Pe vipia aceasta care bantuie pe afara, cu greu te incumeti sa intri in bucatarie. Daca soriceii care se intrec in goana prin stomac nu ar face ravagii, nu prea ti-ai dori sa pui pe foc o tigaie sau un gratar de tuci.
Salatele sunt preparatele indicate in sezonul cald, dar la un moment dat ti se ia si de atatea salate – salate de sezon, salate de tot felul, salate cu de toate pentru toti, servite simple, cel mult langa o bucata de peste sau langa o felie subtire de carne. Parca iti doresti si o mancarica cu ceva sos in care sa moi un codru de paine de casa, calda (din cea facuta in cuptorul minune, nu coapta in cuptorul aragazului).
Pe vremea aceasta caniculara, te orientezi spre mancarici simple, rapide de preparat, in care sa folosesti ingrediente deja prepregatite si puse in pungi/ cutii din plastic alimentar in congelator si/ sau ce mai gasesti prin sticle si borcane puse de cu toamna in camara/ balconul de la nordul casei.
Ce astfel de preparate simple si rapide pregatim in familie ? Cand fierbi pentru supe/ ciorbe o pasare intreaga sau doar spinari si aripi folosesti mai multa apa si mai multe legume. Lichidul cu grasime de pasare care iti ramane de la supa/ ciorba pe care intentionai sa o pregatesti pe moment sta bine in caserole, la congelator. Iata cum ai deja si carne fiarta pentru o mancarica – mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina, chiar pentru o friptura – gaina coapta in test, gaina coapta in vasul roman sau pentru rasol – rasol din gaina de curte, dar si lichid pentru o supa pe care sa o pregatesti ulterior – supa de gaina cu omleta, supa de gaina cu taietei de casa.
Cum ne mai aprovizionam din timp ca sa avem ingredientele principale prepregatite si pe canicula ? Cumparam o limba mare de vaca (de preferat si cu ceva mai multa carne transata de macelar impreuna cu limba) sau cateva limbi de porc dintre cele mai mari.
Cu cat este limba mai mare cu atat mai avantajos este pentru gospodina. Indiferent ce pregatesti, mai intai, limba trebuie fiarta si curatata de pielita groasa. Nu pregatesti toata limba fiarta o data – limba cu masline, limba de porc fiarta, cu praz si masline, limba de vitel fiarta, cu sos de ciuperci, praz si smantana. Portionezi limba de vita in bucati de 1-1,5 cm grosime sau pui 2-3 limbi de porc in pungi din plastic alimentar, la congelator.
Pregatim pane’-uri din limba de vaca/ vitel – pane din limba de vaca cu ciuperci si prosciuto si aperitive deosebite – sandvis delicat cu limba de vaca.

Ingrediente de trebuinta in reteta: limba fiarta, castraveti in saramura, masline, praz, ceapa uscata, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, pasta de ardei si rosii, suc de rosii, sare grunjoasa, piper boabe, vin alb, sec.
Am folosit felii din limba de vitel fiarta, congelate. Limba se lasa sa se decongeleze treptat, in frigider, de seara pana dimineata.

In reteta se folosesc castraveti murati in saramura, pasta de ardei si rosii si suc de rosii pregatite din toamna.

Cum pregatim ingredientele pentru mancarica ? Ceapa uscata se taie rondele. Prazul (sunt de preferat firele mai subtiri cu frunze si parte alba) se taie piezis, in bucati de 2-3 cm lungime. Ceapa si usturoiul verde se toaca bucati de 0.5-1 cm grosime. Mararul si patrunjelul verde se toaca marunt.
[ingredients title=”Ingredients”]
- felii din limba de vaca/ vitel/ porc,
- praz,
- masline,
- castraveti murati,
- pasta de rosii si ardei,
- suc de rosii,
- ceapa si usturoi verde.
[/ingredients]
Ce masline se folosesc ? Se folosesc masline negre si/ sau masline verzi. Prefer sa cumpar masline varsate, mari, mai nesarate (intreb fata de la galantar daca sunt sarate si cer sa le gust inainte de a cumpara) pe care le pastrez in borcane cu capac etans. Acopar maslinele cu ulei de masline extravirgin si tin borcanul in frigider. In timpul depozitarii, ulei de masline extravirgin de calitate devine vascos si atunci cand scot maslinele din borcan, scot in lingura si ulei de masline vascos. Tinute astfel, masline capata un gust deosebit, apreciate asa cum se cuvine daca le servesti la aperitiv.
Legumele si maslinele se calesc in ulei de masline extravirgin.

Calirea legumelor se face la foc potrivit amestecand cu lingura din lemn pentru o calire uniforma. Legumele nu trebuie sa fie calite prea mult, doar cat sa se moaie prazul.
[directions title=”Directions”]
- Calire legume in ulei de masline extravirgin pana se moaie usor, prazul.
- In cratita cu legume calite se adauga pasta de rosii si ardei diluata cu suc de rosii pentru a se forma sosul preparatului.
- Castravetii murati, taiati pe lung in doua sau in patru se adauga in cratita si se fierb putin in sosul care clocoteste.
- Bucatile de limba se adauga in cratita cu sos si castraveti. Se da in cateva clocote. Se amesteca cu lingura din lemn pentru ca bucatile de limba sa se inveleasca in sosul delicios. Se picura vin alb, sec.
- Preparatul se monteaza pe farfurii intinse presarat cu verdeata (marar, patrunjel, foi de ceapa verde) tocata marunt.
[/directions]
Cum alegem prazul pe care il folosim in reteta ? Daca se foloseste praz mare (gros ca pe mana, cumparat din market) care este foarte iute, acesta trebuie oparit inainte de a fi calit. Prefer prazul subtire, tanar, cu frunze verzi sau usor galbui, cumparat de la precupete, din piata, care este usor dulceag. Acest praz nu trebuie oparit. Prin oparire, prazul isi pierde din savoare/ dulceata.
Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Cand prazul s-a muiat, in cratita se adauga putina pasta de ardei si rosii diluata cu mai mult suc de rosii pentru a se forma sosul preparatului. Se da in cateva clocote.
In sosul format se adauga castravetii murati taiati in lung, pe jumatate sau in sferturi.

Preparatul se da in cateva clocote, fara a se muia prea tare castravetii.
Feliile de limba se adauga in cratita, in sosul care fierbe. Se mai da in cateva clocote. Se picura vin alb, sec.
Preparatul se omogenizeaza folosind o lingura din lemn astfel incat sosul sa adere la bucatile de limba si sa le fragezeasca.

Preparatul se decoreaza cu verdeata (marar, patrunjel si frunze de ceapa verde) tocata marunt.

Preparatul se serveste cu muraturi taranesti de vara, pregatite in acest sezon din varza si castraveti de solar. Daca prin camara mai gasesti muraturi taranesti pregatite in toamna, care nu s-au acrit prea tare se pot servi si acestea.
Merge paine calda pentru muiat in sos.

Un pahar cu bere rece va fi bine primit.
Nu cred ca pofticiosii sa reziste ispitei culinare de a muia cu paine calda in minunatul sos al mancarii.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti limba, ficatul si maruntaiele de calitate (inima, rinichi). Acestea impreuna cu maduvioarele si creierul pot fi servite ca adevarate delicatese daca sunt bine pregatite. Pregatiti aceasta reteta si nu veti regreta.