Pentru a trai si a munci, pentru a ne distra sau pentru a face sport, fiecare dintre noi are nevoie de hrana. Este adevarat ca majoritatea preparatelor pe care le consumam trebuie orientate, dupa spusele nutritionistilor, spre activitatea pe care dorim sa o prestam. Cel putin teoretic, in practica culinara a fiecarei gospodine, din propria bucatarie, poate fi ceva mai greu. Este aproape imposibil, atunci cand gospodina casei isi face planurile pentru bucatarelile zilnice/ saptamanale sa nu tina cont de varsta fiecaruia dintre cei care se vor aseza in jurul mesei pentru a adapta hrana de zi cu zi la efortul lor fizic. Vremea de afara/ anotimpurile trebuie avute si acestea in vedere.
Ce si cum cumparam !? De cele mai multe ori, tinerele gospodine se orienteaza spre galantarele incarcate cu carne macra si mezeluri, aratoase, dar nu intotdeauna la fel de sanatoase, din care preparatele obtinute in bucataria proprie sa iasa gustoase si pline de arome adevarate. Intervine aici “competenta” producatorului in injectarea de apa sarata in muschi si/ sau dichisirea exterioara cu apa colorata (de zici ca este de la fumul degajat la arderea lemnului).
Tinerele gospodine trec nepasatoare pe langa macelarii (unde gasesti si carne cu os si/ sau cu grasime) sau magazinele cu galantare ale producatorilor autohtoni (cu mezeluri adevarate). Acesti producatori autohtoni nu stiu sa-si faca reclama sau chiar daca stiu, marfa lor nu arata la fel de bine, in schimb preparatele, prin priceperea gospodinei ies gustoase si pline de miroazne tainice.
Market-urile sunt pline de legume si fructe bio (?!) sau nu (ma refer la eticheta), la fel de aratoase si de aceleasi dimensiuni parca le-ar fi aranjat cineva cu cantarul sau metrul pe vrej, in pamant sau in pom. Rareori, gustul si miroasele se fac simtite la aceste legume sau la fructe. Poate fi de inteles – cum sa aduci de peste mari si tari, legume si fructe, care sa tina cateva zile/ luni pe durata transportului si apoi prin depozite si galantare pana se vand, fara sa le tratezi cu tot felul de gaselnite ale agriculturii moderne ?!
Rareori vezi tinere gospodine ca se plimba prin piete (in sectorul producatorilor autohtoni, nu in cel al comerciantilor) in cautarea de legume si/ sau fructe. Nu doresc sa cumpere rosii ceva mai mici, dar care au miros de proaspat cules, ocolesc prunele sau perele putin patate si prefera patrunjelul taiat la metru si strans in legaturi. Reclama comerciantilor este aceeasi, desi mincinoasa – direct de la producator/ din Romania. Inspectorii pietei vad si nu iau nicio masura, ba mai mult, incurajeaza acest comert prin amestecarea meselor comerciantilor cu cele ale producatorii adevarati. Multi dintre noi, cumparatorii care pot face diferenta, se intreaba daca se va pune vreodata ordine in aceast sistem pagubos pentru simplul cetatean ?! In campania electorala, una din promisiunile nelipsite ale tuturor politicienilor care candideaza pentru primarie este ca vor face ordine prin piete.
De-ale noastre, in stil propriu, romanesc !? Venind vorba de piata, nu poti sa nu te intrebi ce au gandit cei care au aprobat un proiect pentru o piata noua, cica moderna, inchisa, care nu are prevazuta ventilatie artificiala, care are montate 2-3 aparate de aer conditionat (insuficiente ca numar si prost orientate in spatiul halei) dar care nu sunt pornite pe canicula, de frica sa nu ia foc ?
Ce retete pregatim in familie ? Din retetarul familiei mele nu pot lipsi preparatele pe baza de carne cu os, in ciorbe – ciorba de berbecut, ciorba din cap de piept de porc, acrita cu zeama de varza, ciorba din gat de oaie sau in supe (nu cred sa se poate pregati ciorba sau supa gustoasa din carne fara os) – supa de gaina cu scoici din grau dur, supa de gaina cu omleta, in mancaruri – osso buco din coada de vita, mancare de cartofi cu pulpe de gaina, in tocanite – tocana din coada de vita, tocana din gat de berbecut, in rasol – rasol din gaina de curte, rasol de vitel sau in fripturi – pulpa de berbec in sos de mustar, ciotoaie de curcan cu legume in sos de bere, buture de vitel in vasul roman.
Ingrediente de trebuinta in reteta: medalion de vitel, cartofi noi, ciuperci uscate, costita afumata/ slanina afumata, vin negru/ vin rosu, ceapa verde si ceapa uscata, usturoi, radacinoase (morcov, patrunjel, pastarnac, telina), sare grunjoasa, piper boabe, coriandru, cimbru uscat, rozmarin.
