Au trecut si sarbatorile de iarna. Am pasit in noul an cu speranta de a fi sanatosi in continuare si pe propriile picioare, cu increderea in mai bine pentru toti romanii si pentru familia mea, stand departe de agitatia si incrancenarile politice.
Amintiri, amintiri … ! Ori de cate ori imi propun sa scriu o reteta pe baza de mamaliga si oua, amintirile ma napadesc. Mama mea era mare amatoare de mamaliga servita cu unt proaspat, branza telemea de oaie si smantana grasa, dar si servita la ciorba de potroace, cu hrean proaspat ras. Sa manance lapte dulce, incalzit in vasul din care s-a scos mamaliga fierbinte era placerea culinara, finala, a mamei mele. Ouale fierte, moi/ cleioase, sunt si astazi preferatele mele pentru micul dejun, dar si ca ingredient principal in preparate ceva mai sofisticate servite la pranz sau la cina. Mic copil fiind, oul fiert in gura sobei (ibricul cu apa si ou era pus la fiert in gura sobei de gatit, din bucatarie sau in gura sobei de caramida, pentru incalzit iarna, din sufragerie) era greu de inlocuit dimineata, la micul dejun. Un adevarat recital copilaresc, dadeam atunci cand oul fiert moale era de gasca, de curca sau de rata, desi pe la inceputuri ma cam luptam cu oul sa-l dovedesc, dar nu ma lasam rapus. Ouale de cata, fiind mici, nu aveau cautare.
Ce retete mai preparam, in care mamaliga are rolul sau bine definit ? Preparatele pe baza de mamaliga sunt frecvente in retetarul familiei, ca simpla mamaliga ciobaneasca, dar si mamaliga cu porcarele la cuptor, mamaliga cu ciuperci, porcarele si oua la cuptor, mamaliga cu branza si afumatura la cuptor, ochiuri cu afumatura si mamaliga la cuptor, bulz din mamaliga si branza de burduf. Mamaliga nu poate lipsi de la sarmalele cu carne tocata, de la urzicile batute cu slanina afumata, de la ciulama din piept de pui si ciuperci sau de la tocanita de ciuperci.

Ingrediente de trebuinta in reteta: lapte dulce, smantana grasa, unt proaspat, branza telemea de oaie, cascaval afumat, cas afumat, branza de burduf, oua de gasca, slanina afumata, sare grunjoasa, malai din porumb.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- lapte dulce proaspat fiert,
- smantana grasa,
- unt proaspat,
- branza telemea de oaie,
- cascaval afumat,
- cas afumat,
- branza de burduf,
- oua de gasca/ rata/ curca/ gaina,
- slanina afumata,
- malai,
[/ingredients]
Cratita pentru pregatit mamaliga se utilizeaza in bucatarie, numai in acest scop !? Batranii nostri foloseau tuciul pentru a pregati mamaliga, fiind mai multi la masa. Nu este nicio greseala daca folosim tuciuri mici (2-3 litri), emailate pentru pregatirea mamaligii. Chiar se recomanda aceste tuciuri. Tuciul, avand margini inalte si fiind gros „in carne”, mamaliga se amesteca usor si se coace bine, in timp scurt. Mamaliga simpla, gata fiarta, se rastoarna fierbinte pe un calpator din lemn si se taie felii folosind un fir de ata. Nimic nu este mai tentant decat sa apuci o felie de mamaliga fierbinte intre maini, sa o treci de cateva ori intre palme pentru a se raci, simtind fierbinteala in tot corpul. In tuciul usor afumat, de la mamaliga ramasa pe margini se rastoarna niste lapte dulce care se incalzeste si apoi se mananca laptele cald cu mamaliga calda folosind o lingura din lemn. Ce minunatie …. mmm.
Nu este nicio greseala ! Pentru a nu prinde miros de la alte preparate, daca nu avem tuci, este bine sa detinem in propria bucatarie o cratita emailata folosita numai la mamaliga.
In cratita speciala pentru pregatit mamaliga se pune lapte dulce, proaspat fiert, 2-3 linguri de smantana grasa, 1 lingura de unt si un praf de sare grunjoasa.

Pana amestecul de lactate da in clocot, se pregateste telemea de oaie data pe razatoarea mare, cascaval afumat dat pe razatoarea mare, cas afumat dat pe razatoarea mare si felii de sunca afumata, zimtate (numite tate; de ce ? denumirea asa am mostenit-o). Se marunteste putina branza de burduf.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Darea in fiert a unui amestec de lapte dulce proaspat fiert, smantana grasa, unt proaspat.
- Adaugare malai in amestecul de lactate dat in fiert. Amestecare cu o lingura din lemn pentru pregatire mamaliga.
- Adaugare in mamaliga formata, telemea de oaie, cas afumat, cascaval afumat, branza de burduf. Omogenizare amestec folosind o lingura din lemn.
- Prajire slanina afumata intr-o tigaie bine incinsa.
- Fierbere oua de gasca, in apa rece cu sare grunjoasa, timp de 4 minute de cand incepe apa sa fiarba. Racire oua sub jet de apa rece si in vas cu apa rece.
- Decojire oua de gasca folosind un borcan cu capac etans si apa rece, prin agitarea energica a borcanului. Decojire finala a oualor cu degetele.
- Scoatere tate/ felii de sunca afumata, zimtate, din tigaie. Pregatire bulz-uri din cause/ linguri de mamaliga prajite in untura formate la prajirea slaninii afumate.
- Montare/ asamblare preparat pe farfurie intinsa, incalzita. Taierea/ spargerea oului fiert moale, decojit, deasupra mamaligii ciobanesti in momentul servirii, in fata gurmetilor uimiti de privelistea din fata ochilor.
[/directions]
Ouale de gasca se scot din frigider si se lasa la temperatura camerei pentru a nu se sparge in timpul fierberii care va urma.

