Sotia mea a cumparat 2 vase din ceramica, termorezistente, pentru care a hotarat ca trebuie sa le facem safteaua, adica sa vedem de ce sunt in stare, daca le testezi la cuptor. 😀
Cum ora pranzului era deja depasita, dar la limita, am purces la ceva rapid si simplu, de preparat.
Gurmanzi adevarat, fiti pe faza ! Din cuptor a iesit o adevarata minunatie gastronomica.
Ura ! Testul a fost reusit, preparatul gustos, vasele de ceramica au rezistat la caldura si au ramas intacte.
Totusi, nu uitati ! Daca vreti sa aveti vase de ceramica, oricat de termorezistente ar fi ele, garantate de producator, nu faceti greseala de a le pune sub jet de apa rece imediat ce le-ati golit de mancare. Lasati-le sa se raceasca, singure, la temperatura camerei si apoi spalati-le.
Am facut la repezeala o mamaliga mai speciala, in lapte dulce, fiert anterior. Am pus in laptele fierbinte si o lingurita de unt proaspat, cumparat din piata, de la bacita ciobanului.
Niste secrete ! Mamaliga se face intr-o cratita cu coada. In continuare se va vedea de ce. Malaiul se presara in ploaie, cand laptele incepe sa fiarba. Focul sub cratita este maricel spre mare. Lingura de lemn se manuieste cu “furie”, pentru ca laptele se umfla si da peste, iar malaiul se face cocoloase. La o astfel de mamaliga ti-ar cam trebui 3 maini, dar nu ai incotro si te descurci si cu doua. 🙁 🙂
Cand mamaliga este ca o pasta, nu prea consistenta, adaugi 2-3 linguri de smantana grasa, cumparata de la precupete si o mana zdravana de branza telemea, de oaie. Amesteci bine cu lingura de lemn. Se poate adauga si cascaval, in loc de branza de oaie. Nici daca se pune si cascaval si branza de oaie, nu-i o greseala. 😛
Mamaliga trebuie sa iasa nici prea consistenta, nici prea fluida. 😕
Am uitat tocmai esentialul ! Ca sa te poti descurca singur, toate ingredientele trebuie pregatite, din timp, sa le ai la indemana, pentru ca nu ai timp, de desfacut punga cu malai, de dat branza pe razatoare sau de scos smantana din frigider, o data ce ai purces la facutul mamaligii.
Mamaliga se scoate din cratita si se pune in vasul de ceramica. Deasupra se pun bucati subtiri de afumatura (carnati si/ sau carne afumata). Se poate folosi si de la borcan, din cei(a) pusa la Craciun, in untura. Carnea si carnatii, de la untura trebuie intai incalzite(i) separat, intr-o tigaie. Untura nu se va folosi, la acest preparat.
Tot un secret este ! Carnea si carnatii se taie bucati subtiri, pentru a se patrunde repede.
Se sparge un ou de gaina, proaspat si se lasa sa se “lafaie”, pe mamaliga calda. Oul ochi va incepe sa se coaca imediat ce l-ai pus pe mamaliga calda, aburinda.
Se presara piper boabe, proaspat macinat, peste ou.
Vasul de ceramica, fara farfurie (!?) se introduce in cuptorul incins. Se tine la foc mediu, cateva minute, pana se rumenesc usor carnatii si carnea, iar oul se coace.
Nu-i de gluma ! Unii gurmanzi doresc ca oul ochi, sa fie bine copt, altii doar ca albusul sa fie “legat” si galbenusul abia patruns de caldura. Sunt aceiasi care prefera ouale fierte, beton sau ouale fierte, cleioase. Fiecare cu gusturile lui, tu ca bucatar trebuie sa tii cont de placerea gastronomica a fiecaruia, altfel risti sa fi inlocuit de la comanda bucatariei. 🙁 🙂
Preparatul se serveste fierbinte, sa friga buza. Deliciul este garantat. O mica atentie nu strica, cand iei cu furculita, intai se sufla in mamaliga si apoi se introduce in gura, dumicatul. Paza buna trece primejdia rea. Limba are o pielita foarte sensibila. 🙂
Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Mamaliga este unul dintre preferatele mele culinare. Poate fi facuta in mai multe feluri, in apa sau in lapte, numai cu malai sau si cu alte produse lactate. Mamaliga este buna si calda si rece. Se poate folosi in locul painii, in cele mai multe cazuri, deci nu trebuie sa ai grija zilnica a cumpararii unei paini. Malai cumperi o punga de 1 Kg si poti face 10 mamaligi.