Am descoperit de ceva vreme, prin market (daca tot te duci sa dai ocol incintei vreo 2 ore, impingand la ditamai caruciorul, nu e musai sa-i umpli cosul ?! chiar daca te incanta multe), tot felul de legume si fructe inghetate care se vand la Kg. Cam sceptic fiind fata de ingrediente congelate (le prefer pe cele proaspete, chiar mai scumpe, dar la timpul lor, adica atunci cand dai de ele prin gradinile de legume si prin livezile romanesti, nu prin solarii sau prin sere), nu prea le-am dat atentie, desi, trebuie sa recunosc ca majoritatea arata bine.
Ce mai vezi prin market ? Incercand legumele din pungile vidate, am plecat de la ideea ca pun si eu la congelator, in fiecare toamna, oparite sau proaspete si ca intentionez sa renunt daca cele din oferta market-urilor sunt competitive pentru retetarul meu. Nu as putea spune ca m-au dat pe spate. Am retinut pana in prezent, pentru garnituri in special, doar mazarea congelata rapid – ceafa de porc la tigaie cu sote de mazare si morcovi, ceafa de porc la tigaie cu cus-cus si mazare – si spanacul oparit, maruntit si apoi congelat, guguloaie – rulada din piept de curcan cu spanac, placinta cu spanac – ca ingrediente care ma intereseaza.
De luat in seama ! Am uitat de bame care candva le gaseam in borcane, in sos de rosii. Ca orice lucru bun, dispare repede de pe piata, iar de vreo 10 ani nu le-am mai zarit prin galantare. Bamele in sos de rosii nu erau grozave, dar daca adaugai ceva amestec de rosii si ardei puse de cu toamna erau acceptabile. Bamele congelate rapid sunt destul de bune – mancare de bame cu piept de curcan, mancare de bame cum fac eu – chiar daca la gust nu sunt tocmai ca cele gatite proaspete.
Fara a-mi propune sa insist ! Incercarile culinare cu fasole galbena congelata sau fasole verde congelata, din pungile vidate, nu m-au facut fericit si am renuntat repede a le folosi in retele mele. Curios fiind din fire, voi incerca si fasolea congelata care se vinde la Kg.
Merita insistat ! Mi-au facut cu ochiul niste brocoli congelat, am cumparat deja vreo 400 grame si dupa o prima incercare – sufleu de brocoli si cartofi – mi-am propus sa continui. O leguma sanatoasa, brocoli nu prea este avuta in vedere, nemeritat cred, in retele mele.
Nu am incercat inca ! Vinetele coapte si congelate m-ar interesa (nu am vazut decat ambalate in pungi vidate), sa vedem cum stam cu planificarea retetelor preferate in primavara care vine, mancarea de vinete cu tartite de curcan, mancare de vinete pentru toate gusturile, facand parte din retetarul familiei. Conopida congelata arata bine. Am folosit din cea pusa de mine, toamna, oparita, in pungi din plastic alimentar, la congelator – sufleu de conopida cu ciuperci, sufleu de conopida cu branza.
Nu am incercat nici ciupercile congelate rapid, avand destule din cele culese de mine, oparite si puse in pungi din plastic la congelator. Copiii mi-au zis de amestecul de legume, mexican. O sa-l testez, macar o data, cand vor veni copiii pe acasa.
Fructele congelate nu sunt, pe moment in plan, a fi incercate. Prajituri face sotia destul de rar de cand copiii au plecat de acasa, fiecare la rosul lui, iar eu nu ma inghesui la pregatirea lor. Compoturile, siropurile si dulceturile zac cu anii prin dulapul din balcon. Eu ce ma mai ating de acestea, foarte rar. De vreo 15 ani, doar la 3-4 ani, pregatim toamna cateva borcanele cu dulceata. Doar dulceata de visine este folosita ceva mai des pentru clatite – clatite umplute cu te miri ce. Siropurile (nefierte, obtinute doar din fructe cu zahar tinute la soare cateva zile) le fac visinata, cocazata, afinata, murata, etc., dupa fructul folosit la dulceata.
Ingrediente de trebuinta in reteta: legume congelate – mazare, conopida, ardei gras, morcovi, ceapa, ceapa verde, rosii, carne de curcan, marar verde, ulei de masline/ untura de pasare, sare grunjoasa, piper boabe.
Legumele inghetate nu se lasa la dezghetat ! Legumele inghetate se folosesc ca atare pentru a nu se inmuia in timpul desghetarii. Se adauga treptat in preparat.
Ingrediente
- mazare si conopida, congelate,
- carne de curcan/ gaina/ pui,
- ceapa verde si marar verde,
- ardei gras si rosii.
In reteta am folosit carne de curcan, din aripi de curcan fierte anterior. Din zeama in care au fiert aripile de curcan s-a pregatit supa cu galuste sau supa cu taietei de casa. Carnea s-a scos fasii de pe oase.
Intr-o cratita se calesc in untura de pasare, fasii de ardei gras, ceapa (uscata si verde) taiata rondele, morcovi taiat bucati mai mari, pana cand ceapa se moaie usor si devine sticloasa. Legumele se amesteca folosind o lingura din lemn.
In cratita se adauga mazarea si conopida congelate si se omogenizeaza amestecul cu lingura din lemn.
Nu se adauga apa in preparat ! In urma decongelarii legumelor se va strange suficient lichid in care sa fiarba legumele. Este stiut ca legumele proaspete contin un procent ridicat de apa.
Reteta pas cu pas
- Calire intr-o cratita, in untura de pasare/ ulei de masline, legume proaspete (ceapa, ardei gras, morcovi).
- Adaugare in cratita, legume congelate (mazare si conopida). Calire legume in continuare si amestecare cu o lingura din lemn.
- Adaugare in preparat, rosii decojite si taiate felii. Omogenizare amestec si calire in continuare.
- Adaugare fasii din carne de curcan in preparat. Asezonare preparat cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Adaugare verdeata tocata marunt. Omogenizare preparat.
- Servire preparat cald pe farfurii intinse.
Se pot folosi rosii proaspete sau rosii congelate. Rosiile decojite, se taie felii si se adauga in cratita cu legume. Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizarea legumelor.
Se formeaza un minunat sos din legume care deja aduna prin preajma tot felul de pofticiosi.
Carnea de curcan, fiarta, se adauga in sosul de legume si se omogenizeaza intreg preparatul cu lingura din lemn.
Preparatul se condimenteaza dupa gust cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Se adauga marar verde tocat marunt.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse.
Din farfurii se imprastie o multime de miroazne tainice care ii inghesuie pe gurmanzi si pe gurmeti, deopotriva, in jurul mesei.
Preparatul se serveste cu paine de casa, calda (pentru muiat in minunatul sos) si cu muraturi taranesti.
Merge de minune cu un pahar de vinul casei din smochine.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati aceasta reteta simpla, cu ingrediente la indemana gospodinelor care ofera preparatului un gust deosebit. Nu veti regreta.