In fiecare primavara pandesc aparitia la inceput, prin market si ulterior pe tarabele din piata, a cartofilor noi. Cateva zile se gasesc la pret de incercare, sa se prinda comerciantul din market si respectiv (ceva mai greu, in timp) producatorul din piata, cat poate inghiti cumparatorul la pret. Pretul se calmeaza destul de repede si se egalizeaza la cartofii noi cu cel de la cartofii vechi.
Cum sa nu doresti cartofi noi prajiti ?! Gurmanzii si gurmetii, de-o potriva, nu au cum sa nu pofteasca la niste cartofi noi prajiti. Greu sa ma poata contrazice cineva, mai ales daca se servesc cartofi prajiti cu mujdei de usturoi verde si mult marar ?! Copiii vor fi deosebit de fericiti sa serveasca cativa cartofi noi, prajiti, indiferent de celelalte bunatati care le sunt servite la masa.
Pofticiosi din toate tarile uniti-va in gusturi si miroazne tainice ! Lozinca am lansat-o pe moment, in timp ce scriam. Pentru inceput, pofticiosii de serviciu prefera cartofii noi, mici, care se pot praji la iuteala, intregi (curatati doar de coaja subtire cu buretele de bucatarie, din sarma sau pur si simplu frecati cu putina sare grunjoasa intr-un prosop de bucatarie umed) in niste untura de porc cu gust de afumatura, scoasa din garnita.
Sanatatea este cu noi ! Cartoful nu are cum lipsi din retetarul unei familii, chiar si atunci cand se urmareste a evita pe cat posibil cresterea colaceilor pe burtica.
La noi la romani, cartofii, varza si fasolea boabe nu pot lipsi din camara gospodinelor. Majoritatea retetelor stramosesti pe baza de carne au garnituri pregatite din aceste legume.
Mititeii sunt alte preparate destul de des intalnite pe mesele romanilor. Au avantajul ca pot fi cumparati gata pregatiti, doar sa-i frigi. In conditiile in care ai ochit deja un producator de mititei care nu „inventeaza” la reteta consacrata, succesul pregatirii micilor in familie, la tigaie sau pe gratar este asigurat.
Amintiri, amintiri …. ! Mici fiind, copiii mei, la intrebarea sotiei – ce vreti voi sa mai mancati, venea invariabil, raspunsul – friptura cu cartofi prajiti. Nu conta ca era vorba de masa de pranz sau de cina.
In rarele duminici libere (serviciul avea prioritate, ne convenea sau nu ?!), pe la inceputul anilor ’80 cand mergeam impreuna cu sotia si cu copiii prin parc sa ne plimbam, se mai gaseau inca, tarabe cu mici care sfaraiau pe gratare si bere la halba. Chiar daca acasa aveam pregatiti pentru pranz, tot mici, doar sa-i prajim/ sa-i punem pe gratar, servitul in parc, al micilor cu paine si mustar de catre copii era un adevarat ritual. Nu ramaneau nemancati nici micii de acasa.
Ce retete pe baza de mititei pregatim in familie ? Am pregatit mult timp, mici in familie, respectand cu strictete o reteta mostenita de la un unchi, bucatar consacrat. Cumparam carne de porc, vita si oaie, pe care o tocam, o amestecam, o condimentam si pregateam micii acasa – mititei campenesti cu carne pregatita in casa.
Nu am mai pregatit carnea pentru mici in casa de ceva vreme. Acum, cumparam mici proaspeti numai din cei testati anterior, de la aceeasi macelarie si-i pregatim acasa la gratar – mititei cu legume in folie, la gratar; mititei la gratar cu ghiveci de legume sau la tigaie – mititei la tigaie si spata de miel la tigaie cu coniac flambat.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pasta pentru mici/ mititei gata trasi, cartofi noi, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, usturoi verde, otet din vin alb, de 9 grade; marar verde, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat, varza noua, castraveti proaspeti, ceapa verde.
Ce mici cumparam ? Alegerea micilor cumparati, gata trasi, apartine fiecarei gospodine in parte, legat de compozitia de carne a tocaturii. Este de preferat sa se cumpere mici trasi direct din macelarii verificand compozitia carnii tocate si condimentele folosite.
Fiecare cu gustul sau ! Multe gospodine au un fix (dupa parerea mea) – cumpara mici fara carne de oaie. Reteta originala de mici pe care am mostenit-o eu are in compozitia amestecului – jumatate carne de oaie, un sfert carne de vita si un sfert carne de porc. In comert se gasesc mici gata trasi cu diverse compozitii de carne.
Pregatire cartofi noi pentru inabusire.
Cartofii noi au coaja subtire. Cartofii noi se spala sub jet de apa rece/ apa calduta si se curata de coaja subtire.
[ingredients title=”Ingredients”]
- cartofi noi,
- mititei proaspeti,
- varza noua,
- castraveti proaspeti,
- marar verde,
- usturoi verde,
- ceapa verde.
[/ingredients]
Curatare cartofi noi de coaja subtire. Orice gospodina care se respecta are secretele ei cand vine vorba sa curete cartofii si in special pe cei noi.
Nu ai incotro ! Coaja de la cartofii noi, umezita, murdareste mainile, patandu-le pentru cateva ore. Folosind manusi din cauciuc/ mase plastice nu se rezolva in totalitate, tot se mai pateaza mainile, negreala trece prin material.
Nici curatand cartofii umeziti cu sarma de la buretele de bucatarie nu scapi de patarea mainilor, dar cel putin cartofii se curata bine si raman netezi, chiar luciosi.
Frecand cartofii noi in palme, intr-un prosop de bucatarie, umed, coaja se desprinde destul de usor, dar petele de pe maini tot apar. Petele de pe prosop vor iesi mai greu la spalat.
Tinerele gospodine care folosesc cutitul pentru a curata coaja subtire vor ezita sa foloseasca cartofi noi, tocmai din cauza petelor ce vor aparea pe maini.
Cum scapam de petele de pe maini ? Cu rabdare, dupa o spalare pe maini cu sapun si putina frecare cu buretele, cu repetir, petele vor disparea destul de repede.
Rumenire si inmuiere cartofi noi, curatati de coaja.
Cartofii noi mici, curatati de coaja se vor pregati intregi. Cartofii noi mai mari se taie in 2 jumatati sau in 4 sferturi. Dupa spalare sub jet de apa calduta, cartofii se scurg si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Intr-o cratita/ tingire cu margini inalte se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Secretul bine pastrat al inabusirii cartofilor noi ! Cartofii noi se inabuse la foc mare, in putin amestec lichid, fierbinte, format din unt proaspat si ulei de masline extravirgin. Pentru a nu se prinde de fundul vasului, cartofii se amesteca practic, permanent, in timpul inabusirii.
Cea mai sigura amestecare este miscarea cratitei cu maner/ a tingirii din incheietura mainii, operatie care se prinde numai dupa ceva exercitiu in bucatarie si oarece talent in manuirea tingirii.
Atentie ! Cartofii se adauga cu grija, folosind o spumiera, in lichidul incins. Lichidul fierbinte poate sari pe maini si chiar pe fata la contactul cu cartofii umezi.
In timpul prajirii, cartofii se asezoneaza cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.

