Icre de platica proaspat frecate, cu peste afumat

Constat, fara a fi din cale afara de multumit, dar nici panicat, ca in retetarul familiei mele la categoria peste pregatit fie la gratar, la tigaie, la abur sau la cuptor, fie marinat pentru iarna, fie sub forma de salate cu peste afumat, peste sarat sau peste marinat, rareori mai gasesc vreun preparat pe care sa nu-l fi facut, in timp, de mai multe ori si implicit, sa fi scris reteta pe acest blog.

Si ce daca, nimeni nu s-a nascut invatat ?! Nu-i bai, mi-am zis deja, o sa ma inspir pe internet, poate descopar retete de-ale noastre, romanesti, pe care sa nu le fi facut, negasindu-le scrise printre sursele mele de inspiratie. Ma gandesc, ca poate se inspira de undeva si marii bucatari (nu neraparat ca le-a pierit propria inspiratie culinara), darmite un practician amator, ca mine, pasionat de bucatareli ?!

Imi este greu sa ma consider bucatar, desi sunt cativa amici care ma indeamna sa particip la concursuri pe tema, organizate pe la televiziuni. Nu-i de mine, la varsta mea sofisticaniile culinare (asa cum constat ca se cer pe la aceste concursuri) nu-si mai gasesc rostul. Aroganta sefilor bucatari, moderatori ai unor astfel de emisiuni tv, nu este tocmai un atuu care sa ma indemne a participa. Si in final, la ce mi-ar folosi daca as castiga vreun premiu ?! Nu am de gand sa ma transform acum (adica sa urmez obligatoriu, din punctul meu de vedere, vreun curs/ scoala, de profil) in bucatar profesionist. O puteam face cu vreo 6 decenii in urma, daca mi-ar fi venit ideea si pasiunea pentru gatit m-ar fi indemnat atunci.

Ce mai gasesc prin arhiva mea cu poze ? Rasfoind arhiva mea cu poze facute in timpul pregatirii diferitelor retete, am gasit ceva despre icre de platica. Cum rezerva mea de icre de platica din frigider este aproape epuizata, am cumparat (ca sa fie, la o urgenta) din ceea ce era expus in galantare – 2 cutiute cu icre de crap, sarate. Nu am indraznit (inca, parca poti sa sti ce imi rezerva viitorul ?!) sa atac borcanelul de 50 grame, cu icre rosii, la vedere si el, langa cutiute (nu costa decat 125 lei !?) – atat de ieftin, vorba unora, de pe alta lume, dintr-o reclama la tv (Sac ?!).

De-ale cumparatorilor ! Zilele trecute am gasit in galantare, la promotie, macrou afumat la cald, vidat. Acest macrou poate fi pregatit dupa dezosare, prin frecare cu unt proaspat – macrou afumat cu unt si mirodenii. Se serveste pe paine prajita langa o cescuta cu tuica fiarta. Ai astfel aperitvul asigurat pentru mai multe zile.

Prin galantare, se gaseste mai rar, peste afumat (macrou, scrumbie, hering, pastrav) la rece. Acesta poate fi folosit pentru pregatirea de salate cu ceapa, castraveti murati si verdeata – salata din scrumbie de Dunare, afumata.

Din retetarul familiei mele ! Despre icre am mai scris de putine ori pe acest blog – icre de peste, peste marinat pentru iarna, icre de peste; icre de peste proaspat frecate cu peste marinat.

Cuplam ce avem in frigider si ne bucuram simturile ! Icrele proaspat batute si pestele afumat se pot cupla de minune intr-un preparat care cere tuica fiarta si paine prajita. Nu puteam rata ocazia de afreca niste icre de platica, din rezerva proprie.

Ce mai vezi prin galantarele din pescarii ? Prin galantare au aparut platicile aduse din Polonia, peste mare, la 1,5-2,0 Kg/ bucata, deocamdata deja eviscerat. Eviscerarea s-a facut in acest moment, nu pentru a scoate icrele (prea devreme pentru a fi bine formate), ci pentru ca asa prevede legea cand pui la vanzare peste refrigerat, pescuit in urma cu mai mult de 1 zi. Ma gandesc ca de cand a fost prins prin Polonia pana ajunge in Romania, in galantare, o trece mai mult de 1 zi. Pestele se prezinta in buna stare (l-am verificat), este bine pastrat, refrigerat.