Tigaia din fonta se incinge bine pe flacara mare a aragazului (cand pui palma deasupra tigaii sa se simta dogoarea).
In tigaie se prajesc bucati de slanina afumata. Bucatile de slanina afumata, perpelita la foc mare se scot din tigaia de fonta intr-un castronel.
Ingrediente
- medalion din picior de vitel,
- slanina afumata,
- ciuperci uscate,
- cartofi noi,
- vin negru.
Ciupercile uscate (hribi, trambita piticului, ciuperci brune, etc.) se pun in apa rece sa se rehidrateze.
In tigaia de fonta bine incinsa cu grasime sarata si afumata se perpelesc medalioanele de vitel pe ambele fete pana capata o tenta usor aramie.
Cand carnea este rumenita pe ambele fete se adauga in tigaie vinul negru, turnandu-l peste bucata de carne cu os – carnea sfaraie, se degaja vapori de alcool care te imbata daca stai cu nasul deasupra.
Reteta pas cu pas
- Perpelire bucati de slanina afumata in tigaia de fonta bine incinsa. Scoatere slanina din tigaie intr-un castron.
- Punere ciuperci uscate in apa rece pentru rehidratare.
- Perpelire medalioane de vitel, pe ambele fete, in grasimea incinsa din tigaia de fonta.
- Adaugare in tigaia de fonta – vin negru, radacinoase, ciuperci cu apa de rehidratare, ceapa, usturoi, slanina prajita. Se da in fiert si se acopera tigaia cu un capac.
- Fierbere preparat la foc potrivit spre mic timp de 2-3 ore (dupa marimea medalionului).
- Se pun la fiert cartofi noi, in apa rece cu sare grunjoasa.
- Medalioanele de vitel se scot pe o farfurie si se acopera cu hartie de copt. Se lasa sa se odihneasca 15 minute.
- Concentrare sos in tigaia de fonta. Sosul (partea lichida, ingrosata) se strecoara printr-o sita deasa, intr-o sosiera.
- Desprindere carne de pe os folosind un cutit bine ascutit sau prin rupere cu o furculita.
- Montare preparat pe farfurii intinse, incalzite.
In tigaie se adauga ciupercile cu apa in care s-au rehidratat, radacinoasele – morcov, pastarnac, patrunjel, telina (taiate in bucati mari), cateii intregi de usturoi, ceapa intreaga si bucatile de slanina afumata, prajite, crengute de rozmarin, cimbru uscat, boabe de piper, boabe de mustar, boabe de coriandru. Se adauga doar un praf de sare grunjoasa, slanina afumata avand destula sare.
Se da in fiert si se acopera tigaia cu un capac. Se reduce focul la potrivit. Fierberea va dura 2-3 ore pana ce carnea se poate desprinde usor de pe os.
Se pun la fiert cartofi noi, intregi (curatati de coaja subtire folosind buretele din sarma pentru vase), in apa rece cu sare grunjoasa.
Secretul bucatarului ! In apa se pun 2 catei de usturoi (pentru un gust deosebit al cartofilor fierti) si optional, o lingura de unt proaspat. Daca se folosesc pentru fierbere cartofi cu coaja tare care se curata cu cutitul, untul proaspat este un ingredient care prin fierberea cartofilor ii face deliciosi.
Madalionul de vitel gata fiert se scoate pe o farfurie si se acopera cu hartie de copt/ folie din aluminiu. Se lasa sa se odihneasca 15 minute (timp in care carnea va redeveni mustoasa) dupa care, carnea se poate felia cu un cutit bine ascutit/ rupe, folosind o furculita. Carnea fiarta inabusit, la foc potrivit se desprinde usor de pe os.
Slanina si ciupercile se scot din tigaia de fonta.
Sosul ramas in tigaia din fonta se concentreaza prin fierbere la foc mare pana scade suficient (dupa gustul gospodinei). Sosul se strecoara printr-o site deasa intr-o sosiera.
Preparatul se monteaza pe farfurii intinse, incalzite (sa nu se intareasca grasimea din sos). Sosul ingrosat se picura peste bucatile de carne, la servire si/ sau de fiecare mesean in propria farfurie.
Preparatul se serveste cald cu o salata de sezon.
Mici secrete culinare ! Pofticiosii, gurmetii si gurmanzii nu pot refuza mustar si/ sau mujdei de usturoi.
La un asa preparat, un pahar cu vin negru, servit la temperatura camerei nu poate lipsi.
Pofta buna voi frati grumanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati sa treceti cat de des puteti prin macelarii si prin piete. Cautati producatori autohtoni. Cat de curand va veti convinge ca produsele romanesti sunt calitativo-gustativ mult superioare produselor importate.