Mititeii, preparat de avarie, nu doar ca gratar la iarba verde

Una din reclamele afisate instantaneu pe acest blog care prezinta tot felul de gratare, mi-a dat ideea de a trata micii/ mititeii la general. Am combinat cateva poze din arhiva personala in care apar gateli de garnituri diverse, pregatite in ultimii ani, cu micul, “actorul” culinar principal.

Amintiri, amintiri ….. ! Scriind despre mici/ mititei este greu sa nu-mi amintesc de plimbarile duminicale, obisnuite, ale familionului meu prin anii ’80 (parinti si copii de cativa anisori) prin parc, unde gratarele cu mici sfaraiau din greu, iar fumul gros ca pe mana si miroaznele tainice te invaluiau inca de la intrarea in Zavoi.

Imediat ce intram in zona gratarelor, copiii se postau langa un gratar mai mare, daca nu erau mese libere, cu scaune in jur si asteptau nerabdatori sa aduc cartoanele cu mici, paine si mustar. Disparea tot, in mare viteza, de se intindea si mustarul pe carton.

Cumparam atatia mititei, cat sa ramana si pentru mine si sotie, macar cate unul, ca sa terminam de baut tapul cu bere rece, scoasa in fata noastra din butoiul de aluminiu alimentar, tinut in niste hardaie mari din plastic cu apa si ghiata.

Si ce daca ?! Nu conta ca in unele cazuri aveam, acasa, pentru pranz, tot mici cu o garnitura (de preferat cartofi prajiti sau piure’ de cartofi). Obiceiul duminical trebuia pastrat pentru a putea sa te plimbi, in continuare, prin parc, in liniste, 1-2 ore.

Daca nu mergeam in parc, duminica, in anotimpul calduros ieseam la iarba verde impreuna cu parintii sotiei si incingeam gratarul. Micii nu aveau cum sa lipseasca de pe gratar, chiar daca mai pregateam carne si/ sau carnati, uneori peste. Pe gratar apareau si drugile de porumb si/ sau cartofii, uneori ciuperci daca gaseam in paduricea din zona de picnic.

Ce retete cu mici/ mititei pregatim in familie ? Pe la inceputurile experimentelor mele culinare, am pregatit in casa carnea pentru mici, dupa o reteta mostenita de la mama – mititei campenesti cu carne pregatita in casa.

La inceputuri, am folosit mai multe retete de preparare a carnii pentru mici. Condimentele folosite difereau cel mai mult. Am renuntat destul de repede, dupa doar cateva incercari, gasind pasta pentru mici, gata pregatita. M-am fixat la un anume macelar de unde cumpar ori de cate ori pofta de mici isi face simtita prezenta in familie, dandu-se alarma culinara.

Ne plac mititeii. Pregatim in casa, diverse retete pentru garnituri si cu mici/ mititei ca ingredient principal.

Preferam micii pregatiti la gratar – mititei cu legume in folie, la gratar; mititei la gratar cu ghiveci de legume, mititei la gratar cu cartofi noi inabusiti.

Nu neglijam pregatirea micilor la tigaie – mititei la tigaie si spata de miel la tigaie cu coniac flambat.

Ce pregatim, mici sau mitititei ?! Nu conteaza cum le zicem, la tigaie sau pe gratar sa fie pregatiti !

Mici cu cartofi impanati cu porcarele, la gratar.

Ingredientul de baza in reteta este pasta de mici. Cumparand micii gata trasi de macelar in forma consacrata nu este nevoie sa mai prelucram in propria bucatarie pasta de mici.

Secretul cumpararii micilor ! As putea zice ca exista cateva secrete la cumpararea micilor gata trasi. Culoarea carnii de mici trebuie sa fie rozalie, impanata, carne-grasime (cu mai multa carne). Micii sa fie refrigerati nu congelati. Aspectul lor trebuie sa arate ca sunt mustosi, condimentele sa nu apara la suprafata pastei de mici. Dinspre cartonul cu mici poate sa adie un miros fin de usturoi, care sa nu te sufoce (usturoi mult inseamna carne tocata, veche, bagata in amestecul de pasta).

Ne stabilim o anume firma (de preferat o macelarie) de unde cumparam mici, dupa cateva incercari. Verificam la gust ce condimente foloseste macelarul. Micii prea condimentati sunt dubiosi, carne veche bagata in pasta de mici (o practica a comerciantilor care cumpara pasta de mici si trag micii inainte de a-i pune pe gratar).

Mititeii ii pregatim pe gratar sau la tigaie.

Preferam gratarul cu capac asezat direct pe flacara mare a aragazului.

Mici care se pregatesc pe gratar

Fum putin, caldura moderata in jurul flacarii, mirosuri specifice doar in bucatarie si putin pe hol.

Mici pregatiti la gratar.

Ca intotdeauna exista un … dar … ? Nu conteaza daca fumul te invaluie si miroasele ies pana pe scara blocului. Batranul gratar din fonta, asezat direct pe flacara aragazului trebuie sa-si faca simtita prezenta.

Tigaia din tuci, chiar daca este grea si abia o manevrezi cu doua maini isi face pe deplin datoria cand dorim mici la tigaie.

Abordam tot felul de garnituri. O garnitura preferata sunt cartofii impanati cu porcarele sau cartofii impanati cu branza/ cascaval.

Cartofi impanati pregatiti la cuptor.

Nu neglijam nici garniturile din tocanita de ciuperci sau piure’-ul de cartofi, chiar varza noua calita sau urzici batute.

Micii se servesc calzi, cu mustar si/ sau cu mujdei de usturoi.

Mujdei de usturoi verde.

La mititei merge intotdeauna o bere rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla p mapamond ! Micii sunt nelipsiti de la sarbatorile populare, aniversarile si petrecerile in aer liber. Obiceiul acesta se pastreaza nealterat, la romani. Din amintirile celor mai in varsta, nu are cum sa lipseasca sarbatoarea de 1 Mai si chiar cea de 23 August, cand micii si berea se consumau din greu de cei incalziti in defilare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*