muschiulet de porc invelit in prosciuto la cuptor 9

Muschiulet de porc invelit in prosciuto, la cuptor

Muschiuletul de porc, muschiuletul de vitel si pieptul de pasare (pui, curcan si ceva mai rar rata, gasca) dezosat si fara piele sunt ingredientele principale preferate de catre bucatarii profesionisti atunci cand se pune problema gatitului in fata camerelor de luat vederi. Ar putea fi niste avantaje – lipsa grasimii excesive, carnea este densa si moale, se poate tine sub stricta observatie, coacerea/ prajirea/ rumenirea, preparatul final se poate felia usor daca folosesti un cutit bine ascutit si nu in ultimul rand, savoarea preparatului final, data in final si de sosul pregatit.

Orice lucru care merita apreciat trebuie si promovat ! O initiativa buna mi se pare mie a fi ca televiziunile au emisiuni in care se prezinta retete pregatite in direct, chiar daca in multe din respectivele emisiuni se abordeaza numai retete care nu ne reprezinta pe noi, romanii, in retetarul universal.

Promovarea retetelor pur romanesti a fost inceputa de regretatul Radu Anton Roman. Mare pacat ca initiativa nu a fost continuata de alt maestru bucatar. A ramas cartea scrisa cu multa pasiune si har culinar.

In prezent este o emisiune pe Paprika tv unde se pregatesc retete stravechi, de-ale lor, prin castele englezesti si frantuzesti. Ma gandesc ca si noi romanii mai avem inca, ceva castele si cateva conace boieresti intretinute, adica nu s-au daramat de tot. Poate facand cateva emisiuni culinare, asa se salveaza si locatia de la prabusire.

Oare de ce ? Oferta de carti cu retete scrise de maestrii bucatari romani, actuali este consistenta, dar multe carti zac pe tarabe si prin standurile de carti in librarii. Este adevarat ca in aceste carti, retele noastre stramosesti nu ocupa decat rareori un loc preponderent.

Si totusi ! Gospodinele care se respecta, au preluat in retetarul propriu multe din preparatele amintite ca sa-i impresioneze pe cei stransi in jurul mesei.

Ce retete pregatim in familie ? Retetarul familiei mele contine cateva preparate speciale si voi aminti aici doar pe cele cu muschiulet/ muschi de porc.

Pregatim muschiuletul/ muschi de porc la gratar sau la tigaie – muschiulet de porc cu legume si ciuperci la tigaie, in sos de smantana; muschiulet de porc cu cascaval, invelit in prosciuto si garnitura de dovlecei; muschiulet de porc cu legume, la tigaie, in sos de praz, ciuperci si smantana; muschiulet de porc cu legume, la tigaie; muschiulet de porc cu ciuperci si legume, la tigaie; muschiulet si carnat de porc cu legume, la tigaie, in sos de smantana.

Nu neglijam preparatele la cuptor – muschi de porc cu ciuperci si cartofi, la tava; muschi de porc si spata de vitel la cuptor, muschi de porc inabusit, cu urzici batute si ruladele – rulada gurmandului fericit.

Muschiulet de porc invelit in prosciuto, la cuptor.

Ingrediente de trebuinta in reteta: muschiulet de porc, sunca prosciuto cruda (bucata intreaga sau feliata), rosii, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat.

Ingrediente de trebuinta in reteta.

Muschiuletul de porc se curata de pielite pentru ca in timpul coacerii acestea vor strange carnea si aceasta nu se va coace uniform.

Ce cumparam ? In market se gasesc capete de costita ramase dupa felierea bucatii intregi de costita, preambalate sub vid. Se cauta pachetele cu costita uscata, nesarata.

Pregatire ingrediente pentru asamblare in vederea coacerii preparatului.

Bucata intreaga de prosciuto, cu sorici cu tot (chiar daca acesta este mai tare, soriciul crocant va da un gust deosebit preparatului final) se feliaza, nu neaparat subtire. In timpul coacerii, feliile de prosciuto mai groase se pot desprinde de muschiulet, invelit initial si atunci se vor aseza in jurul muschiuletului, folosind un cleste de bucatarie.

[ingredients title=”Ingredients”]

  • muschiulet de porc,
  • prosciuto,
  • rosii lunguiete,
  • ulei de masline extravirgin.

[/ingredients]

In reteta se folosesc rosii bine coapte, lunguiete, potrivite ca marime.