Cand amestecul de lactate a dat in clocot se adauga malaiul, in ploaie. Se amesteca la inceput cu telul si apoi, pe masura ce mamaliga se umfla/ se invartoseaza, folosind o lingura din lemn pentru a nu se face cocoloase din malai.

Mamaliga se fierbe timp de 10-15 minute.
Cat timp fierbe mamaliga se prajesc tatele intr-o tigaie bine incinsa, pana se rumenesc. Deja gurmanzii profesionisti se agita, dandu-si coate, in jurul bucatariei, atrasi de miroaznele degajate din afumatura prajita.

Secretul fierberii oualor – stai cu cronometrul in mana ! Ouale de gasca tinute la temperatura camerei se pun la fiert in apa rece cu sare grunjoasa. Pentru a iesi moi/ cleioase, ouale de gasca se tin la fiert timp de 4 minute de cand incepe apa sa clocoteasca.

Ouale de gasca fierte, se scot din apa clocotita si se tin 1 minut sub jet de apa rece, pentru a opri fierberea, apoi se tin intr-un vas cu apa rece, sa se raceasca in vederea decojirii.

Intre timp s-a fiert mamaliga. Branzeturile date pe razatoarea mare si bucatelele de branza de burduf se adauga in mamaliga fierbinte.

Inobilarea mamaligii ciobanesti ! Mamaliga se amesteca cu lingura din lemn pentru inglobarea branzeturilor. Se lasa la fiert pentru topirea branzeturilor in mamaliga calda. Se amesteca cu lingura pentru omogenizarea minunatiei ce se contureaza pana se obtine o masa unsuroasa, fina, albicioasa, care se desprinde de marginile cratitei.

Gurmetii cei simandicosi dau si ei adunarea prin preajma bucatariei.
Nu tocmai sanatos, dar deosebit de gustos ! Si oricum, nu mananci in fiecare zi asa minunatie culinara ! Tatele prajite se scot din tigaie pe o farfurie. In grasimea formata in tigaie se adauga cateva linguri de mamaliga ciobaneasca. Mamaliga va resorbi grasimea din tigaie si se va rumeni.

Cand mamaliga se rumeneste frumos, pe toate partile, bulzul de mamaliga ciobaneasca este gata pregatit.
Cum decojim ouale fierte moale/ cleioase ? Pentru decojirea oualor de gasca, acestea fiind fierte moale, se pun intr-un borcan cu capac etans, plin pe jumatate cu apa rece. Se agita intens borcanul pana incepe decojirea oualor de gasca.

Decojirea oualor de gasca este destul de groaie, daca doresti sa nu se rupa partea fiarta si sa strici tot fasonul preparatului. Cojile groase de oua se desprind greu de albus.

Se monteaza ingredientele retetei pe o farfurie intinsa, incalzita, pentru a se mentine preparatul cald.

Oul de gasca, fiert moale si decojit se aseaza deasupra cupelor cu mamaliga ciobaneasca si a cupei cu bulz de mamaliga. Oul fiert moale si decojit se despica in fata meseanului folosind un varf de cutit bine ascutit, printr-o miscare scurta si rapida a mainii. Galbenusul moale navaleste peste mamaliga ciobaneasca din farfurie incantandu-l si uimindu-l in acelasi timp, pe mesean.
Preparatul se serveste cu ceapa rosie, felii de branza de burduf si castraveti in otet.
Preparatul se poate servi la micul dejun, dar si la pranz sau la cina, alaturi cu o ceasca de tuica de prune, fiarta.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Imi este greu sa cred ca exista gurmanzi declarati care sa nu fie doritori de mamaliga si de oua fierte, cleioase. Nu stiu sa existe vreo gospodina care se respecta si care nu stie a face mamaliga sau care sa nu aiba in retetarul familiei sale preparate pe baza de mamaliga. Vreau sa cred ca retetele mele pe baza de mamaliga pot face pe oricine sa pofteasca !
Of ! ce mai pot comenta.Să apară odată mămăliga și toate celelalte pentru astâmpărul foamei unui ”flămând” incurabil !
Fiecare inghititura trebuie savurata pentru a identifica toate miroaznele tainice si a bucura ochiul si sufletul.