Cand vine toamna, legumele crescute in gradinile de zarzavat ale producatorilor, nu prin solarii si/ sau sere, sunt tot mai rare pe tarabe. Comerciantii (aflati vesnic la datorie, ca doar au taraba inchiriata tot anul, ca si cum pe la ei anotimpurile nu conteaza), care au mereu in stoc “produse proaspete, romanesti”, te imbie de fapt cu produse din import, dar gustul acestora lasa de dorit si in plus nu mai sunt nici aratoase/ proaspat lustruite, parca masurate cu ruleta sau cu sublerul/ micrometrul. Ti se face mila cand vezi cate o gospodina intarziata in ale conservelor de iarna ca alearga prin toata piata si neavand incotro, da banul pe ceea ce gaseste pe taraba, cu speranta ca ii vor tine conservele la iarna. Ii urezi bafta, in gand.
Si totusi ….. ! Doar prin colturile pietei mai zaresti cate o batrana care are inca de vanzare, prin cos, ceva legume de-ale noastre, cam necoapte, zbarcite si patate. Sunt insa la putere pe tarabe – varza, cartofii si conopida, merele, perele, gutuile si strugurii. Timid, la preturi destul de piperate, spanacul proaspat, de un verde crud isi face loc pe tarabe, in gramajoare, sa ia toata lumea. Mai rar gasesti macris, fara de care ce rost are sa faci mancare de spanac. A aparut si ceapa verde, 3 fire la 2 lei. Cumpara la oferta speciala tinerele gospodine care nu stiu ca este vorba doar de firele crescute din ceapa incoltita, uitata in pamant cand s-au scos de pe razoare capatanile de ceapa cu foile mari si uscate si s-au impletit in funii, ca sa se usuce pentru la iarna.
Ne adaptam la oferta toamnei ! Este vremea sa trecem la pregatirea unor mancaruri si mancarici pe baza de legume si fructe de toamna tarzie – cartofi, gutui, telina, conopida, varza, praz, fasole boabe.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cartofi, ceafa de porc, suc de rosii, amestec de rosii si ardei, ceapa, usturoi, verdeata (patrunjel, marar, macris, ceapa verde), untura de pasare/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat.
Ingrediente
- cartofi,
- ceafa de porc,
- untura de pasare,
- ceapa si usturoi,
- suc de rosii/ pasta de rosii,
- amestec de rosii si ardei, capia, gogosari,
- ciuperci uscate.
Intr-o cratita cu margini inalte se topeste untura de pasare sau se incalzeste uleiul de floarea soarelui/ uleiul de masline.
In lichidul incins se caleste ceapa tocata rondele si usturoiul feliat subtire.
Se adauga amestec de ardei si rosii si suc de rosii. Se foloseste o lingura din lemn pentru omogenizare si se da amestecul in cateva clocote. Se adauga boabe de piper, foi de dafin si cateva firisoare de cimbru uscat.
Cand amestecul da in clocot, se adauga cartofii taiati in bucati mai mari si se lasa la fiert pana se moaie cartofii.
Oarece secret culinar ! Pentru a se fierbe cartofii inabusit si sa se amestece gusturile se pune capacul pe cratita si se reduce focul sub cratita, la potrivit, chiar mic.
Reteta pas cu pas
- Calire ceapa si usturoi in untura de pasare.
- Adaugare amestec de ardei si rosii plus suc de rosii. Omogenizare si infierbantare.
- Taiere cartofi in bucati mai mari si fierbere in sucul de rosii.
- Hidratare ciuperci uscate in apa rece.
- Adaugare ciuperci hidratate si tocate marunt in mancarea de cartofi.
- Pregatire pe gratar felii din ceafa de porc.
- Pregatire salata de radacinoase.
- Servire preparat pe farfurii incalzite.
Secretul bucatarului ! Cam toate mancarurile au cate un secret, bine pastrat de bucatar, fie el amator sau profesionist. Mancarea de cartofi va avea un parfum minunat si un gust deosebit daca in finalul fierberii cartofilor se adauga cateva firisoare de ciuperci uscate, care au fost inviorate in prealabil in cateva linguri de apa rece.
Nu stai degeaba, nu te duci la televizor/ calculator ! Cat timp se fierb cartofii in minunatul suc de rosii este timp suficient pentru a pregati o salata de radacinoase (telina, morcov, ridiche/ gulie).
Radacinoasele se dau pe razatoarea mare si se amesteca cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline si otet de mere si miere/ otet de zmeura/ zeama de lamaie.
Ciupercile uscate si rehidratate se adauga peste mancarea de cartofi.
Verdeata tocata marunt se presara peste mancarea de cartofi in care s-au adaugat ciupercile rehidratate, tocate marunt.
Batranul gratar din tuci se pune la infierbantat pe flacara mare a aragazului. Cand este bine incins, se pun felii din ceafa de porc.
Cand feliile de carne sunt gatite se pune sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Pe farfurii incalzite (sa nu se sleiasca mancarea), se asambleaza mancare de cartofi si bucata din ceafa de porc pregatita pe gratar.
Merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine sau un pahar de bere.
Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti increzatori in maiestria voastra culinara, nu ezitati sa o probati cat mai des, ca doar va este foame in fiecare zi si ce rost are sa mergeti prin market sa cumparati produse semipreparate si reincalzite. Mai nou, a aparut un ordin al ministrului agriculturii care obliga comerciantii sa afiseze la loc vizibil daca folosesc produse congelate pentru prepararea felurilor din oferta. Ma intreb ce o sa zica marketurile care folosesc aluat inghetat pentru painici, chifle, etc. si legume congelate. Restaurantele le vad golite de consumatorii creduli care au impresia ca mananca cartofi pai, prajiti, atunci curatati de coaja, ca doar nu era sa le arate chelnerul ambalajul in care au fost inghetati in urma cu ceva vreme, pe vremea cand erau cartofi noi. Om trai si om vedea, ca doar pe la noi minunile tin de obicei doar trei zile.