Nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti

Este sezonul potrivit pentru reinoirea stocului de icre proaspete. Este motivul pentru care o gospodina care se respecta isi face drum cat mai des prin pescarie. Nu fac vreo exceptie si in aceasta perioada toate drumurile mele trec prin pescarie.

Rapitorii (pastrav, biban, platica, stiuca, etc.) cu cat sunt mai mari si mai bortosi cu atat recolta de icre proaspete poate fi mai consistenta, dupa norocul fiecaruia si nu in ultimul rand dupa ochiul format sa aleaga din galantar ceea ce trebuie.

Din pacate, pestele nu poate fi pastrat la frigider, congelat, decat maxim 2-3 luni pentru a nu avea de suferit gustul preparatelor finale. Cum exista riscul sa cumperi si pesti care nu au icre/ au fost storsi inainte de a fi expusi in galantar, nu poti cumpara cantitati prea mari de peste proaspat.

Amintiri, amintiri … ! Candva, cu multi ani in urma, mergeam pe balta, la pescuit. Pe atunci aveam icre sarate/ tarama de icre, din belsug. Mai si faceam cadou cate un borcan, la rude si prieteni.

Tot timpul se gasea in dotarea camarii familiei mele, marinata de caras, de platica sau de biban.

Sculele de pescuit (si nu am putine) au ramas nefolosite. Uneori la mai ung mulinetele, zicandu-mi in gand ca o sa mai ajung candva pe balta. S-ar putea sa se adevereasca cand o mai creste nepotelul meu.

Cum pastrez icrele de peste ? Imi place sa am rezerve de icre, puse la borcan cu sare grunjoasa si putin ulei deasupra sau icre proaspete puse in pungute din plastic alimentar, la congelator.

Amestecand icrele sarate cu icre congelate si dezghetate, icrele frecate cu ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui nu vor fi prea sarate.

Alternative gospodaresti ! Am incercat sa pun in borcane cu capac etans, icre mai putin sarate. S-au stricat si bine inteles ca m-am ofticat.

Am incercat sa desarez icrele din borcane. Nu a iesit ceea ce trebuie si icrele frecate nu au avut gust.

Cateva sofisticanii culinare pregatite in familie ! Am descoperit in urma cu vreo 3 ani, pastravul somonat, care la inceput avea si icre in acest sezon si ce mai icre…. Acum, prin galantare gasesti numai pastrav somonat eviscerat. S-au prins comerciantii ca scotand icrele (mari si aratoase, de un galben-portocaliu) le poti vinde la pret de icre de Manciuria.

Pregatim – pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, pane’ de pastrav somonat cu paste fainoase, file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie, pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor.

Pestele considerat candva mancarea saracului, in prezent, de multe ori este mai scump decat carnea macra. Am mai incercat de pofta, ton rosu si am pregatit in familie – cotlet de ton rosu la gratar cu piure’ de brocoli.

De prin galantare ! Daca nisetrul viu din bazinele cu apa de prin pescarie ar avea icre, parca nici nu ar fi deosebit de scump sa dai 50 lei/ Kg. Ai indrazni sa risti la un peste de 1,5-2 Kg.

Niciun producator cu magazin propriu si cu atat mai putin, niciun comerciant, nu indrazneste sa vanda nisetru cu icre. Mai intai il stoarce bine de icre si apoi il transeaza daca este pestele mai mare.

Cine nu indrazneste sa bage mai adanc mana in buzunar, nici nu stie ce pierde ! Mi-am permis sa cumpar 2 cotlete de nisetru, cca. 0,5 Kg. Nu mancasem niciodata nisetru.

Candva, pe vremuri, cand pestele nu era produs de lux am servit la o cabana, la munte, o felie de morun la gratar. Asa am gustat din pestele cu icre negre.

Icre negre, adevarate, nu din cele vopsite, am mancat pe la inceputul anilor ’90 cand mai ajungeau basarabeni/ rusi/ ucrainieni prin targurile deschise ad-hoc, prin parcarile marilor orase. Acestia aduceau borcanele cu icre negre, la 50 lei (bani vechi) borcanelul de 25 grame.

Nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de nisetru, rosii chery, cartofi, branza telemea de oaie, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, ulei de masline extravirgin, ulei de rapita.

Pregatire cotlete de nisetru pentru preparare.

Cotletele de nisetru se curata de solzisorii ramasi pe burta pestelui pe acolo pe unde au fost aripioarele.

