Inca din copilarie, am fost obisnuit de parinti, ca zilele de nastere si sarbatorile religioase, se petrec impreuna, in familie. La pranz, in ziua respectiva, se pune masa festiva la care iau loc toti membrii familionului. Dupa casatoria mea, socrii mei avand aceleasi obiceiuri, am continuat, sa sarbatorim impreuna, chiar daca mai rar, cu totii, parinti si socri.
Am considerat intotdeauna ca este crestineste, sa ne strangem impreuna, la aniversari si am cautat sa imprim si copiilor mei aceleasi obiceiuri mostenite de la parinti si socri. Nu am reusit mereu, sa ne strangem cu totii, de cele mai multe ori din motive obiective. Copiii au acum, fiecare familia lui si nici cuscrii, nu sunt aproape. Cand reusim, sa ne strangem cu totii, multumirea noastra, a parintilor, a fost si este deplina, iar revederea cu atat mai profunda si mai crestineasca.
Obiceiul de a surprinde familionul cu ceva delicateturi culinare (mostenire de la mama), a fost si va fi pastrat cat timp vom fi impreuna. Nu-i vom uita pe cei plecati dintre noi. Vom inchina un pahar pentru cinstirea lor.
Anul acesta, de Sf. Gheorghe, am cautat, sa nu ma abat de la traditia familionului, de a surprinde pe cei asezati in jurul mesei festive cu un preparat mai sofisticat. Am ales ca ingredient principal muschiuletul de porc.
Ce retete pregatim in familie ? Retetarul familiei mele contine mai multe preparate speciale pe care incerc, sa le reinnoiesc, ori de cate ori am vreo idee noua. Voi aminti aici doar cateva preparate cu muschiulet de porc.
Pregatim muschiuletul de porc la gratar sau la tigaie – muschiulet de porc cu legume si ciuperci la tigaie, in sos de smantana; muschiulet de porc cu cascaval, invelit in prosciuto si garnitura de dovlecei; muschiulet de porc cu legume, la tigaie, in sos de praz, ciuperci si smantana; muschiulet de porc cu legume, la tigaie; muschiulet de porc cu ciuperci si legume, la tigaie; muschiulet si carnat de porc cu legume, la tigaie, in sos de smantana.
Nu neglijam preparatele la cuptor – muschiulet de porc invelit in prosciuto, la cuptor si nici ruladele – rulada gurmandului fericit, rulada din piept de curcan umplut cu muschiulet de porc, rulada din piept de curcan invelit in prosciuto, umplut cu muschiulet de porc dichisit cu carnati afumati.
Muschiulet de porc umplut cu mozarella, invelit in bacon afumat, cu cartofi copti si garnitura de ghebe.
Ingrediente de trebuinta in reteta: muschiulet de porc, mozarella, bacon afumat, carnat de porc, proaspat, cartofi noi, ghebe, praz, smantana grasa, unt proaspat, varza murata, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde, frunze de busuioc verde, leurda, ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, zeama de lamaie, zeama de portocale, otet de mere si miere.
Pregatire muschiulet de porc pentru umplere cu mozarella.
Muschiuletii de porc se curata de pielita subtire pentru a nu se increti in timpul prajirii/ coacerii.
Carnea se spala sub jet de apa calduta, se scurge si se tamponeaza cu hartie absorbanta.
Intr-o tigaie cu margini inalte, incalzita in prealabil (sa dogoreasca mana asezata deasupra), se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Frige si nu are gura sa strige ! In amestecul lichid, fierbinte, se aseaza cu grija, muschiuletii de porc. Se foloseste clestele de bucatarie pentru a nu ne stropi pe maini cu lichid fierbinte.
Muschiuleti de porc care se prajesc in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Muschiuletii de porc se rumenesc pe toate partile. Se vizualizeaza rumenirea pe partea laterala a carnii (culoarea se schimba de la rozaliu la albicios).
