Mancarurile de legume, cu sau fara carne, fac parte din retetarul romanesc chiar daca se poate vorbi si de unele influente mediteraniene.
Retete cu multe legume erau specialitatea bunicii mele din partea mamei care le pregatea cu mare placere, in special in timpul posturilor – mancare de gutui cu piept de curcan, ghiveci de legume, in stil mediteranian, cu piept de curcan, mancare de vinete, mancare de castraveti cu pulpe de rata, mancare de dovlecei, mancare de prune si praz cu pulpe de gaina, mancare de fasole verde pe gustul meu – chiar daca pe noi copiii nu ne incantau in mod deosebit. Se recurgea de cele mai multe ori la un compromis – noua copiilor, mancarea propriu-zisa (de post) ni se servea ca si garnitura la o bucata de carne prajita, coapta sau fiarta, chiar daca mancarurile trebuiau pregatite spre final in 2 variante – de post si de dulce. Initial se pregatea mancarea de post, din care se scotea separat, o cantitate anume pentru cei care tineau posturile (de obicei bunica si mama), apoi in sosul cu legume se adaugau bucatile de carne si se mai dadea in cateva clocote sau se mai lasa 10 minute la cuptor. Destul de rar, tata si bunicul aderau si ei la mancarea de post, altfel tineau cu noi copiii.
Mancarurile de legume erau servite intotdeauna cu tot felul de salate – salate rapide de sezon, salate rapide de vara, salata de fasole verde, salata de radacinoase. Painea (de obicei neagra – paine adevarata, rumena, crocanta, bine coapta si bine crescuta, sa nu o poti freca intre degete si sa o faci cocoloase) se consuma mai putina, facanduli-se astfel portie si orataniilor crescute prin curte.
Ingrediente de trebuinta in reteta: conopida, ceapa, ardei rosu, tulpina de telina verde, rosii, verdeturi (patrunjel si marar), ulei de masline/ ulei de floarea soarelui, sare grunjoasa, piper boabe.
Ingrediente
- conopida,
- ardei gras si ardei capia,
- tulpina de telina,
- ceapa,
- verdeata (patrunjel si marar)
- ulei de masline.
Ceapa taiata rondele, ardeiul gras si ardeiul capia taiat felii, tulpina de telina taiata romburi si rosiile taiate felii se calesc in ulei de masline/ ulei de floarea soarelui pana se moaie putin ceapa si se formeaza sosul de rosii. Cine prefera un sos fin poate decoji rosii inainte de a le toca.
Legumele se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Reteta pas cu pas
- Taiere legume in vederea calirii in ulei de masline/ ulei de floarea soarelui.
- Calire legume pana se moaie ceapa si se formeaza sosul de rosii. Asezonare legume calite.
- Fierbere conopida intreaga in apa cu sare grunjoasa timp de 3-4 minute.
- Adaugare buchetele de conopida fiarta in sosul de rosii si legume. Fierbere preparat timp de 2-3 clocote.
- Servire preparat presarat cu verdeata, simplu, ca mancare de post sau drept garnitura la felii subtiri din carne de pasare, pregatita la tigaie sau la cuptor.
Conopida intreaga, la care s-au indepartat frunzele se fierbe 4-5 minute in apa cu sare grunjoasa.
Conopida fiarta se desface in bucatele care se folosesc pentru mancarea de conopida adaugandu-se in sosul de rosii, ceapa si ardei. Se amesteca cu grija, sa nu se rupa buchetelele de conopida si se da in cateva clocote pentru a se omogeniza gusturile.
Verdeata (marar si patrunjel verde) tocata marunt se adauga peste mancarea de conopida.
Conopida cumparata cat mai mare nu poate fi de prisos in bucatarie ! Alegerea conopidei cumparate poate fi o adevarata arta, in sensul de a cumpara o conopida fara pete, cu buchetele mari si dese, bine conturate, fara frunzulite crescute printre buchetele. Buchetelele de conopida care nu au fost folosite pentru pregatirea mancarii de conopida se utilizeaza in alte retete deosebit de gustoase – salata de conopida inmiresmata, salata din conopida cu maioneza.
Merge de minune ! Mancarea de conopida se poate servi drept garnitura pentru 2-3 felii subtiri (cat un lat de deget aratator), din piept de rata sau din piept de gasca, pasarile fiind gatite anterior, intregi, la cuptor, cu portocale. Feliile din piept de rata/ gasca (ramase de la masa) se pot pune la congelator in pungi din plastic alimentar si pastra maxim 3-4 luni de la pregatire fiind adevarate delicatese culinare. Gurmetii profesionisti vor aprecia cum se cuvine acest preparat.
Mancarea de conopida poate fi servita rece (ca mancare de post) sau calda (ca garnitura pentru piept de pasare). Daca se serveste cu piept de pasare, minunatul sos in care s-a pregatit pasarea va fi picurat peste buchetelele de conopida, dandu-le acestora un gust divin. Bucuria gurmanzilor de pretutindeni va fi generala spre satisfactia deplina a gospodinei. Se vor bate turcii la gura lor (cum zice o veche zicala romaneasca pentru a descrie pofticiosii incurabili).
Un pahar cu vinul casei din smochine nu poate lipsi.
Pofta buna voi frati gurmanazi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va asa cum se cuvine de roadele toamnei care se apropie. Nu treceti nepasatori pe langa capatanile de conopida tolanite pe tarabe. Conopida este una din legumele care se poate gati simplu si rapid oferind preparatelor gusturi deosebite.