Intr-o tava de copt se pun cateva picaturi de ulei de masline extravirgin, boabe de piper, cimbru uscat si foi de dafin.

Pe fundul tavii de copt se aseaza felii de prosciuto.

Pregatire tava de copt pentru invelire muschiulet de porc in prosciuto.

Muschiuletul de porc se aseaza pe feliile de prosciuto. Se asezoneaza cu putina sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Cu alte felii de prosciuto se acopera/ se inveleste muschiuletul de porc din tava de copt.

Muschiulet de porc invelit in prosciuto pregatit pentru coacere.

Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.

Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc mare pentru 10 minute, timp in care incepe sa se topeasca grasimea din prosciuto care va curge peste muschiuletul de porc invelindu-l practic intr-o pelicula de grasime care incepe sa rumeneasca muschiuletul de porc, formand o crusta subtire sub care se va coace carnea.

Preparatul incepe sa se coaca, grasimea topita din prosciuto invaluie muschiuletul.

Se reduce focul in cuptorul aragazului la potrivit si se continua coacerea preparatului timp de 30-40 de minute (in functie de marimea muschiuletului de porc).

O data cu tava de copt pentru preparatul nostru, in cuptorul aragazului se poate pregati si desertul asezat intr-o alta tava de copt.

Coacere muschiulet de porc invelit in prosciuto.

Urmarirea coacerii preparatului ! Coacerea preparatului se urmareste in portiunea groasa a carnii care devine, in timp, alb-rozalie. Daca ai in dotare termometru pentru carne, se urmareste ca temperatura, in timpul coacerii, luata in partea groasa a carnii sa nu depaseasca 83-85 grade C, la finalul coacerii.

Secretul bucatarului ! Un preparat deosebit se poate obtine daca spre finalul coacerii, pe carnea rumenita se picura vin alb, sec si/ sau putin coniac.

Atentie la picurarea coniacului ! Cuptorul aragazului fiind fierbinte, la picurarea coniacului, vaporii formati se pot aprinde si parleste parul de pe maini.

[directions title=”Directions”]

  1. Pregatire muschiulet invelit in felii de prosciuto pentru coacere intr-o tava de copt.
  2. Coacerea preparatului mai intai 10 minute la foc mare in cuptorul incins al aragazului si apoi 30-40 minute la foc potrivit.
  3. Coacere rosii impreuna cu muschiuletul de porc invelit in prosciuto.
  4. Servire preparat cald, feliat subtire, impreuna cu rosiile coapte.

[/directions]

Spre finalul coacerii, pe la cca. 80 de grade C, in tava de copt se introduc rosiile, sa se coaca si acestea.

Coacere rosii impreuna cu muschiuletul de porc invelit in prosciuto.

Servirea preparatului.

Preparatul gata copt se scoate din cuptorul aragazului si se acopera cu o hartie de copt pentru 10 minute, timp in care carnea va redeveni mustoasa si se poate felia.

Muschiulet de porc invelit in prosciuto gata pregatit.

Felierea muschiuletului de porc acoperit cu prosciuto se face folosind un cutit bine ascutit.

Preparatul se serveste cald, stropit cu cateva picaturi din minunatul sos format in timpul coacerii, impreuna cu rosiile coapte. Pentru o savoare suplimentara, rosii coapte se pot zdrobi in grasimea de la prosciuto cu savoare de alcool formandu-se un sos ceva mai consistent.

Muschiulet de porc invelit in prosciuto gata pregatit si servit.

Preparatul se serveste cu paine calda pregatita in casa. Greu de crezut ca pofticiosii din jurul mesei nu vor muia cu paine calda in minunatul sos.

Paine de casa cu iaurt si praf de copt.

Preparatul se serveste cu castraveti in otet sau cu gogosari in otet.

La acest preparat merge de minune un pahar cu vin rosu din struguri.

Cine doreste poate servi alaturi de carne, garnitura preferata, sa zicem din pastai de fasole galbena care se mai gaseste pe tarabe, in piata – mancare de fasole pastai.

De langa fasolea pastai nu pot lipsi 2-3 catei de usturoi.

Muschiulet de porc invelit in prosciuto cu garnitura de fasole pastai.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ca de obicei, scrisul retetei imi ia mai mult timp decat pregatitul retetei. Incercati aceasta reteta plina de savori tainice si nu veti regreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *