In copilaria mea, cand mama si bunica lansau intrebarea – ce vreti sa va pregatim pentru deseara ?, noi copiii fiind cei intrebati, raspunsul era de cele mai multe ori, unanim – macaroane. Pastele fainoase de atunci erau destul de simple, cu sau fara ou si sub forma de macaroane, fidea sau spagheti.
Cum pregatim pastele fainoase ? Fiecare sortiment de paste fainoase era folosit de mama si de bunica la anumite preparate: fidea la supa de gaina cu fidea (alteori se puneau la alegere, taietei de casa, pregatiti la repezeala, iar astazi pregatim supa de gaina cu scoici din grau dur) sau fidea/ macaroane cu lapte dulce, proaspat fiert, macaroane/ spagheti cu carne – macaroane cu carne tocata ca la mama acasa sau macaroane/ spagheti cu branza – macaroane cu branza ca la mama acasa sau spaghete cu sos de urzici si peste prajit. Cum astazi sortimentele de paste fainoase s-au diversificat si mai de curand au aparut prin galantare pastele din grau dur (preferatele mele, chiar daca in prealabil trebuie fierte destul de mult timp in apa clocotita cu sare grunjoasa), retetele familiei s-au diversificat – canelloni umplute cu branza, paste cannelloni umplute cu peste, in sos de rosii, paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii, paste fusilloni giganti cu branza si stafide, paste conchiglioni giganti cu carne tocata in sos de rosii. Gatim si paste umplute cu diverse sortimente de umpluturi, cumparate ca atare din market sau facute din aluat, in casa si umplute – paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana.
Ingrediente de trebuinta in reteta: macaroane/ tuburi, carne tocata (amestec porc si vitel), oua de gaina, ceapa, usturoi, branza telemea de oaie, cascaval afumat, ulei de floarea soarelui, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe.
Ingrediente
- paste fainoase (tuburi, sfredele, macaroane, spagheti),
- carne tocata (amestec porc-vitel/ porc/ curcan),
- oua de gaina,
- telemea de oaie/ telemea de vaca,
- cascaval afumat/ cas afumat,
- unt proaspat.
Carnea tocata se caleste in putin ulei de floarea soarelui sau direct in tigaia incinsa daca am cumparat numai carne de porc care este mai grasa, impreuna cu ceapa tocata marunt si usturoiul feliat subtire/ dat pe razatoarea mica. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Reteta pas cu pas
- Fierbere paste fainoase in apa clocotita in care se pune un praf de sare grunjoasa. Scurgere paste fainoase fierte, intr-o sita.
- Calire carne tocata/ taiata la cutit in bucati fine impreuna cu ceapa si usturoi.
- Batere oua de gaina cu telul sau cu o furculita.
- Maruntire branza telemea si cascaval afumat pe razatoarea mare.
- Asezare straturi de paste fainoase fierte, carne tocata, calita, oua batute, branza rasa si deasupra paste fainoase fierte, oua batute, branza telemea, rasa si cascaval ras.
- Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului pana se topesc branzeturile si se se rumenesc usor pastele.
- Servire preparat cald, simplu sau cu/ fara smantana deasupra sau cu/ fara sos de rosii.
Ouale de gaina care se folosesc este bine sa fie proaspete, din cele cu galbenusul portocaliu, cumparate de la precupete, din piata.
Ouale de gaina se bat cu o furculita impreuna cu un praf de sare grunjoasa si putin piper boabe proaspat macinat.
Optional, pentru un preparat boieresc spre bucuria gurmetilor profesionisti ! In ouale care se bat se poate pune putina smantana grasa.
Pastele fainoase se fierb in apa clocotita, in care s-a pus un praf de sare grunjoasa, cu 1 minut mai putin decat scrie pe pachet. Pastele fierte se scurg intr-o sita.
Branza telemea si cascavalul afumat se dau pe razatoarea mare.
Intr-un vas de copt, uns cu unt proaspat, se aseaza un strat de paste fainoase fierte, apoi un strat de carne tocata, calita impreuna cu ceapa si usturoi. Deasupra se imprastie 1/2 din ouale batute si se adauga un strat subtire de branza data pe razatoarea mare. Se pot pune si cateva felii subtiri de unt proaspat.
Ultimul strat din vasul de copt va fi de paste fainoase fierte si scurse.
La suprafata preparatului se imprastie restul de oua batute si se presara restul de branza telemea de oaie si cascavalul afumat, dat pe razatoarea mare. Se pot pune si cateva felii de unt proaspat.
Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Se urmareste coacerea preparatului prin geamul de la cuptorul aragazului. Preparatul este gata cand branza si cascavalul s-au topit si au format o pojghita subtire, aramie, deasupra.
Secretul bucatarului ! Branza telemea care se imprastie deasupra pastelor fainoase daca este grasa/ untoasa, in timpul coacerii se va topi si va patrunde pastele fainoase fierte, dandu-le un gust deosebit. Se poate folosi mozarella, feliata subtire sau data pe razatoarea mare (daca este cumparata in pachet compact).
Preparatul se lasa 5 minute sa se odihneasca, inainte de servire, ca sa se umfle in tava de copt, cu sucul de carne si branza, scurs in timpul coacerii.
Preparatul se serveste cald, cu sau fara smantana pusa deasupra. Se poate servi cu sau fara cu suc de rosii imprastiat deasupra.
Un pahar de vin alb, sec, este bine venit. Se pot servi alaturi, muraturi in otet.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti inventivi in retetele pe care le abordati; insistenti, nu renuntati chiar daca la inceput apar si unele rateuri culinare (e omeneste, numai cine nu incearca nu greseste) si imprevizibili in alegerea unor ingrediente surpriza spre bucuria tuturor celor asezati in jurul mesei, gurmeti si gurmanzi in egala masura.