Muschiuletii se rotesc in tigaie folosind clestele de bucatarie.
Ingrediente
muschiuleti de porc,
mozarella,
bacon afumat,
carnat de porc,
ghebe,
frunze de busuioc verde,
lamai si portocale.
Cand muschiuletii de porc s-au rumenit, se scot pe o farfurie intinsa.
In fiecare muschiulet se face cate un buzunar folosind varfului unui cutit bine ascutit. La taierea carnii se va scurge putin lichid de culoare rosie (este sange din carne).
Muschiuleti de porc rumeniti si incizati in lung pentru a se face un buzunar.
Muschiuletii de porc se asezoneaza la interiorul buzunarului si pe exterior cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat si cimbru uscat.
Umplere muschiulet de porc cu mozarella, invelire in bacon afumat, rulare si coacere.
Buzunarul din muschiuletul de porc, se umple cu felii de mozarella.
Buzunarul din muschiuletii de porc asezonati, a fost umplut cu felii de mozarella.
In tava de copt, se intinde o foaie din hartie de copt. Pe hartia de copt, se aseaza fasii de bacon afumat. Muschiuletul de porc umplut cu mozarella se aseaza pe fasiile de bacon afumat.
Ingredientele sunt pregatite pentru rulare in hartie de copt.
Se ruleaza hartia de copt, din aproape in aproape, invelind muschiuletul umplut cu mozarella in fasii de bacon afumat. Ruloul din hartie de copt, cu carne si fasii de bacon afumat, se rasuceste la capete.
Rulourile se aseaza in tava de copt.
Rulouri de hartie de copt, cu muschiulet de porc umplut cu mozarella, invelit in bacon afumat, asezate in tava de copt.
LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.
- Pregatire muschiulet de porc pentru umplere cu mozarella.
- Umplere muschiulet de porc cu mozarella, invelire in bacon afumat, rulare si coacere.
- Pregatire cartofi noi, copti.
- Pregatire varza murata calita si mujdei de usturoi verde.
- Prajire carnat proaspat din carne de porc.
- Pregatire garnitura din ghebe oparite si congelate.
- Montarea si servirea preparatului.
Tava de copt se introduce in cuptorul preincalzit al aragazului electric, pe treapta a 3-a din cuptor. Cuptorul s-a preincalzit la temperatura de 250 de grade C, cu programul de incalzire sus-jos, cu ventilator.
Dupa 20-25 de minute, de la introducerea tavii de copt in cuptor, se reduce temperatura in cuptorul aragazului la 180-190 de grade C.
Coacerea va durata 40-45 de minute. Nu ne dorim un preparat ars, doar copt cat sa musteasca putin carnea la apasare. Daca avem in dotare termometru de carne, temperatura in carne, la finalul prepararii, va fi de cel mult 85 de grade C.
Muschiuletii de porc umpluti cu mozarella, inveliti in bacon afumat sunt gata copti.
La desfacerea hartiei de copt, mozarella topita va curge din muschiulet. Baconul afumat va fi rumenit.
Pregatire cartofi noi, copti.
Cartofii noi se spala sub jet de apa rece si se curata de coaja subtire folosind buretele de bucatarie, din sarma.
Cartofii curatati de coaja, se aseaza intregi intr-o tava de copt.
Cartofi noi asezati in tava de copt.
Tava cu cartofi noi se introduce in cuptorul electric al aragazului impreuna cu tava de copt cu muschiuletii de porc.
Timpul de coacere al muschiuletilor de porc ar trebui sa fie suficient si pentru cartofi. Daca nu sunt complet copti, tava cu cartofi se mai poate lasa in cuptor, 10-15 minute.
Cartofii sunt gata copti.
Pregatire varza murata calita si mujdei de usturoi verde.
O alta garnitura servita la preparatul nostru este din varza murata. Am folosit reteta de la varza murata calita la foc iute.
Varza murata calita.
Varza murata calita se serveste cu mujdei de usturoi verde.