Pestele se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Cotlete de nisetru.

Cotletele de nisetru si rosiile schery se tavalesc prin amestec de ulei de masline extravirgin si zeama de lamaie.

Ingredients

  • cotlete de nisetru,
  • rosii chery,
  • cartofi pentru prajit, 
  • lamaie,
  • ulei de masline extravirgin.

Cotletele si rosiile se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Cotlete de nisetru si rosii chery lasate sa se macereze.

Cotletele de nisetru se lasa la macerat la rece, in frigider 1-2 ore.

Prajire cartofi in ulei de rapita.

Se folosesc cartofi rosii speciali pentru prajit.

Cartofii curatati de coaja, spalati si tamponati cu hartie absorbanta se taie in 4-6 felii ceva mai groase.

Cartofii se prajesc la foc iute intr-o tigaie cu margini inalte.

Prajire cartofi in ulei de rapita.

Secretul prajirii cartofilor. In tigaie se incinge bine uleiul de prajire (sa dogoreasca palma pusa deasupra).

Cartofii tamponati/ uscati se pun in uleiul incins, folosind o sita/ spumiera de bucatarie, treptat (nu toti gramada, aruncati in tigaie o data), fara a se inghesui. Se amesteca in tigaie folosind spumiera pentru ca uleiul fierbinte sa invaluie cartofii din toate partile, progresiv si sa-i rumeneasca progresiv, facandu-i crocanti.

Pregatire file’-uri de nisetru macerate, la gratar.

Batranul meu gratar din fonta a intrat in actiune. Pus pe focul mare al aragazului, gratarul din fonta se incinge pana dogoreste mana pusa deasupra.

Directions

  1. Pregatire cotlete de nisetru pentru preparare. Macerare cotlete de nisetru si rosii chery, la rece, in frigider.
  2. Prajire cartofi in ulei de rapita.
  3. Pregatire cotlete de nisetru si rosii chery pe gratarul din tuci, bine incins, la foc iute.
  4. Montare preparat pe farfurii intinse.
  5. Servire preparat final cu mujdei de usturoi.

File’-urile de nisetru si rosiile macerate se pun pe gratarul din fonta bine incins, la foc iute.

File-urile de nisetru si rosiile chery se pregatesc pe gratarul din fonta.

Atentie ! Pestele este gras si preparandu-l la foc iute, grasimea care se topeste este fierbinte/ incinsa si sare in toate partile, improscand pe te miri unde. Pazea la maini si in special la fata.

De…, nu vrei dar se intampla !? Cat despre ce se intampla pe si in jurul aragazului numai consoarta poate sa spuna, mormaind marunt din buze, … doar in barba.

Aspectul preparatului final poate avea de suferit ! Vrei nu vrei, cotletele de nisetru datorita focului iute de sub gratarul din fonta bine incins, se desfac, latindu-se si esti nevoit sa le sectionezi pe langa sira, folosind varful unui cutit bine ascutit, pentru a reusi sa le rumenesti omogen, pe toate partile.

Montare preparat pentru servire.

Pestele si cartofii prajiti se monteaza pe farfurii intinse. Pe cartofi se pune telemea de oaie data pe razatoarea mare.

Nisetru si rosii chery la gratar cu cartofi prajiti – preparatul este gata servit.

La acest preparat se poate servi mujdei de usturoi pus pe peste si de ce nu, chiar pe cartofi.

Mujdei de usturoi.

Nu este nicio greseala ! Pestele este gras, cartofii sunt calzi, de ce nu s-ar putea servi si mamaliga calda ?! Sa vad eu daca pofticiosii de serviciu ezita sau sunt tentati sa moaie cu mamaliga calda mai intai in grasimea pestelui si apoi in mujdei !?

La un asa preparat merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine, servit rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Macar o data pe an cred ca ne putem permite, noi romanii, sa servim cate o delicatesa. Folositi aceasta reteta. Succesul culinar este garantat; daca nu credeti uitati-va pe fetele numai zambet ale celor care s-au aflat in jurul mesei.

One Comment

  1. Domnule Gigi, abia azi am descoperit saitul dvs si implicit acesta delicoasa reteta: Nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti. Vreau sa va marturisesc ca indicatiile pretioase pe care le oferiti si pozele apetisante m-au determinat sa-mi prepar aceasta reteta chiar astazi. Multumesc , cu stima.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*