Pane’ din creier de porc cum face sotia mea

Pentru masa de Craciun, gospodinele se intrec in retete, pe care de obicei, le fac mai rar. La aperitiv, pe langa toba, caltabosi, lebar, sunca afumata, carnati afumati (deja preparate traditionale), merge si ceva deosebit, tot din porc – creier pane.

La aperitiv, nu pot lipsi de la masa de Craciun, branza telemea de oaie, maslinele, ceapa rosie, mustarul, hreanul, usturoiul.

Painea calda, facuta in casa, va da o cu totul alta savoare preparatelor din carne de porc.

Tuica de pruna, fiarta, nu poate lipsi. La fel si muraturile taranesti si/ sau muraturile in otet.

Creier congelat, de porc, se gaseste prin market-uri. Creier proaspat se gaseste prin macelarii sau in magazinele proprii ale producatorilor.

Este un secret ! Se cumpara creier proaspat, bucati intregi. Cand cumparati, creier congelat, pentru a vedea bucatile intregi, ochiul trebuie sa fie bine format. Pentru a nu va trezi acasa cu bucati faramitate, cumparati o bucata mai mare, sigur veti gasi si bucati intregi.

Creierul congelat se lasa de cu seara, la decongelare treptata, in frigider.

Bucatile de creier se curata de pielitele negre. Bucatile de creier se pun intregi, la fiert, in apa clocotinda, cu sare grunjoasa. Prin fierbere, creierul se intareste usor. Creierul fiert se lasa la scurs intr-o sita. Se taie, cu un cutit bine ascutit, bucati potrivite ca marime.

Bucatile de creier se dau prin faina de grau, pe toate partile.

Se bat cateva oua de gaina, din cele cu galbenusul portocaliu, cumparate de la tarani, din piata. Sunt ceva mai scumpe, in aceasta perioada, dar merita, datorita coloritului pe care il va capata creerul prajit. In ouale batute se pune sare grunjoasa si piper boabe, proaspat macinate.

Bucatile de creier date prin faina, se tavalesc prin oul batut.

Se incinge niste untura de porc, intr-o tigaie si se pun la prajit, bucatile de creier, la foc potrivit.

Bucatile de creier prajit se lasa la scurs, de surplusul de grasime, pe prosoape de hartie, absorbante.

Creierul pane se serveste rece, alaturi de celelalte aperitive, la masa de Craciun. Cum de regula, se prepara inainte de ziua cea mare, a Craciunului, creierul pane poate fi consumat, de catre gurmanzii pofticiosi, la masa de pranz, din ziua prepararii lui, cu garnitura din mancare de spanac.

Delicios, gustos si sanatos, chiar daca multe gospodine il cam ocolesc, datorita aspectului nu tocmai placut, al creierului, decongelat sau chiar a celui proaspat, precum si a operatiei de fierbere si curatare a pielitei.      🙁

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Masa de Craciun este un prilej potrivit pentru experimentarea de noi retete culinare. Fiti increzatori in priceperea voastra, de a manui cutitului de bucatarie si in talentul vostru nativ, pentru a inova. Inspirati-va daca este cazul, de la cei care au fost mai indrazneti decat voi si au aflat mai de mult, ca orice reteta poate fi preparata daca stii sa alegi ingredientele, sa le combini si sa le condimentezi, asa cum iti place tie. De fapt, nu este nicio crima, daca prima data nu iti iese chiar ce ai dorit. In timp, preparatul tau va arata tot mai mult, cu cel despre care ai citit candva sau l-ai servit undeva, la un restaurant sau la niste amici.

2 Comments

  1. ce este creerul de porc? cumva va referiti la creier?

  2. extrem de interesanta reteta, trebuie sa recunosc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*