De mai multa vreme, mi-am propus sa gatesc linte. Cum seamana cu mazarea, mi-am zis sa o gatesc la fel, ca pe o mancarica de mazare, cu unele mici deosebiri, respectiv sa nu pun feliute de lamaie, sa nu adaug bastonase de morcovi.
Spre deosebire de mazare, lintea se lasa la muiat in apa rece (precum fasolea boabe) si se fierbe inainte de a o prepara propriu-zis, in apa cu sare grunjoasa.
Am cumparat un pachet de linte galbena, de 500 grame, de la plafar.
Demn de tinut minte ! Fiind la prima pregatire de acest fel, nu m-am gandit ca lintea se umfla, daca o lasi in apa rece, de seara pana dimineata, mai ceva decat fasolea boabe si am pus tot pachetul la muiat. Prin urmare, am fost obligat sa pregatesc o cantitate de mancare, mai mare decat de obicei. 🙁
Am obtinut un preparat, nu neaparat aspectuos (sau nu asa cum intentionam), destul de gustos, cu multe posibilitati de imbunatatire ulterioara a gustului si a aspectului. 🙁 🙂
Am dorit sa fac o mancare de post, deci nu am folosit untura de pasare, ci ulei de floarea soarelui.
Ca sa „inveselesc” farfuria de prezentare a preparatului, am pus alaturi o rosie inghetata, din cele puse la congelator, in toamna.
Se arunca apa in care a stat lintea, la umflat. Lintea se fierbe, in apa rece, cu putina sare grunjoasa, pana se moaie, la foc domol.
Se calesc in ulei de floarea soarelui, ceapa alba, taiata rondele, bucati de ardei gras si gogosar (inghetate), din cele puse la congelator, in toamna. Cand s-a muiat ceapa (devine sticloasa), se adauga rosii congelate, curatate de pielite, taiate marunt. Se fierb impreuna pana se obtine un sos. Se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, dupa gust.
Se amesteca legumele calite cu lintea fiarta si scursa de apa. Se amesteca si se dau in cateva clocote. Pentru gust se presara cateva feliute de tulpina de telina, taiata marunt.
Daca se doreste o mancare mai „lunga”, se poate adauga suc de rosii, din cel facut in toamna si pus la sticle cu capac etans.
Mancarea se serveste calda, cu patrunjel verde, tocat fin, presarat deasupra. Nu uitati de un pahar de vin alb, demisec, rece.
Fiind sezon de verdeturi, merge de minune o salata de leurda, cu feliute de ridiche de luna. Leurda se spala si se rupe in bucati, daca frunzele sunt mai mari. Se face un dressing din ulei de masline, zeama de lamaie, sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, prin amestecare intr-un borcan cu capac etans sau intr-un bol, prin amestecare cu telul sau cu o furculita. Se amesteca dressingul cu leurda.
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati ca este primavara, sezonul detoxifierii organismului. Verdeturile au navalit pe tarabe, precupetele te indeamna sa cumperi urzici, spanac, loboda, leurda, salata verde, ceapa verde, usturoi verde, stevie, etc. O salata din verdeturi crude, in orice combinatie se doreste, cu un dressing simplu, ca cel de mai sus, contribuie din plin la innoirea sangelui si fluidizarea acestuia, creste rezistenta organismului, ne fortifica. Profitati din plin de avantajele oferite de verdeturile de sezon. Salatele sunt sigur gustoase si mult mai ieftine decat orice antibiotic.