Cand vine timpul, sa mananci ceva, tigaia este obiectul casnic preferat, nelipsit din orice bucatarie, obiect aflat la indemana tuturor, fie ele(i) gospodine(i) consacrate(i), tinere(i) care vor, sa schimbe ceva in meniul lor zilnic (un pranz, luat in fuga, la birtul din colt sau o cina ceva mai asezata, in sunet de arcusuri, la vreun restaurant mai acatari), dar si de foarte multi(e) care pur si simplu nu au alta alternativa. Alternativa cu semipreparatele cumparate de prin market sau de la “impinge tava”, poate fi avuta in vedere, desi oferta limitata, nu poate fi o solutie zilnica, de durata. Un factor esential, care nu poate fi neglijat, este buzunarul propriu, adica vreau, sa zic, daca buzunarul este burdusit corespunzator sau este mai mult gol. Cand in familie sunt copii, sanatatea celor mici si nevoile lor, speciale, trebuie sa convinga pe tinerele mame, ca nu au decat o singura alternativa – bucataritul in casa.
Oare de ce, in lume, campaniile insistente, de intoarcere la bucatariile traditionale, mai toate sub deviza “ca la mama acasa”, incearca prin emisiuni tv (dupa parerea mea, astfel de campanii au mari sanse de reusita), sa convinga tineretul de aceasta optiune, la indemana tuturor celor care vor cu adevarat, sa manace sanatos, gustos, variat, mult mai ieftin (fara risipa inutila), folosind in special ingrediente ecologice ?
Ingrediente de trebuinta in reteta: muschiulet de porc, legume preferate (ardei gras/ ardei capia, morcov, rosii, dovlecel, vanata, telina, patrunjel, pastarnac, etc.), praz, ciuperci (proaspete/ congelate/ murate), usturoi, ulei de masline, unt proaspat/ sunca afumata/ costita afumata, smantana grasa, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde, busuioc), vin alb, sec, lamai si/ sau portocale.
Alegerea carnii ! Cand cumparam carnea, alegem un muschiulet mai mare, cu ceva grasime (pentru o friptura suculenta) si cu cat mai putine piei (sa cerem macelarului, sa curete carnea).
Muschiuletul de porc se curata de urmele de pielite, ca sa nu se increteasca pielea pe carne in timpul prajirii.
Cum pregatim carnea pentru prajire ? Muschiuletul se taie in bucati groase de 2 cm. Bucatile de carne se preseaza cu podul palmei, pentru a se putea praji uniform si repede. Nu se bate cu ciocanul de carne pentru a nu distruge textura carnii.
Pentru o gatire rapida ! Legumele se taie dupa preferinta fiecaruia (rondele, cuburi, betisoare, etc.) in dimensiuni mai mici pentru o gatire rapida. Ciupercile mai mari se feliaza sau dupa caz, se impart in 4 sau in 8.
Se incinge intr-o tigaie cu margini inalte/ wock, un amestec de unt proaspat (cumparat de la ciobani, din piata) si ulei de masline extravirgin) in care se vor cali legumele portionate.
De ce amestecam unt proaspat cu ulei de masline ? Amestecul are un punct de fierbere mai ridicat decat fiecare component in parte, fapt care asigura o prajire fara ca ingredientele, sa se prinda de tigaie si/ sau sa se arda. Altfel, am prefera, sa prajim in unt proaspat.
Cand legumele incep sa se moaie, se adauga in tigaie bucatile de carne. In timpul prajirii carnii, se adauga sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru. Spre sfarsitul prajirii, cand bucatile de carne s-au rumenit usor, iar legumele s-au muiat, se adauga usturoiul feliat subtire si, dupa gust, zeama de lamaie/ portocala si/ sau se picura vin alb, sec.
Ardeiul gras/ ardeiul capia se adauga in bucati mai mari, inainte de a se opri focul. Se amesteca cu o lingura de lemn si se lasa ardeiul, sa se moaie, in timp.
Tigaia cu carne si legume, se lasa, sa se odihneasca, cu capacul pus pe tigaie, timp in care carnea va redeveni mustoasa. Legumele si carnea se vor imbiba cu prospetimea vinului/ citricelor, pentru o savoare desavarsita.
Intr-o tigaie separata se calesc ciupercile portionate si prazul feliat subtire, oblic, in ulei de masline. In timpul calirii se picura vin alb, sec.
Se opreste focul si se adauga smantana grasa (cumparata de la precupete, din piata) si un bot (un varf de cutit/ o lingurita) de unt propaspat. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat si se amesteca folosind o lingura din lemn.
De ce lingura din lemn ? Nu as putea raspunde exact la aceasta intrebare. Asa am vazut pe mama si pe bunica, pe soacra mea si pe alte gospodine din familie. Colectia mea de linguri din lemn o improspatez periodic, chiar daca lingurile vechi sunt inca, in folosinta.
De ce se opreste focul cand sea dauga smantana ? Daca se adauga smantana grasa cu focul aprins sub tigaie, exista riscul, ca preparatul sa se branzeasca in timpul amestecarii si atunci preparatul final va avea de suferit.
Preparatul se serveste cald, presarat cu verdeata (patrunjel, marar, ceapa verde, busuioc), taiata marunt.
Nu este nicio greseala daca preparatul final se stropeste cu zeama de lamaie si/ sau zeama de portocale.
O imagine luata mai de aproape prezinta in detaliu ingredientele existente in acest savuros preparat.
O felie subtire, de paine calda, pentru muiat in deliciosul sos, nu poate lipsi de la masa.
De la un asa festin nu poate lipsi un pahar de vinul casei rosu din struguri.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Sosul de praz, ciuperci si smantana este o gaselnita proprie si este preferatul meu pentru retete cu carne sau peste, pregatite la tigaie, fiind usor de pregatit si deosebit de savuros. Incercati reteta si nu veti regreta.
O mica completare ! Pe blog mai sunt postate alte retete asemanatoare – muschiulet de porc cu legume, la tigaie si muschiulet de porc cu ciuperci si legume la tigaie. Orice imbunatatire adusa retetei initiale va fi apreciata de catre gurmanzii profesionisti. Gurmetii cu stadii vechi vor fi incantati de multitudinea de culori si nu in ultimul rand, de gustul rafinat al preparatului.