Pentru mujdei am folosit usturoi verde, marar verde, leurda, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin, otet de mere si miere.
Mujdei de usturoi verde.
Prajire carnat proaspat din carne de porc.
Am cumparat un carnat proaspat din carne de porc.
Carnatul de porc se prajeste intr-o tigaie cu margini inalte, in untura de porc.
Carnat proaspat din carne de porc pus la prajit in untura de porc.
De-ale gospodinei ! Nu intep carnatul pentru a nu stropi cu untura peste tot, pe unde se nimereste. Ca precautie, se acopera tigaia cu capacul.
Carnat proaspat din carne de porc, gata prajit.
Pregatire garnitura din ghebe oparite si congelate.
In toamna, am cules ghebe pentru zacusca de ghebe. Am cules mai multe ghebe si ceea ce nu am folosit la zacusca, gata oparite, le-am pus in pachetele la congelator.
Intr-o tigaie cu margini inalte se calesc rondele de praz, ceapa uscata, ceapa si usturoi verde in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Nu ne dorim ca legumele sa fie prajite prea mult, doar putin moi.
Secretul gospodinei ! Daca prazul este mai batran, se fierbe mai intai 3-4 minute in apa clocotita cu sare grunjoasa si apoi se pune la calit. Legumele se pot muia mai repede, daca se adauga un praf de sare grunjoasa si se inabuse tigaia cu capac.
Rondele de praz, ceapa uscata, ceapa si usturoi verde care se calesc in amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat.
Cand legumele s-au muiat, in tigaie se adauga ghebele inghetate. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizarea amestecului si dezghetarea ghebelor.
In tigaia cu legume calite se adauga ghebele inghetate.
Se continua calirea amestecului de legume impreuna cu ghebele pana se dezgheata acestea.
Amestecul de legume si ghebe se asezoneaza cu sare grunjoasa, cimbru uscat si piper boabe proaspat macinat. Se adauga bucatele de unt proaspat si se amesteca cu lingura din lemn.
Amestecul de legume si ciuperci s-a asezonat cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, cimbru uscat. S-au adaugat bucati de unt proaspat.
In tigaie se picura zeama de lamaie, zeama de portocale si/ sau vin alb, sec. Se adauga putina smantana grasa, marar verde, patrunjel verde si frunze de busuioc verde, tocate marunt. Nu este o greseala daca se adauga si leurda tocata marunt.
Garnitura din praz si ghebe este gata pregatita.
Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare si evaporare lichid (din picaturile adaugate ca miroazne).
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim sa se sleiasca carnea, carnatul si smantana.
Muschiulet de porc umplut cu mozarella, invelit in bacon afumat, cu cartofi copti, varza murata calita si garnitura de ghebe – preparatul este gata servit.
Se pot servi toate garniturile pregatite sau numai cea preferata. Pofticiosii de serviciu nu vor renunta la nici una dintre garnituri (varza calita, cartofi copti, ghebe) si nici la mujdeiul de usturoi verde.
Mujdeiul de usturoi verde se serveste pe carne si carnat, dar si pe varza calita.
Cartoful copt se poate servi intreg, in coaaja, dar si taiat in doua, fara coaja, cu putin unt proaspat, deasupra.
O salata de sezon nu poate lipsi de la un asa festin gurmanderesc.
Salata de sezon (salata verde, ridichi de luna, leurda, ceapa si usturoi verde, marar si patrunjel verde.
Am uitat ceva ? Un pahar cu vinul casei rosu din struguri sau o bere neagra, rece, nu au cum sa lipseasca de pe masa.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Imi este greu sa cred ca reuniunile de familie nu sunt ceva obisnuit in viata oricarei familii de romani. Ocaziile de a te intalni cu cei apropiati nu trebuie ratate niciodata. Parerile de rau, fata de ocaziile ratate, atunci cand ne imputinam numeric, nu isi au rostul !