De 1 Mai, toata lumea rade, canta si danseaza, prin parcuri, pe marginea raului, la un gratar, pe pajisti in apropierea crangului, mici si bere sa fie. Tocmai imi aminteam despre vestitele chermeze, serbari campenesti in aer liber, la care copil fiind, parintii si bunicii, ne scoteau, pe noi copii, de ziua internationala a muncii. Traditia am continuat-o, cu copii nostrii. Cata liniste si voie buna.
Iesind astazi, cu sotia, la o plimbare, la iarba verde, prin parc, am avut neplacuta surpriza, sa nu gasim nici macar un gratar, pe care sa sfaraie micii si pastrama. Intr-un colt de parc, se deschisese o terasa, unde am servit o bere, la cutie, caci la halba, nu se dase inca, cep, la butoi. De muzica de fanfara, nici nu putea fi vorba. Dintr-un megafon cocotat intr-un varf de stalp de iluminat, se raspandea o melodie lalaita, care oripila veveritele jucause, care se harjoneau prin copacii infrunziti si porumbeii, plecati dupa ciuguleala, prin iarba verde. Am facut si poze, pentru a cinsti primavara.
Ne-am intrebat, de ce nu se mai canta melodia lui Ciprian Porumbescu – Vine iarasi primavara, care alta data, era imnul de 1 Mai. De ce nu sfaraie gratarele si muzica lautareasca nu se raspandeste prin megafoane ? De ce lumea nu a invadat parcul ? De ce pe malul raului, nu te lasa paznicii (?!) sa faci un gratar, stiut fiind ca lunca raului face parte din obstea satului ?
Am gasit raspunsul la toate intrebarile. Politicienii au zis stop la pomenile cu mici si bere, dar noi nu iesisem la asa ceva. A mai ramas doar faptul ca afara se pregateste de ploaie, ba chiar a inceput sa ploua. 🙁 Subtire raspuns la framantarile mele, dar nu am gasit altul.
Ca sa ne facem pofta, am cumparat niste mici si i-am tras la tigaie, in untura de porc. A iesit un aperitiv grozav, cu mustar sau cu mujdei de usturoi verde si iaurt.
A mers de minune un paharel de palinca.
Piure de cartofi mai aveam de ieri, doar l-am incalzit in cuptorul cu microunde. Se poate incalzi si pe o baie de apa fiarta, in care pui cratita cu piure de cartofi.
Am continuat masa de sarbatoare (1 Mai, pentru familia mea, a fost intotdeauna o sarbatoare) cu o frigare din carne de miel, ramasa de la Paste.
Este bine de stiut ! Intotdeauna, la Paste, cand cumpar miel sau ied, intreg, transez animalul, prepar ciorba, drob si friptura pentru Paste, dar pun si cateva pachete cu carne, la congelator, pentru stufat, pentru friptura la tigaie sau la gratar, pentru friptura la cuptor, pentru ciorba.
Se incinge, untura de porc, intr-o tigaie de inox, cu fundul gros. Se pun vreo 3 catei de usturoi, sa se rumeneasca usor, fara a se arde.
Carnea de miel/ ied (condimentata de dimineata, cu sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate, cimbru uscat si lasata la rece, in frigider), se prajeste, mai intai, la foc iute, pe ambele parti.
Multa atentie ! Se reduce focul, se ia tigaia de pe foc si cu multa grija si “respect” pentru parchetul din bucatarie, se stropeste friptura cu coniac, din belsug. Se da tigaia pe marginea flacarii aragazului, sa se aprinda vaporii de coniac, care sa arda 1-2 minute, ca sa intre aroma de fructe, in carne. Se acopera tigaia, cu capacul si se prajeste carnea, in continuare, cate 5 minute pe fiecare parte, la foc molcom.
Atentie la sos fripturii ! Voi gurmanzi adevarati, nu-l ignorati, este bestial ! Mai ales cu mamaliga rece.
Fripturica se serveste fierbinte, pe farfuria incalzita, sa nu se sleiasca sosul. Daca prin camara se mai gaseste un castravecior in otet, festinul este garantat. Daca s-au terminat castravetii, o salata de vara, cu salata verde, leurda si ridichii, nu este de ignorat.
A nu se uita de un pahar de vin rosu, sec. Se permite si chiar este indicat, un pahar de vin, la o friptura de miel, mai stimpara din grasimea carnii. 🙂
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu uitati de 1 Mai, ziua muncii, ar fi pacat, chiar daca guvernanatii nostrii o ignora. Nici pe departe, nu este o sarbatoare comunista. Prima data s-a sarbatarit la Chicago, in 1886, pentru a comemora victimele primei greve, din era industrializarii, care abia se infiripa.