Zapuseala de afara ne obliga, vrem nu vrem, sa stam cat mai putin prin preajma aragazului. Nici eu, nu fac exceptie, chiar nu imi face nicio placere, sa fiu ud din cap pana in picioare. Totusi, trebuie sa servim ceva la masa, pofticiosii familiei asteapta, sa vada ceva in farfurie. Nici chiar orice in farfurie, ci un preparat cu siguranta agreat si chiar asteptat.
Ce pui in farfurie depinde in cea mai mare masura de felul in care fiecare gospodina si-a obisnuit copiii si chiar nepotii, inca de mici. De la o anume varsta a micutilor, experimentele culinare nu prea isi mai aveau rostul, cel putin in familia mea. Nu risc, sa vad cum li se tuguie buzele sau cum le freamata narile a nemultumire, ca nu recunosc ce vad in farfurie. Cand am intentia de experimente culinare (?!) noi, anunt din timp, adica pregatesc terenul, cum s-ar zice. Am grija, sa fie disponibile si alte feluri de mancare, ca nu se stie ce le trece prin minte. La varsta mea, mofturile se digera mai greu.
Prin arhiva mea cu retete mostenite si dupa caz, prin arhiva cu poze de la preparate gatite anterior, trebuie sa gasesc in orice moment ceva potrivit pentru gospodina (adica, cat mai putin timp petrecut in vipia din jurul aragazului), dar si obligatoriu, gustos, pentru adoratorii de mancare ai familiei.
Anul acesta, am achizitionat o tigaie grill, pe flacara. Chiar daca nu am renuntat cu totul la batranul meu gratar din fonta, nici la tigaia cea grea din fonta sau la gratarul cu capac care se aseaza direct pe flacara aragazului, gatitul la grill, parca, nu se petrece in cea mai mare zapuseala. Nici mirosul de mancare nu invaluie chiar toata casa. In plus, urmele de grill imprimate pe legume si carne/ peste, amplifica in mod placut, aspectul preparatului si atrage privirile pofticiosilor. Am in dotare, de ceva vreme si un grill electric. Nu l-am folosit inca, dar urmeaza sa-l incerc.
Medalioanele din ciolan de vitel sau din ciolan de porc sunt ingrediente care se pot pregati in fel si chip, de regula, destul de rapid. Timpul de gatit difera seminificativ (in plus) daca se achizitioneaza medalioane din ciolan de vita batrana si acestea nu se pregatesc anterior prin fierbere, apoi prin frigere/ coacere inabusita.
Din retetarul familiei mele ! Din medalioane de porc/ vitel pregatim fripturi – buture de porc feliat si macerat in pasta de rosii, cu legume, la cuptor; medalion de vitel cu cartofi prajiti, medalioan din picior de vitel inabusit in vin, buture de vitel in vasul roman.
Mancaricile cu sos, din gat de animal pot fi adevarate delicatese culinare – osso buco din gat de oaie cu piure’ de cartofi, osso buco din gat de oaie cu pilaf de orez, gat de oaie inabusit in vin, cu pilaf de orez.
Fripturile din gat de animal pot fi pregatite precum medalioanele din picior de animal – gat de oaie cu carnati proaspeti, in sos de bere, la cuptor.

Medalion din buture de vitel cu legume la grill.
Ingrediente de trebuinta in reteta: medalion de vitel, legume (cartofi, vinete, dovlecei, ardei gras, ardei capia, ceapa, usuroi, praz, etc.), unt proaspat, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.
Cumparare medalion de vitel si pregatirea sa pentru frigere pe grill.
Se cumpara medalioane din buture/ picior de vitel, de preferat proaspete sau refrigerate, nu congelate.

Medalion din buture de vitel.
Medalionul din picior de vitel se scoate din ambalaj, se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Secretul gospodinei ! Pielita subtire de pe marginea medalionului se scoate folosind un cutit bine ascutit. Nu ne dorim sa se increteasca/ sa se stranga carnea in timpul prepararii pe grill.
Medalionul din buture de vitel se unge cu putin ulei de masline extravirgin si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Optional, se picura zeama de lamaie. De preferat sa se lase la macerat, la rece, in frigider, minim 30 de minute.
Ingrediente
medalion din buture/ picior de vitel,
legumele preferate (de regula radacinoase, care se pot frige),
ulei de masline extravirgin,
unt proaspat.
Pregatire legume pentru frigere pe grill.
Legumele preferate (cartofi, ceapa, usturoi, ardei, praz, morcovi, dovlecei, vinete, etc.) se curata de coaja/ foi, se spala sub jet de apa rece, se lasa la scurs intr-o sita.

