mancare de marar cu piept de pui 8

Mancare de marar cu piept de pui

Valva mare, discutii in contradictoriu si agitatie peste tot ca si cum cineva ar dori sa se razbune. Tinta este pandemia/ epidemia, cu agresorul (?!) in umbra, stand la panda.

Gata cu autoizolarea fizica (in special a cetatenilor mai in varsta) in speranta ca nu vom mai vorbi despre asa ceva. Ramane situatia precara a economiei romanesti (ceea ce a mai scapat de tavalugul privatizarilor facute de dragul de a privatiza, nu in folosul omului de rand), de ce vom pune pe masa din productia interna si care vor fi costurile pentru cetateanul de rand.

Fie ce-o fi ! Noi, cei mai in varsta, aceiasi cu cei pusi la colt in ultima perioada de timp (si nu ma refer aici numai la situatia de urgenta sau situatia de alerta, tendinta fiind generala, chiar pe plan mondial) am mai trecut prin perioade de restriste de cateva ori. Ne vom descurca si de data aceasta, ca asa-i romanul, se aduna cand vine greul peste el, gandeste, iscodeste si inventeaza. O vorba din batrani zice ca romanul scoate ceea ce-i trebuie si din piatra seaca. Cei mai tafnosi dintre noi ar zice ca doar politicul (indiferent care ar fi acela) sa nu se amestece prea mult unde nu-i fierbe oala.

De-ale bunicilor si parintilor nostri ! Mancarurile si mancaricile au un loc bine stabilit in gastronomia romaneasca. Batranii nostrii aveau in timpul saptamanii, la pranz, un meniu aproape fix – felul unu, o ciorba sau o supa si felul doi, o mancare. Friptura se servea doar duminica, la zilele onomastice si la sarbatorile religioase.

Pana se punea masa de pranz, cu toti ai casei asezati in jurul mesei, celor mai in varsta, la un paharel cu tuica li se servea un aperitiv frugal – branza, slanina afumata, masline si ceapa, cu paine neagra, calda. Ciuguleam si noi copiii cate ceva.

Ceva dulce mai deosebit (gen – tort, savarine, chec, cozonac, etc.) se servea tot duminica si de sarbatori. Mama mea era experta culinara in dulciuri a familiei si a tot neamului.

Ce retete pregatim in familia mea ? Retetarul familiei mele este bogat in mancaruri cu baza in legume si mancarici cu ciuperci – mancarica de ciuperci sau cu fasole boabe – mancarica de fasole boabe, la minut sau cu fasole verde – mancarica de fasole verde pe gustul meu.

Cartofii nu au cum sa lipseasca din retetele noastre de mancaruri. Pregatim mancare de cartofi cu carne – mancare de cartofi cu ceafa de porc la gratar, mancare de cartofi cu pulpe de gaina, mancare de cartofi cu afumatura sau fara carne – mancare de cartofi ca pe vremuri.

Varza are mare cautare – varza murata fiarta cu gat de oaie, varza noua cu pecie de porc, fiarta; varza cu carne de berbec crescut la stana.

Acordam prazului o incredere culinara, deosebita – mancare de praz cu prune uscate, mancare de praz cu masline, mancare de praz cu masline si fleica de porc la cuptor, mancare de prune si praz cu pulpe de gaina.

Fasolea boabe nu poate lipsi din mancarurile noastre – mancare scazuta de fasole boabe, ciolan afumat de porc cu fasole boabe, iahnie de fasole boabe cu porcarele. Nici fasolea verde nu lipseste din retetarul familiei – mancare din pastai de fasole grasa.

Vinetele sunt folosite destul de des in mancarurile pregatite in familia mea – mancare de vinete, mancare de vinete cu tartite de curcan, mancare de vinete in stil mediteranian.

Pregatim si mancaruri mai speciale cu baza – gutuimancare de gutui cu piept de curcan, mancare de gutui cu aripi de curcan sau castraveti muratimancare de castraveti cu pulpe de rata, mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina.

Nu ocolim in retete nici alte legume precum dovleceimancare de dovlecei sau conopidamancare de conopida ca la soacra mea sau telinamancare de telina cu piept de pui.

Folosim si legume mai putin promovate – bamemancare de bame cu piept de curcan, mancare de bame cum fac eu sau lintemancare de linte.

Combinam legumele – mazare si conopidamancare de mazare si conopida cu aripi de curcan sau castraveti si prazmancare de castraveti cu limba, praz si masline.

O mare cautare are spanaculmancare de spanac cu ou ochi dar si urzicileurzici batute, urzici cu orez si ou ochi, urzici batute cu slanina afumata.

Mancare de marar cu piept de pui.

Ingrediente de trebuinta in reteta: un piept de pui copt, 2-3 legaturi de marar verde, 1 legatura de patrunjel verde, ceapa uscata, ceapa si usturoi verde, rosii, suc de rosii, ardei capia copt, sare grunjoasa, untura de pasare/ ulei de rapita, piper boabe.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Ingrediente pregatite anterior si pastrate la congelator.

Ardeiul capia a fost pregatit in toamna cand am copt ardeii si vinetele pentru zacusca cu ciuperci. Am pus ardei capia copt si separat, in pungi din plastic, la congelator, pentru a-l folosi la unele mancaruri mai deosebite, dar si pentru a pregati pane’-uri din ardei capia copt.

