Toamna incepe sa ne dea primele semne, legumele pe piata umplu tarabele concurand din plin market-urile, desi preturile comerciantilor din piete nu sunt tocmai prietenoase. Sa speram ca fiind abia la inceputul toamnei si daca tot a plouat, oferta in piete va creste si atunci preturile vor scadea, nu de altceva, dar sa rentabilizam pregatirile de conserve si muraturi pentru iarna.
La noi ca la nimeni ! Comerciantii din piete continua sa fixeze preturile si pentru micii producatori veniti cu sacose si panere pe piata, sa-si vanda surplusul de legume din propria gradina de zarzavat. Dupa o noua iufa cu verificarea certificatului de producator agricol (model nou) de catre inspectorii primariilor, respectiv cu verificarea de catre inspectorii ANAF a bonului fiscal dat de comercianti in piete, la taraba, totul a reintrat in „normal”, la tarabe vand in continuare, laolalta, tata Leana (cu panerul cu rosii la vedere), nea Costica („producatorul” din balconul de la bloc, in aranjament cu seful pietei) si Vetuta cea cu unghii lacuite (comerciant, care nu da bon fiscal, dar sta la coada si se aprovizioneaza, dimineata cand se lumineaza de ziua, de la dubita (cu numar strain, „uitata” fiind de catre proprietar sa o inmatriculaze in Romania) care vine zilnic,la intrarea in piata cu „marfa”cumparata (en gross de catre oagarul de serviciu) direct de la taranii care muncesc de dimineata pana seara pe tarla, produc cantitati mari de legume (nu au timp sa stea in piata sa le vanda si le pun in vanzare pe marginea drumului national, in saci, cosuri de nuiele sau direct din carutele cu care le-au adus din camp, la vedere), dar refuza in continuare sa se asocieze pentru a-si putea vinde marfa convenabil ca pret pentru ei, dar si pentru cumparatorul de zi cu zi. Nimeni nu vede (politie, inspectorii fiscului, inspectorii pietei, primar si consilieri municipali) sau nu au interes sa puna ordine.

Ingrediente de trebuinta in reteta: dovlecei (mici, cruzi, chiar cu floarea necazuta, in varf), ardei gras si ardei capia, ceapa, praz (partea verde), usturoi, rosii, verdeata (ceapa verde, busuioc, patrunjel, marar), ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe.

Dovleceii nu se curata de coaja, doar se taie cotorul care este tare, se portioneaza dovlecii mai mari si se lasa intregi dovlecii mici.

Ceapa si ardeii se toaca cubulete, iar prazul si usturoiul se taie felii subtiri. Se calesc intr-o cratita cu margini inalte (ingredientele din reteta se adauga in straturi si este nevoie de spatiu), in ulei de masline.

Dovleceii se aseaza in cratita peste ceapa calita (cat sa devina sticloasa, fara a se rumeni).

Rosiile se toaca marunt/ felii (decojite, daca „deranjeaza” pielitele vreun mic mofturos) si se adauga peste dovlecei, in straturi.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru.
Oarece secret culinar ! Ingredientele nu se amesteca pentru ca dovleceii sa ramana intregi si sucul de rosii format in timpul fierberii sa ii invaluie, fragezindu-i.
Se pune capacul pe cratita si se lasa la fiert, la foc mic, sa se formeze sosul de rosii in care sa fiarba dovleceii.

Preparatul este gata. Se serveste cald, cu verdeata (ceapa verde, marar, patrunjel, busuioc) tocata marunt, deasupra.

Mancare de post ! Servit astfel, preparatul poate fi mancare de post, deosebit de gustoasa.
Cu paine calda, pentru muiat in sos, preparatul este chiar delicios.
Pentru gurmetii profesionisti, o mancare de post ! Dovlecii au ramas intregi, sosul de rosii da culoare preparatului, iar verdeata il lumineaza.

Sa diversificam reteta ! Preparatul poate fi imbunatatit spectaculos si mancarea de dovlecei poate deveni garnitura la un preparat cu piept din carne de rata/ gasca/ gaina grasa, pregatit la cuptor.

Pentru carne se pregateste un mujdei de usturoi verde cu iaurt/ smantana, marar verde, ulei de masline, sare grunjoasa, zeama de lamaie.

Ingredientele se amesteca pana se formeaza o pasta.

Nu este nicio greseala daca se serveste mujdeiul pus peste dovlecei, chiar fara carne.
Despre mujdei – mici secrete culinare ! Mujdeiul gata pregatit se serveste, de preferat, proaspat preparat, pentru a nu oxida usturoiul, caz in care mujdeiul devine amar. Se poate pastra totusi, gata preparat, de pe o zi pe alta (nu mai mult de 24 de ore), la rece, in frigider, acoperit cu folie din staniol.

Daca tot folosim mancarea de dovlecei drept garnitura la carne de pasare pregatita la cuptor, un pahar cu vinul casei din smochine nu poate fi refuzat.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ezitati sa combinati preparatele voastre preferate, astfel incat mereu sa aveti de oferit celor din jurul mesei ceva nou, aspectuos si bine inteles gustos.
multumesc pentru aceste retete minunate.