciul se va rumeni usor, iar mustul carnii se va pastra sub sorici.
Se scoate vasul din cuptorul aragazului si se acopera cu o folie din staniol. Se reduce focul, la potrivit si se lasa ciolanul in cuptor, 1, 5 – 2 ore.
Cand se scoate din cuptor, ciolanul se pastreaza acoperit cu folia de staniol, pana se feliaza, pentru a redeveni mustos.
Dupa oprirea focului, se lasa oala de presiune sa se depresurizeze singura, 15-20 de minute si apoi se desface capacul acesteia. Din oala sub presiune se scot ingredientele si se separa, in cratiti sau oale, dupa felurile de mancare pe care ti le-ai propus sa le pregatesti.
Se calesc in ulei de floarea soarelui, ardei gras, ceapa, rosii, praz, taiate felii mai mari. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.
Din oala de presiune se scot boabe fierte de fasole si putin lichid.
Boabele de fasole fierte se amesteca cu legumele calite. Se presara patrunjel verde, tocat marunt.
Dupa gust, se mai adauga sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.
Ciolanul se feliaza si se serveste impreuna cu iahnia de fasole.
Iahnia se poate servi fara afumatura, dar si cu carnati afumati, prajiti si/ sau cu carne afumata, prajita, scoasa din borcan (din cea pusa la untura, de Craciun).
Langa fasolea batuta cu ciolan afumat, nu pot lipsi muraturile taranesti de vara.
Muraturile de vara sunt mai putin sarate si acrisoare. Se pun din timp, la frigider, sa se raceasca.
O bere rece este obligatorie pentru a subtia greutatea preparatului. 😛
Medicina naturista sa traiasca ! Daca v-ati hotarat sa faceti fasole boabe, nu uitati sa cumparati de la plafar (se gaseste si la farmacie), carbune medicinal. Va fi de mare folos in urmatoarele 3-4 ore, de la terminarea festinului. 🙂
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Noi romanii avem in bucataria traditionala, multe preparate „grele”, iahnia cu ciolan fiind unul dintre acestea. Daca ne uitam insa, la unguri, la nemti si la englezi/ scotieni/ irlandezi/ galezi, parca preparatele noastre nu sunt chiar atat de apasatoare pentru organism. Este adevarat, ca popoarele amintite consuma multe bauturi tari (cu exceptia nemtilor care sunt mari bautori de bere), dar nici noi romanii nu ne lasam mai prejos. Fiecare popor cu traditia lui.
Super descriere!
Parca ma vad preparand kilogramul de fasole pentru de toate felurile! 🙂
Sunt foarte pofticioasa, dar faptul ca am intrat la cura de slabire m-a facut sa nu mai fi pus mana pe o cratita adevarata de cateva luni bune.
Felicitari!
Cura de slabire are rostul ei. Daca vei servi toate felurile la aceeasi masa, cred ca vei pune la loc tot ce ai reusit sa dai jos. Daca mananci, de exemplu, fasolea batuta cu usturoi, fasolea batuta cu ceapa prajita sau iahnia de fasole, fara paine, doar cu cativa catei de usturoi care ard grasimile, nu vei pune Kg la loc. Ciolanul cu fasole trebuie mancat fara paine, dar cu muraturi de vara si cu putina boia iute sau ardei iute, care are rolul de a arde grasimile. Ciorba de fasole boabe o mananci fara paine sau cu crutoane, paine prajita si ardei iute sau acrita cu otet de mere si miere, care si acesta arde grasimile. Stiu din propria experienta cat este de greu sa te faci ca nu ti-e pofta de fasole boabe.
Pffff ce de bucate, imi place foarte mult fasolea.
fasolea nu ingrasa, carnurile cu grasime ingrasa pe langa (nu m-a intrebat nimeni dar imi dau si eu cu parerea hihi ca nu ma pot abtine) , ba chiar cine mananca des fasole (de mai multe ori pe saptamana) are un tranzit intestinal mai bun, circumferinta mijlocului mai mica si sanse scazute de cancer de colon.fasolea este o mancare extra sanatoasa fiindca contine multe fibre.
fasole cu usturoi= sanatate curata 😀
grozav grozav…