Pane’-uri din somon cu urzici batute si placinta de urzici

In fiecare an, pe 25 martie, in calendarul ortodox este mentionata o mare sarbatoare religioasa – Bunavestire. Anul acesta cade in postul Pastelui si este dezlegare la peste.

In familia mea, toti au fost si suntem de religie ortodoxa. Nu toti practicanti. Bunica si mama tineau posturile, chiar daca nu pe intreaga perioada. Ceilalati, tata si bunicul, noi copiii, tineam post nu neaparat strict, de obicei miercuri si vineri.

Noi copiii, fiecare cu familia lui, am incercat sa pastram traditia crestin orodoxa, precum parintii si bunicii nostri. Cat timp, copiii mei au fost mici, ne-am confruntat cu restrictiile religioase ale sistemului de stat. Chiar daca nu am reusit sa tinem posturile inainte de Paste si de Craciun, am reusit mai mereu, sa ne strangem cu totii, de multe ori cu socrii si parintii mei si sa sarbatorim in familie.

Din retetarul familiei mele ! Pe acest blog se regaseste o categorie pentru retete de post. De cele mai multe ori, in reteta descrisa, se mentioneaza varianta de dulce, cu precizari stricte cum poate fi o reteta de post.

Pane’-urile din peste (crap, somon, platica, ton, etc.) sunt preparate care nu necesita mare abilitate practica din partea gospodinei. Se pot cumpara cotlete, file’-uri, trunchi de peste, nu neaparat pestele intreg.

Pregatim pane’-uri sau cotlete simple, prajite in tigaie – pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, cotlet de platica in sos de rosii, cu paste fainoase si creveti; pane’ de pastrav somonat cu paste fainoase, cotlet de avat prajit cu drob din conopida, cotlete de crap cu ciuperci in aluat de bere, prajite; crap la tigaie cu cartofi prajiti, pane’-uri din file’ de ton cu spanac si ou ochi, pane-uri din somn cu seminte de susan, cotlet de crap prajit cu paste si creveti, cotlet de crap prajit cu legume in sos de smantana.

Pregatim cotlete de peste pe hartie de copt, in tava, in cuptorul aragazului – cotlet de platica tavalit prin malai, la cuptor, cu cartofi copti.

In aparatul special pregatim peste la abur – cotlet de crap cu legume, la abur.

Cotletele de peste, pregatite la gratar pot fi delicioase – cotlet de crap la gratar cu cus-cus si legume, cotlet de ton rosu la gratar, cu piure’ de brocoli; cotlet de platica la gratar cu sufleu de brocoli, nisetru cu rosii chery la gratar si cartofi prajiti, cotlet de fitofag la gratar cu mancare de vinete, cotlet de platica la gratar cu paste fainoase, ciuperci si piersici.

Mi-am propus, sa pregatesc pentru marea sarbatoare o reteta combinata de peste, urzici si placinta. Preparatul poate fi de dulce, dar si de post renuntand la oua si lactate.

pane uri de somon cu urzici batute si placinta de urzici 6

Pane’-uri din somon cu urzici batute si placinta de urzici.

Ingrediente de trebuinta in reteta: cotlete de somon, o poala de urzici, 2-3 legturi de leurda, aluat pentru placinta, slanina afumata, faina/ malai, oua de gaina, pesmet, ulei de floarea soarelui, ulei de masline extravirgin, ceapa, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie.

Cumparare ingrediente de trebuinta in reteta.

Se cumpara cotlete de peste – somon, crap, platica, somn, fitofag, etc. In aceasta reteta am folosit cotlete de somon, congelate. Pestele se decongeleaza la temperatura camerei.

Pe viitor, voi folosi in retetele mele, peste congelat, foarte rar, spre deloc.

Spre fericirea gospodinelor ! In retetele anterioare cu peste, am mentionat ca pescaria din zona mea de locuit s-a inchis din motive pe care nu le cunosc, motive nu neaparat economice. Din fericire, de o saptamana, dupa ceva modernizari care au durat vreo 8 luni de zile, pescaria s-a redeschis, la timp, as zice eu, pentru a prinde si anul acesta ceva peste cu icre. Inca mai au icre – crapul, platica, carasul, scrumbiile. Stiuca si bibanul, chiar pastravul, au cam depus icrele anul acesta.

Deja am reusit o achizitie de crap, dar las suspansul pentru reteta de saptamana viitore. Se mananca peste si duminica viitoare.

In piata, la precupete se gasesc urzici tinere si leurda tanara. O poala de urzici si 3 legaturi de leurda ar trebui sa ajunga pentru 4 persoane. Langa leurda merge cumparate si o legatura de ceapa verde si o legatura de usturoi verde, dau gust bun urzicilor batute.

placinta cu urzici si muschiulet de porc 1

Urzici proaspete.

Ingrediente

  • cotlete de somon,

  • o poala de urzici tinere,

  • leurda tanara,

  • ansoa,

  • ceapa si usturoi verde,

  • ulei de masline extravirgin,

  • lamai si portocale.

