Babele de anul acesta au fost cuminti, fara zapada, cu ceva ploi trecatoare si in rest, numai zile de primavara autentica. Mugurii incep sa plesneasca, salciile deja au inverzit, iar iarba cruda acopera pajistile. Tigancile isi fac datoria – flori de camp de toate felurile le umplu cosurile. Precupetele te imbie cu pungi doldora de urzici, cu legaturi de ceapa verde si cu legaturi de leurda. Gramezile cu spanac proaspat, de primavara, cu frunza de un verde crud, ceva mai mare decat degetul iti fac cu ochiul de pe tarabe.
Sanatate curata si savoare cat cuprinde ! Garniturile din spanac si garniturile din urzici batute sau din piure de urzici sunt printre preferatele mele la fripturi, din carne de tot felul – spata de porc inabusita cu urzici batute neoparite, pulpa de vitel in sos de bere cu piure’ de urzici. In placinte, urzicile dau un gust minunat – placinta cu urzici si muschiulet de porc, placinta cu urzici. Si la peste se poate adauga drept garnitura, piure’ de urzici. Ciorba de urzici cu leurda sau supa crema de urzici sunt adevarate minunatii culinare. Gurmetii de profesie vor fi incantati sa le simta, aburind, in farfurie.
Ingrediente de trebuinta in reteta: muschi de porc (bucata intreaga de 0,8-1,0 Kg), o plasa de urzici, morcov, ceapa, praz, pastarnac, patrunjel, usturoi si/ sau leurda, unt proaspat, smantana grasa, ulei de floarea soarelui, piper boabe, sare grunjoasa, foi de dafin, crengute de cimbru, vin alb sec/ bere blonda sau neagra, patrunjel verde.
De ce se rumeneste carnea inainte de prepararea propriu-zisa ? Bucata intreaga, de muschi de porc, curatata de pielite si de urmele de grasime (pentru a nu se strange carnea in timpul prepararii), se frige la foc iute, pe toate partile, intr-un amestec de unt proaspat si ulei de floarea soarelui, folosind o cratita cu pereti inalti si fundul gros. Prin frigere, doar atat cat carnea sa capete o nuanta usor aramie, sucul din carne va ramane in interiorul bucatii.
Ingrediente
- muschi de porc – bucata intreaga,
- unt proaspat,
- smantana,
- vin alb, sec,
- o plasa de urzici.
Miroaznele tainice te gadila placut la nari ! In timpul frigerii bucatii de carne, condimentele isi lasa toata aroma in amestecul de unt si ulei, de unde se transmite in bucata de carne.
Reteta pas cu pas
- Rumenire bucata intreaga de muschi de porc in amestec de unt si ulei de floarea soarelui.
- Inabusire bucata de muschi de porc in amestec de vin alb sec si apa, cu condimente.
- Curatare, spalare si oparire urzici.
- Preparare urzici batute, din urzici oparite, unt si smantana, sare grunjoasa.
- Servire felii de muschi de porc inabusit in vin, cu garnitura de urzici batute.
Ce scule de bucatarie se folosesc pentru intoarcere carne pentru rumenire pe toate partile ? Pentru intoarcerea carnii se foloseste un cleste de bucatarie, nu o furculita, pentru ca prin intepare se scurge sucul din carne.
Cand carnea s-a rumenit pe toate partile, inclusiv la capete, se adauga in cratita un amestec din vin alb, sec si apa rece. In lichidul de fierbere, cand da in clocot, se adauga legumele preferate: ceapa, morcov, pastarnac, patrunjel, telina, praz.
Se pune capacul pe cratita si se fierbe inabusit, timp de 1,0 – 1,5 ore, pana cand varful cutitului intra usor in bucata de carne.
Cand carnea este patrunsa, se lasa sa se odihneasca, cu capacul pus pe cratita, timp de 15-20 minute, pentru linistirea fierberii si omogenizarea gusturilor.
Dand capacul la o parte, mirosul te gadila la nari, carnea este frageda, aproape ca se rupe singura, iar legumele din sosul gros te imbie sa gusti.
In timpul inabusirii muschiului de porc, se curata urzicile de frunzele uscate si de codite lemnoase. Urzicile se spala in cateva jeturi de apa rece si se lasa la scurs intr-o sita.
Urzicile se oparesc in apa fiarta in care s-a pus sare grunjoasa, timp de 4-5 minute. Amestecarea urzicilor in apa fiarta, in timpul oparirii, se face folosind o spumiera.
Urzicile oparite se lasa la scurs intr-o sita, apoi se pun intr-un bol impreuna cu o lingura de unt si 2-3 linguri de smantana grasa, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Apa scursa de la urzici este de nepretuit ! Apa in care au fiert urzicile nu se arunca. Se bea cate o cescuta inainte de masa de catre cei care au probleme cu anemia. Zeama de urzici se poate pastra cateva zile la rece, in frigider. Lasata 2-3 zile sa se invecheasca si sa se concentreze, apa de la urzicile fierte si scurse este folosita la udatul florilor din glastre, fiind un nutrient valoros.
Urzicile se mixeaza impreuna cu untul si smantana, sarea si piperul macinat pana se obtine consistenta dorita.
Preparatul se serveste pe farfurii incalzite, sa nu se sleiasca garnitura. Minunatul sos de la friptura se va picura pe feliile de carne. Se presara patrunjel verde, tocat mai mare.
Alternative culinare, pentru cei mai putin prieteni cu carnea de porc ! Muschiul de porc poate fi inlocuit cu pulpa de vitel. Muschiul de vita ar fi mult mai nimerit, dar pretul acestuia este cam prohibitiv. In loc de vin se poate folosi bere, caz in care sosul va avea cu totul alt gust, dar la fel de minunat. Si muschiul de porc poate fi inlocuit cu spata/ pulpa de porc, dar preparatul va iesi putin mai gras.
Preparatul se serveste cu un castravete murat si alturi de un pahar cu bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ratati in primavara care deja s-a instalat, urzicile, leurda, loboda, salata verde, macrisul, spanacul, pentru sanatatea voastra.