Cartofii se rumenesc usor la foc mare, cateva minute, in amestecul de prajire.
In timpul prajirii, cartofii se amesteca manevrand din coada cratitei/ tigaii sau folosind o lingura din lemn/ spumiera pentru o rumenire cat mai omogena.
[directions title=”Directions”]
- Curatare cartofi noi de coaja subtire.
- Rumenire cartofi noi in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
- Inabusire cartofi rumeniti, cu capacul pus pe vas, la foc mare.
- Pregatire mujdei din usturoi verde, marar verde, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, otet alimentar din vin alb de 9 grade.
- Amestecare cartofi inabusiti cu mujdei de usturoi verde. Se lasa la odihna pentru amestecare gusturi.
- Pregatire salata din varza noua, castraveti proaspeti, ceapa verde, marar verde, sare grunjoasa, otet alimentar din vin alb de 9 grade.
- Pregatire mici pe gratar.
- Montare preparat pe farfurii intinse.
- Servire preparat cald cu salata de varza noua.
[/directions]
Cartofii usor rumeniti se inabuse punanad capacul pe oala/ cratita/ tigaie avand grija ca periodic sa se scuture vasul pentru a nu se prinde cartofii de fundul bine incins datorita flacarii mari de sub vas.

Se urmareste muierea cartofilor. Cand varful cutitului patrunde usor in cartofi, acestia sunt gata.

Pregatire mujdei din usturoi verde si marar verde.
Se pregateste un mujdei de usturoi – amestec de usturoi verde tocat marunt, marar verde tocat marunt, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin si otet alimentar din vin alb de 9 grade.

Amestecare mujdei din usturoi verde si marar verde cu cartofii inabusiti.
Cand cartofii s-au muiat, in cratita se adauga mujdeiul de usturoi verde, direct peste cartofii fierbinti.

Se opreste focul sub tingire, se pune capacul si se lasa cartofii sa se odihneasca minim 10 minute, timp in care se amesteca gusturile in cratita si miroaznele tainice vor invada bucataria.
Pregatire salata de varza noua cu castraveti proaspeti si marar verde.
Varza noua tocata fasii subtiri se freaca cu putin sare grunjoasa si se stoarce. Varza tocata si sarata se amesteca cu felii subtiri de castraveti proaspeti, ceapa verde tocata marunt si marar verde tocat marunt.
In salata se adauga ulei de masline extravirgin si otet alimentar din vin alb de 9 grade. Ingredientele se amesteca bine pentru omogenizarea gusturilor.

Pregatire mititei pe gratar.
Cand folosesc batranul meu gratar din tuci pus direct pe flacara mare a aragazului se degaja un fum gros care inebuneste vecinii cu miroase.
Pe mine nu ma deranjeaza cand vine miros de mancare bine gatita de la vecini ! Vrei, nu vrei, mirosul care iese pe hornul hotei aragazului tot se mai indreapta si spre vecini.
In timpul odihnei cartofilor inabusiti se pun micii pe gratar.
De aceasta data am folosit gratarul cu capac pus direct pe flacara mare a aragazului.

Micii se rumenesc cu capacul pus pe gratar.

De-ale gratarelor ! La acest gratar, micii se frig inabusit si se cam usuca daca focul este exagerat de mare. Prefer ca micii gata pregatiti sa fie rumeniti si mai mustosi, nu uscati.
Exista un atuu al acestui tip de gratar pus direct pe flacara aragazului. In cuva gratarului se pune apa rece si amestecul de mirodenii preferate (piper boabe, foi de dafin, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, catei de usturoi, ardei iute fulgi, etc.). Apa se incalzeste si aburii creati vor prelua din gustul condimentelor care se va raspandi pe mititei, carne, carnati, etc., ce ai pus pe gratar).
Montarea preparatului final.
Preparatul final se monteaza pe farfurii intinse.

Preparatul se serveste cald, cu mujdei de usturoi verde si/ sau mustar.
Un pahar cu vinul casei rosu din struguri va fi bine primit.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati aceasta reteta, rapida, a unui preparat deosebit de savuros. Cei mici vor fi incantati. Gurmetii si gurmanzii, de-o potriva, va vor fi recunoscatori culinari, permanenti.