Cum am ajuns sa scriu aceasta reteta ?! Am cumparat macrou afumat. Am cumparat o platica eviscerata din care am pregatit o plachie. La usa frigiderului, mi-am amintit ca intr-un borcanel mai am cateva icre de platica, din cele sarate si pastrate in borcanele inchise ermetic. Cautand prin arhiva cu retete, ca sa scriu o reteta facuta anterior, am descoperit, cu surprindere chiar, cateva poze cu platici eviscerate si cu icrele colectate, sarate si puse la borcanele inchise etans. Am pregatit icrele si le-am amestecat cu peste afumat, fin portionat (la o urgenta culinara, lansata de pofticiosii familiei, se pot mixa), dupa indepartarea capului, curatarea de oase si de piele.

Icre de platica proaspat frecate.

Noroc sa tot ai …. ! Pentru a ajunge la icrele frecate, pe la inceputul lui februarie, norocul mi-a suras (a cata oare ?!) si am zarit in galantarele unei pescarii, platici mari (au avut peste 2 Kg cele cumparate de mine). Nu puteam rata ocazia de a cumpara cativa pesti pentru a-mi reface stocul de icre pastrate in frigider/ congelator.

Platici gata curatate si eviscerate.

Din platici am scos niste limbi imense de icre pe care le-am curatat de pielitele negre (fara a atinge de apa). Am lasat icrele, curatate de pielite, sa se scurga intr-o sita.

Icre de platica curatate de pielite si scurse intr-o sita.

Icrele curatate si scurse, o parte, limbi intregi, le-am pus nesarate, in pungi din plastic alimentar. Pungile din plastic le-am pastat in congelator.

Icrele ramase le-am amestecat cu sare grunjoasa, fara a le face moruga.

Limbi cu icre, curatate de pielite si scurse, puse in pungi din plastic alimentar si icre sarate si amestecate.

INGREDIENTE FOLOSITE IN RETETA.

  • icre sarate si optional, icre proaspete,
  • verdeata (ceapa verde, marar, patrunjel),
  • ulei de rapita,
  • apa minerala carbogazoasa,
  • peste afumat la cald.

De ce am folosit ambele posibilitati ? In ideea ca icrele sarate de mine (nu pot fi desarate eficient, fara a modifica aspectul si gustul preparatului final), pot fi prea sarate pentru a fi servite proaspat frecate, se amesteca icre sarate cu icre nesarate, dar congelate si in prealabil decongelate.

De avut in vedere ! Icrele cumparate din galantare sunt mai putin sarate, dar au dezavantajul ca nu pot fi pastrate prea mult timp in propriul frigider. De vazut termenul de garantie scris pe ambalaj.

Amestecul de icre se freaca cu ulei de rapita.

Icrele sarate le-am pus in borcanele inchise ermetic.

Icre de platica sarate si puse in borcane inchise ermetic care se pastreaza in frigider, la rece.

Am frecat icrele de platica cu ulei de rapita. In icre am pus ceapa verde, patrunjel si marar verde, tocate marunt.

Icre de platica proaspat frecate.

Tehnica de frecare a icrelor am prezentat-o pe larg la icre de peste.

ORDINEA ACTIVITATILOR CULINARE DESFASURATE IN BUCATARIE.

  • Icrele pastrate in frigider se lasa la temperatura camerei cca. 30 de minute pentru a se putea freca usor si eficace.
  • Icrele se freaca cu ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui. Se foloseste telul (de preferat) sau mixerul.
  • In icrele proaspat frecate se amesteca verdeata (ceapa, patrunjel, marar) tocata marunt.
  • Pentru a se „infuria”/ umfla, icrele proaspat frecate se amesteca cu picaturi de apa minerala.
  • Pestele curatat de piele si oase se marunteste si se amesteca cu icrele proaspat frecate.
  • Preparatul se serveste pe paine prajita.

Pestele afumat la cald, dupa indepartarea capului (nu ai ce alege din el, dar atarna la cantar, in folosul consistent al producatorilor si al comerciantilor), se curata de piele si se scoate sira pestelui plus oasele.

Ingrediente pregatite pentru prelucrare in reteta.

File-urile de peste se toaca marunt sau se mixeaza.

Pestele afumat se amesteca cu icrele proaspat frecate.

Procedura de lucru se regaseste la icre de peste proaspat frecate cu peste marinat.

Icre de platica proaspat frecate si amestecate cu peste afumat la cald.

Icrele gata frecate si amestecate cu macrou afumat la cald si maruntit se servesc pe felii de paine prajita.

Icre de platica proaspat frecate si amestecate cu macrou afumat la cald, fin maruntit.

Merge de minune o cescuta cu tuica de prune, fiarta.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Tartinele cu peste afumat pot fi consederate adevarate delicatese culinare. Pregatiti aceasta reteta si serviti-o drept surpriza culinara, nu neaparat la o masa festiva. Veti vedea ochii pofticiosilor familiei cum stralucesc de placere gurmandereasca la prima degustare si nu numai.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*