Legume curatate si spalate care se vor pregati pe grill.
Radacinoasele se taie in felii groase de 1 cm.
Ceapa se taie in jumatati/ sferturi.
Ardeii se taie in bucati mari.
Prazul se despica in 2/4 si se spala bine, sub jet puternic de apa pentru a iesi urmele de nisip.
Cateii de usturoi nu se curata de foi.
Morcovii se taie in bucati mai mari, pe lung.
Optional/ de preferat ! Legumele puse intr-un castron, se ung cu ulei de masline extravirgin si se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. Se amesteca bine folosind o lingura de bucatarie si se lasa la macerat minim 30 de minute, la temperatura camerei.
LISTA OPERATIILOR PRINCIPALE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Cumparare medalion de vitel si pregatirea sa pentru frigere pe grill.
- Pregatire legume pentru frigere pe grill.
- Frigerea legumelor pe grill-ul bine incins.
- Frigere medalion de vitel pe grill-ul incins.
- Montarea si servirea preparatului.
Frigerea legumelor pe grill-ul bine incins.
Pe grill-ul incins se pulverizeaza putin ulei de masline extravirgin. Se poate picura ulei si intinde cu o pensula de bucatarie.
Legumele doar asezonate (nemacerate din lipsa de timp, pofticiosii sunt deja la usa bucatariei) sau (de preferat) macerate, se aseaza pe grill-ul incins. Sub grill, focul este mare.

Legume care se frig pe grill-ul gata incins, uns cu ulei de masline extravirgin.
Legumele se intorc pe grill folosind un cleste de bucatarie pentru o frigere omogena, pe toate partile.
Legumele gata fripte se pun intr-un castron care se inabuse sub un capac.

Legume gata fripte pe grill.
Optional, pe legumele fripte, se adauga mujdei de usturoi verde.

Mujdei de usturoi verde.
Frigere medalion din buture de vitel pe grill-ul incins.
Medalionul de vitel, macerat, se aseaza pe grill-ul bine incins, cu foc mare sub tigaia grill.

Medalion din buture de vitel care se frige pe grill.
Pe medalionul aflat pe grill se adauga lichidul de macerare.
Secretul gospodinei ! Urmarim frigerea carnii pe grosimea medalionului. Cand s-a schimbat culoarea carnii de la rozaliu spre alb, se intoarce medalionul de carne, pe grill, folosind un cleste de bucatarie.

Medalion din buture de vitel care s-a intors pe grill.
Nu este o greseala daca, la intoarcerea medalionului, pe carne, se picura zeama de lamaie/ zeama de portocale.
Cand carnea este fripta asa cum ne dorim (nu mai iese sange la o infigere a varfului de cutit in carne), se opreste focul sub grill si se adauga bot-uri de unt proaspat pe carnea aburinda.

Pe medalionul din buture de vitel s-au adaugat bucati mai mari de unt proaspat.
Montarea si servirea preparatului.
Este momentul ca gospodina sa se miste repede, iar pofticiosii sa aiba deja cutitul si furculita in maini, precum si felia de paine calda, alaturi.
Carnea se serveste fierbinte, pe farfurii intinse, cu garnitura de legume alaturi. Untul trebuie sa fie in topire, sa fragezeasca carnea.

Medalion din buture de vitel cu legume la grill – preparatul este gata servit.
La acest preparat se serveste o salata de sezon – salata verde, leurda, ridichi de luna, castraveti, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere.

Salata de sezon (salata verde, leurda, ridichi de luna, castraveti, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere).
De la acest festin, nu poate lipsi un pahar cu bere rece, aburinda.

Pahar cu bere neagra, rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Folositi tigaia grill la preparatele voastre. Pregatirea retetei se poate face rapid, savoarea preparatului este garantata. Va aduceti aminte de gustul carnii pregatite pe jar daca nu ati mai fost de prea mult timp la iarba verde.