Prazul este dupa parerea mea o leguma deosebita, prea putin promovata prin bucatariile actuale ale lumii. Vezi prin retetele promovate intens doar cateva firisoare (nu ditamai „nuiaua” cu partea alba cat facaletul de mamaliga si cu partea verde din multe frunze inghesuite cu grija de catre mama natura) de praz, taiate subtire, betisoare (mai mult prezentate drept decor la te miri ce sofisticanie din carne/ peste), trase prin ulei incins pentru a parea crocante. La concurenta par a se regasi doar irlandezii si oltenii nostri neaosi care considera prazul drept o emblema nationala.
In conditiile in care uleiul de masline are parte de o mare cautare, calitatile fiindu-i unanim recunoscute prin lume, maslinele intregi, conservate in saramura, cu sau fara samburi, umplute cu te miri ce (castraveciori, gogosar, etc.) se regasesc cel mai des prin salatele popoarelor de pe malurile Marii Mediterane.
Amintiri, amintiri …. ! Apropo de praz, ca mijloc de promovare in „bataliile” dintre suporterii echipelor de fotbal, prin anii „70 se aflau in lupta pentru promovare in divizia A, doua echipe oltenesti, din Rm.Valcea si Slatina. Ma aflam intamplator, printre suporterii valceni. La intrarea in Slatina, inainte de podul peste Olt, o mare de suporteri slatineni care se indreptau spre stadion, echipati cu tot felul de talangi, steaguri si lozinci, aveau fiecare in mana si cate un praz care mai de care, mai mare. Dupa meci, slatinenii pierzand confruntarea, au aruncat prazul peste tot prin oras ca mijloc de suparare extrema.
Ce retete cu praz si/ sau cu masline pregatim ? Printre retetele mostenite de la mama si de la unchiul, maestru bucatar, am gasit preparate pe care le-am pregatit intocmai – mancare de praz cu prune uscate, mancare de prune si praz cu pulpe de gaina; tocanita din piept de pui cu praz si pleorotus; praz umplut cu carne tocata, dovlecei umpluti cu praz si ciuperci; dar si cateva preparate pe care le-am pregatit cu unele adaugiri, plecand de la idei proprii – rulada din piept de curcan cu paste, ciuperci si masline; ceafa de porc la cuptor cu cus-cus si praz.
Chiar daca ma laud sau poate nu ?! Sosul din praz cu ciuperci si masline l-am adus pe cele mai inalte culmi gastronomice, fiind apreciat in familie si nu numai – la fripturi – piept de curcan cu bacon, praz, ciuperci si smantana, la tigaie; muschiulet de porc cu legume la tigaie, in sos de praz, ciuperci si smantana; dar si la peste – biban prajit cu sos de praz, ciuperci si smantana; somon la cuptor cu sos de praz, ciuperci si smantana, la fructe de mare sau la paste fainoase – paste panzerotii umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana; tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana.
Ingrediente de trebuinta in reteta: praz (de preferat mai gros), masline (de preferat mari, carnoase), ardei gras (divers colorat), rosii, usturoi, marar si patrunjel verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe.
In reteta se foloseste partea alba a prazului impreuna cu portiunea de frunze bine impaturite/ indesate. Prazul trebuie spalat bine (in special frunzele) sub jet de apa pentru a se curata de nisip.
Prazul se taie oblic, sub forma de rondele de 1 cm grosime. Ardeiul gras (de preferat, colorat diferit) se taie fasii groase de 0,5-1 cm. Usturoiul se taie felii subtiri.
Ingrediente
- praz,
- masline,
- ardei gras,
- rosii,
- marar si patrunjel verde,
- uleu de masline extravirgin.
Legumele se calesc intr-o cratita, in ulei de masline extravirgin, la foc potrivit pana se moaie rondelele de praz. Nu se adauga apa, au legumele destula apa. Pentru a nu se prinde de cratita, legumele taiate se amesteca cu o lingura din lemn pana se moaie.
Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Cum pastram maslinele cumparate ? De regula, maslinele sunt comercializate in saramura. Cumpar masline cand imi place cum arata. Le prefer pe cele mari – mamut, mai carnoase, tari. Candva am gasit niste masline care aveau samburele incovoiat. Au fost cele mai gustoase masline pe care le-am cumparat vreodata. Chiar daca oferta de masline prin galantare este apreciabila, nu ma reped sa cumpar orice. Acasa, pastram maslinele in borcan cu capac etans, in frigider. Peste masline punem ulei de masline extravirgin care va deveni vascos, vizibil, la rece. Cand folosim masline in mancaruri, le folosim impreuna cu uleiul in care au fost tinute. Pastrate astfel, maslinele se mentin tari si au un gust deosebit.
Reteta pas cu pas
- Calire rondele de praz, fasii de ardei gras si felii de usturoi in ulei de masline extravirgin. Se amesteca cu o lingura din lemn sa nu se prinda legumele de fundul cratitei.
- Asezonare legume cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Adaugare masline si rosii tocate marunt in cratita pentru formare un sos nu neaparat gros.
- Adaugare verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
- Servire preparat cald sau rece cu mamaliga rece sau mamaliga calda.
Rosiile nedecojite se toaca marunt cu un cutit bine ascutit.
Rosiile se adauga impreuna cu maslinele in cratita cu legume unduite.
Se da in mai multe clocote pana se formeaza un sos, nu neaparat, gros. Amestecul de legume se omogenizeaza folosind lingura din lemn.
Se presara verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
Preparatul se serveste cald sau rece, cu mamaliga calda sau cu mamaliga rece.
Pregatit astfel, preparatul poate fi servit ca mancare de post.
Pentru cei care nu tin post, langa mancarea de praz se pot servi chiftele din carne tocata (amestec din carne de porc si carne de vitel).
Daca se lasa chiftelutele sa se incalzeasca 2-3 minute in sosul de la mancarea de praz cu masline, vor capata o savoare deosebita spre bucuria de-o potriva, atat a gurmanzilor cat si a gurmetilor care se vor inghesui in jurul mesei.
Daca tot am pus chiftelute langa mancarea de praz, o salata de varza noua cu ceapa verde, marar verde, sare grunjoasa, ulei de masline si otet de mere si miere este bine venita.
Chiar daca nu a venit canicula merge si o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va de primavara si nu ocoliti primele verdeturi aparute pe piata (loboda, spanac, leurda, macris, etc.), varza noua, ridichile de luna. Rosiile, chiar cele de solar, de la producatori autohtoni sunt deocamdata o raritate prin piete, iar cele pe care le gasesti pe tarabe, chiar daca scrie pe eticheta (si nicio autoritate a statului nu protesteaza) – de gradina, nu au gust. Castravetii lungi aduc la gust, cat de cat, cu cei adevarati, de gradina. Cum rosiile si ardeii tocati puse(i) de cu iarna la congelator s-au terminat, vrei nu vrei, folosesti rosii si ardei cumparati din market, legume aduse de peste mari si tari.