Pentru placinta am cumparat un pachet de aluat special (gros, sa-l poti intinde cu sucitorul) pentru placinta. Daca tot a venit vorba despre aluat, ma gandesc ca se gaseste pe undeva si aluat gros, cu unt (nu pentru reteta de astazi, daca ne dorim sa o facem de post). Eu nu am gasit decat foi subtiri de aluat cu unt, produs de import.

209

Aluat cumparat din market.

Acest aluat facut cu margarina nu este chiar ceea ce imi doresc pentru placinte – placinta cu urzici, placinta cu ciuperci, placinta cu peste, placinta cu varza, placinta cu spanac. Urzicile, ciupercile, varza, spanacul isi lasa mult lichid si moaie aluatul.

De regula, pentru placintele care isi lasa mult lichid, sotia mea pregateste aluat de casa folosind margarina sau unt proaspat. Doar cand timpul preseaza, cumpar aluat gata pregatit, congelat, mai rar, refrigerat.

Pregatire cotlete de peste prin prajire in tigaie.

Cotletele de somon cumparate inghetate le-am lasat sa se dezghete la temperatura cemerei. Dupa dezghetare, cotletele de peste se lasa la macerat, 1-2 ore, la rece, in frigider. Macerarea pestelui se face in amestec de ulei de masline extravirgin, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie.

Cotletele de peste macerate, se tavalesc prin faina, ou, pesmet, ou si se prajesc in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. In tigaia cu lichid de prajire, pentru aromatizare, se pun catei de usturoi, fulgi de ardei iute si ansoa.

pane uri de somon cu urzici batute si placinta de urzici 3

Pane’-uri din somon care se prajesc in tigaia speciala pentru peste.

De retinut ! Pentru preparat de post, pestele se tavaleste prin faina si/ sau malai si apoi se prajeste in ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui.

De-ale gospodinei ! Multa vreme, am folosit ulei de rapita, in loc de ulei de floarea soarelui, pentru prajeli. De ceva timp, am constatat ca uleiul de rapita pe care il cumparam, miroase urat la prajit (in special la peste). Am renuntat la acest ulei, probabil cu reteta de fabricare complet stricata de producator sau doar alterata (ce ti-e domle’ si cu fabricantii astia in goana dupa cat mai mult profit ?!). Am gasit un ulei de floarea soarelui care nu miroase la prajit peste. Mi-am propus, sa incerc la prajit peste si alt ulei, de preferat extravirgin – de porumb, de samburi de struguri, de floarea soarelui, etc.

Secretul gospodinei ! Recomandat este ca pestele sa se intoarca in tigaie folosind un cleste de bucatarie, doar o singura data, pentru o prajire uniforma, dar completa si cu oarece pojghita rumena.

pane uri de somon cu urzici batute si placinta de urzici 4

Cotletele de somon sunt gata prajite.

LISTA OPERATIILOR CULINARE CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Cumparare ingrediente de trebuinta in reteta.
  • Pregatire cotlete de peste prin prajire in tigaie.
  • Pregatire urzici batute.
  • Pregatire placinta de urzici.
  • Montarea si servirea preparatului.

Pregatire urzici batute.

La acest preparat mi-am dorit o garnitura din urzici batute. Am folosit reteta de la urzici batute cu orez si ou ochi.

pane uri de somon cu urzici batute si placinta de urzici 2

Urzici batute.

De retinut ! Pentru reteta de post, nu se foloseste slanina afumata sau jumari de porc. Calirea urzicilor oparite se face in ulei de masline extravirgin sau ulei de floarea soarelui.

Pregatire placinta de urzici.

Pentru aceasta placinta, am folosit reteta de la placinta din aluat de casa cu urzici.

pane uri de somon cu urzici batute si placinta de urzici 1

Placinta de urzici pregatita cu aluat pentru placinta cumparat din market.

De retinut ! Pentru reteta de post, in umplutura din urzicile oparite si tocate marunt, nu se adauga branza telemea data pe razatoare, doar ceapa prajita in ulei de floare soarelui, catei de usturoi taiati fin si leurda.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste pe farfurii intinse, cu bucati de lamaie alaturi.

pane uri de somon cu urzici batute si placinta de urzici 5

Pane’ de somon cu urzici batute si placinta de urzici – preparatul este gata servit.

Acest preparat se poate servi cu o salata de leurda si ridichi de luna – leurda tanara, felii de ridichi de luna, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, ulei de masline extravirgin, zeama de lamaie.

salata de leurda

Salata de leurda cu ridichi de luna.

Merge de minune un pahar de vin alb, demidulce, chiar o bere blonda, usor racita.

Pofta buna voi frati frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Toata stima si aprecierea crestineasca pentru credinciosii practicanti. Cu mentiunile speciale din reteta, acest preparat poate fi o solutie pentru un pranz deosebit de gustos spre fericirea gastronomica a adoratorilor de mancare din familiei si nu numai.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*