Nu scapam de canicula prea curand, iar meteorologii ne ameninta ca va mai dura vreo 2 luni aceasta seceta. De mancat, chiar frugal (recomandabil), tot trebuie sa mancam cate ceva. Nu te poti pune cu stomacul care le stie pe ale lui – „ghiortaie” daca e gol, atunci cand sucurile gastrice dau atacul si il perpelesc/ il frig incet si sigur.
Ce-i de facut ? De stat prin preajma aragazului nu are nimeni chef. La iarba verde te pandesc omuletii cenusii de la politia locala cu chitantierul in mana. Cica sa mergi la locul special amenajat de primarie, in plin soare, fara pic de umbra, unde poti/ este permis de catre autoritati, sa-ti intinzi patura. Acolo insa, lautarii manelisti isi fac de cap la intensitate maxima, lansand o multime de vaiete din scule portabile, pe zdranganeala data la maxim. Mingile zboara prin bucate, cainii hamesiti de foame iti dau tarcoale. Era sa uit de mustele care roiesc in jurul cosurilor de gunoi. Nu ai incotro, iti faci curaj si intri in bucatarie sa pregatesti ceva la iuteala, hranitor, gustos si plin de aromele verii.
Ingrediente de trebuinta in reteta: legume (dovlecei si vinete, mai rar – varza, praz, ceapa), sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline, verdeata (marar si patrunjel), mujdei din usturoi uscat, usturoi verde si iaurt.
Dovleceii si vinetele se spala sub jet de apa rece si se sterg cu hartie absorbanta sau cu o carpa curata. Se taie cotoarele legumelor si se curata de coaja doar cateva fasii pe vinete.
Dovleceii si vinetele se taie rondele, se asezoneaza cu sare grunjoasa si putin piper. Se lasa la scurs intr-o sita.
Inainte de prajire, rondelele de legume se vor stoarce in maini pentru eliminarea apei.
Intr-o tigaie cu margini inalte se incinge ulei de masline.
Nu este obligatoriu ! Cine doreste poate sa tavaleasca rondelele prin faina de grau inainte de a le praji. Gospodinele care nu au timp/ rabdare sa astepte pana se strange apa, folosesc aceasta metoda, riscand sa schimbe intr-un fel, gustul preparatului. Gurmetii profesionisti vor stramba insa din nas, adulmecand preparatul.
Rondelele de legume se prajesc la foc iute (chiar daca mai sare grasime pe jos, prin jurul aragazului), fara a se arde (stai cu furculita si paleta in mana), pe ambele parti.
In sfarsit, gata cu prajeala ! Ce a fost greu am pregatit deja, focul la aragaz este stins, sudoarea nu mai curge pe fata.
Avem deja planul facut dinainte de a ne apuca de gatit ?! Legumele fiind prajite ne gandim cum sa le facem apetisante si mai gustoase. Apelam la nelipsitul mujdei de usturoi, pregatit cu iaurt si marar, sa mai stimpere din iuteala usturoiului uscat.
Rondelele de legume prajite se servesc cu un varf de lingurita de mujdei deasupra. Niste miroazne tainice se raspandesc prin bucatarie.
Acest preparat poate fi o garnitura minunata pentru maduvioare la cuptor.
Pentru cine nu adora mujdeiul ?! Personal nu-mi vine sa cred ca rezista cineva tentatiei de a consuma mujdei. Daca nu servim mujdei, o salata de castraveti simpla (castraveti proaspeti cu marar, usturoi, ulei de masline si otet de mere si miere, sare grunjoasa si un praf de piper proaspat macinat) este bine primita.
Putem servi maduvioarele la cuptor cu garnitura de legume prajite si mujdei de usturoi.
Cele doua preparate, legume prajite si maduvioare la cuptor, servite impreuna imbina gusturile si starneste pofta de mancare.
Mai lipseste ceva ?! Un pahar cu vinul casei din smochine, sec si rece nu poate fi refuzat de niciun gurmand, profesionist sau doar invatacel.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu aveti incotro, tot trebuie sa treceti prin bucatarie, chiar daca langa tigaie sunt 40 de grade C. Daca va miscati repede printre cratite si tingiri nici nu veti simti caldura. Imi fac doar curaj singur.