Fasolea boabe este considerata de catre noi romanii un aliment de baza, existand multe retete in bucataria stramoseasca. Mie imi place fasolea gatita oricum, singura conditie este sa fie facuta de catre mine. 😀
Cand eram inca la serviciu, neexistand o pauza de masa stabilita ca atare, uneori ii gaseai pe lucratori servind masa, in vestiar sau la locul de munca/ postul de lucru. Mai tarziu s-au infiintat cantinele de sectii unde se servea masa, pe mai multe serii de lucratori, pentru a nu lasa instalatiile aflate in functiune, nesupravegheate. La inceput, au prins aceste cantine. Cand s-a „scumpit” viata ca urmare a nebuniei lui Ceasca de a plati datoriile tarii catre capitalistii exploatatori (ca si cum plata datoriilor atunci, ar fi contat in vreun fel pentru guvernantii instalati dupa decembrie ’89 🙁 ), tot mai putini lucratori serveau masa la cantina, satui fiind de peste congelat si orez.
Bucatele etalate iarasi, pe mesele de lucru, erau variate, la fiecare dupa modul cum reusea sa se „descurce”. Pur si simplu ramneam la orice fel de fasole, aparea din geanta/ sacosa altuia. Nu eram singurul, „batalia” fiind imediat ce ne asezam la masa, declansata pe fasole. Inventasem masa la comun, tocmai pentru a ne diversifica pranzul.
Pentru iahnie, pui de seara, la muiat in apa rece, fasolea boabe – alba, cu bob mare si lunguiet, aleasa si spalata inainte in cateva ape. Apa trebuie sa acopere de un lat de palma, boabele de fasole, care in apa rece, se umfla.
Secret de tinut minte ! Daca fasolea nu se umfla inseamna ca este veche (de 2-3 ani) si atunci va fierbe mult timp, deci va trebuie sa pui mai multa apa rece, in oala de presiune.
Ca regula generala, cand gatesc fasole, pun la muiat 0,5 -1 Kg de fasole. Daca tot fierbi la oala de presiune si faci abur in bucatarie, macar sa stii de ce. Fac mai multe feluri de fasole, o data.
Am mai scris si alte retete cu fasole boabe, care se regasesc pe acest blog (ciorba de fasole, fasole boabe cu ciolan afumat/ proaspat, fasole batuta, etc.). Voi mai scrie si alte retete.
Secret ! Cand ai pus la muiat fasolea, imediat se ridica la suprafata boabele seci si „pielitele” care se desprind de pe boabe. Acestea se aduna cu o spumiera si se arunca (sau se fierb impreuna cu cartofi si malai cand faci mancare pentru porc, daca ai de crescut in ograda proprie asa ceva 😛 ).
A doua zi, o sa gasesti fasolea umflata. O speli in cateva jeturi de apa rece si o pui la fiert in oala de presiune, impreuna cu porcarele si untura de porc in care au stat (carnati si carne, scoasa de la borcan, incalzite in tigaie).
Poti folosi in loc de porcarele, o scarita de porc, afumata sau o coada de porc afumata si carnati afumati sau costita de porc afumata. Tai ce ai gasit in macelarie sau in magazinul producatoruluiu sau in market, in bucati potrivite pe care le prajesti 1-2 minute, pe fiecare parte, in untura de porc.
Se adauga in oala de presiune o ceapa intreaga, cateva bucati de ardei gras, inghetat, o radacina mica de patrunjel, o radacina mica de pastarnac, un morcov, o telina mica.
Se adauga apa rece, care sa acopere de 2-3 degete ingredientele. Se pune o legatura de cimbru si o lingura de sare grunjoasa.
Oala de presiune se pune pe flacara mare a aragazului pana incepe sa fluiere, apoi se reduce focul, pentru a se asigura o fierbere constanta, pentru cca. 1,5-2 ore.
Atentie, nu uita ! Daca fasolea este batrana, trebuie pusa mai multa apa rece si oala de presiune lasata sa fiarba, de cand incepe sa fluiere, cca. 2-2,5 ore.
Opresti oala de presiune, o lasi sa se depresurizeze singura si apoi scoti capacul de la oala.
Nu incerca ! Chiar daca te grabesti este riscant sa scoti capacul de la oala de presiune, fara sa se depresurizeze singura sau sa incerci sa o racesti cu apa rece. Poti sa te frigi cu stropii de lichid care sar din oala pe maini si chiar pe fata.
In timp ce oala se depresurizeaza singura, fasolea mai fierbe si se „leaga” boabele intre ele, capatand aspectul de iahnie (fasole mai seaca, cu putina apa si boabele umflate bine).
Se adauga suc de rosii sau 2-3 rosii inghetate, de pe care ai scos pielitele. Se trec rosiile inghetate prin jet de apa calduta si apoi se iau pielitele cu varful unui cutit ascutit. Se toaca marunt rosiile si se adauga inghetate, peste fasolea boabe. Se pune pentru 15 minute oala la fiert pe foc potrivit, fara capacul pe oala. Trebuie sa dea in cateva clocote si sa se omogenizeze rosiile in iahnie.
Pentru a se amesteca miroasele lasa iahnia descoperita cateva minute inainte de a servi. Pune-o fierbinte in farfurie si treci cu nasul prin aburii care se ridica. Vei umple bucataria de miasme inebunitoare (pentru vecini 😛 ), chiar daca hota aragazului merge la maxim sau poate tocmai de aceea.
Cui ii place, pentru a aduce un iz de primavara, poate sa presare patrunjel verde, tocat marunt.
Iahnia de fasole cu porcarele se serveste cu muraturi taranesti si tuica fiarta sau nefiarta.
Daca ai facut si paine calda, in cuptorul minune, sigur ii dai gata pe meseni. 😀
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla ! Sa nu va fie rusine ca va place fasolea, precum sa nu va fie rusine nici ca sunteti romani, chiar daca unii dintre noi ne cam fac sa strambam din nas sau sa vrem sa nu fie de-ai nostrii.
Si ce daca se adeveresc vorbele unor rautaciosi, cum ca fasolea baloneaza si produce gaze. 😀 Chiar nu se pune, in comparatie cu deliciul retetei si cu consumarea unui preparat de-al nostru, pur romanesc.