In viteza cu care traim astazi, gasim tot mai putin timp pentru stat in bucatarie, la coada tigaii care sfaraie, in aburii ciorbelor traditionale care invadeaza intregul spatiu casnic sau in miroasele datatoare de sperante culinare care se ridica din cratitele incinse pe foc. Ne multumim de prea multe ori cu o bucata de carne prajita si ceva cartofi prajiti sau oua batute rasturnate in tigaie peste bucati de carnat. Daca nu uitam, taiem o rosie si un castravete sau facem la repezeala o salata de radacinoase.
Sunt destule emisiuni tv in care se incearca tot felul de retete simple, rapide (de regula inspirate de prin alte bucatarii nationale), dar si cu majoritatea ingredientelor folosite, care prin bucataria noastra romaneasca se regasesc cu greu, ori noi romanii, vreau, sa cred, ca ne dorim mancare traditionala.
Sunt de parere, ca daca dorim cu adevarat, sa mancam bine, gustos si sanatos, exista o singura alternativa – sa stai prin bucatarie, sa iei in serios gatitul (fara a face din acest fapt un scop in sine, ci doar sa te convingi singur, ca este un mijloc de destindere) si sa incerci orice reteta care iti palce, chiar cu riscul de a nu reusi din prima.
Ingrediente de trebuinta in reteta: muschiulet de porc, carnat afumat, de porc, ardei gras, ardei capia, cartofi, ciuperci, verdeata (marar si patrunjel), ceapa verde, praz, usturoi, smantana grasa, unt proaspat, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, lamaie.
Combinatii culinare fericite din punct de vedere gastronomic ! Un preparat gustos se obtine din ingrediente de calitate, chiar daca, de cele mai multe ori, avem de scos din buzunar, mai multi bani. Dupa parerea mea, este de preferat gustul preparatului. Un exemplu – daca folosim carne macra de porc (muschiulet, muschi, chiar pulpa) combinand cu carnat de porc/ carnat de vita si porc/ carnat de oaie, afumat, prin prajire, se amesteca gusturile si combinatia de miroase este una reusita, care incanta sinusurile.
Un mic secret culinar ! Carnea de porc este destul de grasa, dar daca indepartam toata grasimea inainte de preparare, exista riscul, sa obtinem un preparat fad. Folosind un cutit cu lama subtire, bine ascutit, se indeparteaza doar pielitele care strang carnea in timpul prajirii, fapt care duce la o prajire neuniforma a bucatii de carne. Putina grasime lasata pe marginea bucatii de carne asigura fragezimea carnii preparate.
Muschiuletul de porc taiat in felii de 3 cm grosime si carnatul de porc, afumat, taiat in bucati de 6-8 cm (in functie de grosimea acestuia) se prajesc in putin ulei de masline pus in tigaia incinsa bine. Carnatul afumat, daca este mai gros, se cresteaza cu un cutit bine ascutit pentru a se praji mai repede, o data cu feliile de muschiulet.
In alta tigaie se prajesc cartofi, taiati subtire, in ulei de floarea soarelui/ untura de porc.
Cum ne ferim de arsurile termice ? Cartofii curatati de coaja, spalati cu apa rece si scursi intr-o sita, se sterg cu o carpa curata sau cu hartie absorbanta inainte de a fi pusi la prajit. Astfel, stropii de untura incinsa nu ne vor sari din tigaie, pe maini si/ sau pe fata si nici nu vom face mizerie, in bucatarie.
Peste carnea care se prajeste, imediat ce am intors bucatile de muschiulet, se adauga ardeii taiati in bucati mari si prazul feliat oblic in bucati de 0,5 cm grosime.
Nu este nicio graba ! Daca nu adaugam legumele cand intoarcem carnea, atunci carnea si carnatul, prajite, se scot din tigaie pe o farfurie. Se acopera farfuria pentru a le pastra calde. Astfel, suntem siguri, ca nu vom praji carnea prea mult, fapt care ar duce la diminuarea gustului acestui preparat.
Nu trebuie sa uitam de cartofi. Ei trebuie intorsi in grasime pentru a se praji omogen si a deveni crocanti. Folosim o spumiera pentru a intoarce cartofii, fara a-i rupe.
A nu se uita ! Pe cartofii calzi, gata prajiti/ aramii, se presara sare grunjoasa si cateva firisoare de cimbru uscat.
Legumele trebuie doar uduite, cat sa se moaie usor, nu trebuie prajite/ arse.
In tigaie cu carne se adauga felii de usturoi si ciuperci mici, intregi, oparite, din cele puse la congelator, in toamna.
Este bine de stiut ! Ciupercile congelate se lasa sa se desghete la temperatura camerei, se storc bine de apa, inainte de a fi adaugate peste carne si legume.
Carnea se asezoneaza cu sare grunjoasa (cu atentie, carnatul afumat poate fi destul de sarat) si piper boabe, proaspat macinat. Se adauga verdeata, tocata marunt.
Numai pentru gurmanzii profesionisti ! Pentru inviorarea gustului se stoarce pe carne si legume, putina zeama de lamaie sau se picura vin alb, sec.
Se opreste focul sub tigaia cu carne si se adauga smantana grasa. Se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.
Pentru a da stralucire preparatului (mancam de cele mai multe ori si cu ochii, nu-i asa ?) se adauga cateva bucatele de unt proaspat care se lasa, sa se topeasca lent, datorita caldurii preparatului.
Preparatul se serveste cald, presarat cu verdeata (ceapa verde, marar, patrunjel) din belsug.
O salata asortata, de sezon, va imbogati masa.
Nu poate lipsi un pahar de vin rosu. Ar putea merge si vin alb, sec, rece, chiar si o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Ca de obicei, imi ia mai mult timp sa scriu reteta decat sa o prepar. Poate ar trebui sa gandesc o alternativa – sa vorbesc, in timp ce gatesc si sa inregistrez video. Clipul video poate fi o solutie, desi nu este la fel de atragator ca pozele. Dar, cum ma descurc cu pozatul, ca scotand poze dupa clipul video, nu prea ies poze de calitate ? Si daca, mi-ar trebui o secretara …..!? La varsta mea, de, eu stiu daca se cade ….. ?!