Oarece secret culinar ! Folosind ardei copt, in loc de ardei proaspat, savoarea preparatului va fi deosebita.

De cele mai multe ori cumpar pui mare (1,5-2 Kg) intreg, pentru a-l pregati la cuptor sau la rotisor. De regula nu se consuma tot puiul o data si punem bucati (de cele mai multe ori ramane pieptul intreg sau jumatate de piept) in pungi din plastic la congelator.

Cand timpul ne preseaza, pieptul de pasare (pui, gaina, curcan) gata copt il folosim intr-o mancare cu legume. Astfel, pranzul sau cina sunt asigurate in timp util.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • piept de pui copt,
  • untura de pasare,
  • ardei capia copt,
  • marar verde,
  • rosii,
  • suc de rosii.

[/ingredients]

Inabusire legume.

Intr-o cratita se pun 2-3 linguri de untura de pasare care se topeste pe masura ce se incinge cratita.

In untura topita se inabuse ceapa uscata taiata rondele, fasii de ardei capia inghetat, ceapa si usturoi verde taiate la 1,0-2,0 cm lungime.

In untura de pasare se inabuse ceapa, usturoi, ardei capia copt, inghetat.

Ingredientele se amesteca bine folosind o lingura din lemn. Cratita se acopera cu capacul pentru inabusire legume.

Secretul bucatarului ! Nu se adauga apa. Este suficienta apa care rezulta din decongelarea ardeiului capia, la temperatura din cratita, pentru inabusirea legumelor. Ingredientele se amesteca de cateva ori folosind lingura din lemn.

Legumele sunt inabusite cand ceapa uscata este moale.

Pregatire sos de marar.

Trei sferturi din mararul verde se toaca marunt folosind un cutit bine ascutit.

Mararul verde tocat marunt se adauga in cratita peste legumele inabusite.

In cratita s-a adaugat marar verde peste legumele inabusite.

Ingredientele se amesteca cu lingura din lemn si se calesc impreuna pana se moaie mararul.

Legume inabusite si marar verde, amestecate, care se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Este momentul sa se asezoneze cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Ingredientele se omogenizeaza folosind lingura de lemn.

Exista un secret bine pastrat de bucatarii sefi ! Pentru a nu se intari in timpul prepararii si a deveni lemnos, mararul se adauga in preparat inainte de a se pune rosiile/ sucul de rosii.

[directions title=”Directions”]

  1. Inabusire ceapa uscata, usturoi si ceapa verde, ardei capia copt in untura de pasare.
  2. Pregatire sos de marar verde.
  3. Pregatire sos de rosii si marar verde.
  4. In sosul de rosii si marar verde se adauga felii de piept de pui copt.
  5. Servire preparat pe farfurii intinse, preincalzite, cu mamaliga calda si castraveti in otet.

[/directions]

Pregatire sos de rosii si marar verde.

Cand mararul verde s-a muiat, formandu-se putin sos, in cratita se adauga rosiile tocate marunt si putin suc de rosii.

In cratita cu legume inabusite si marar verde s-au adaugat rosiile tocate marunt si putin suc de rosii.

Nu este obligatoriu. Gospodinele mai pretentioase pot decoji rosiile.

Preparatul se clocoteste la foc potrivit, amestecand periodic cu lingura din lemn pana se formeaza o masa consistenta de sos de rosii si marar verde.

Inglobare piept de pui copt in sosul de rosii si marar verde.

Cand s-a format o masa consistenta de sos de rosii si marar, in cratita se adauga pieptul de pui copt, inghetat si feliat in bucati de 1,5-2,0 cm latime.

In sosul de rosii si marar verde s-au adaugat felii din piept de pui copt.

De ce sa adaugam pieptul de pui copt, inghetat, in sosul de rosii si marar ? Adaugand carnea inghetata pe trei sferturi, decongelarea se realizeaza trepatat in sosul de rosii si marar care este fierbinte, chiar clocoteste. Procedand astfel, gustul preparatului va fi deosebit, pastrandu-se aroma de la coacerea puiului.

Servirea preparatului.

Preparatul se serveste fierbinte, pe farfurii intinse, preincalzite pentru a nu se slei sosul pe farfurie.

Pe preparatul final se presara putin marar si patrunjel verde tocate marunt.

Mancare de marar cu piept de pui copt – preparatul este gata servit.

Cum preincalzim farfuriile ? Farfuriile intinse se tin in cuptorul cald al aragazului, cu focul oprit, timp de 5-10 minute inainte de servirea preparatului fierbinte.

Preparatul se serveste cu mamaliga calda sau cu paine calda (dupa preferintele mesenilor) si castraveti in otet.

Mamaliga calda.

Merge de minune o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond. Gospodinele care se respecta vor nota micul secret legat de pastrarea la congelator a unor parti din pui/ gaina/ curcan, gata preparate. Pastrarea la congelator, gata pregatita, se aplica si la carnea de porc atunci cand pregatesti o fleica/ muschi/ o bucata mai mare de spata sau pulpa. Altfel spus, de ce sa nu profiti pana la capat de coacere, daca tot ai supraincalzit cuptorul aragazului ? Prinde bine mai ales vara pe caldurile acelea insuportabile cand curg apele de pe tine si numai prin bucatarie, dand tarcoale la aragaz, nu iti arde sa stai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *