Papara cu napi si smantana

Este prima data cand gatesc napi.

Ce sunt napii ? Niste radacinoase, care cresc in pamant, precum cartofii. Napii sunt dulci, ceva mai dulci, decat cartofii dulci. Seamana la forma, cu ghimbirul. Napii i-am gasit la o precupeata, in piata de legume, pe la sfarsitul lunii noiembrie, cand i-am si pregatit. Daca tot am cumparat, am intrebat femeia, cum se gatesc napii. Mi-a zis sa-i fac piure, ca pe cartofii obisnuiti. Am platit 4 lei/ Kg, mult mai putin, decat costa prin market, cartofii dulci, 10 lei/ kg. Cand eram copil, imi amintesc ca bunica aducea napi (semanau cu ce am cumparat eu), pe care ii gasea pe izlazul comunal, aflat pe marginea unui rau. Nu stiu insa cum ii prepara si nici nu-mi amintesc cum aratau, gata preparati.

Napii se curata de pamant si se spala bine, cu apa calduta, pentru a se lua bine pamantul. Se pun la fiert, in coaja, in apa rece, cu sare grunjoasa.

A nu se confunda ! Napii seamna ca forma, cu ghimbirul, dar cei gatiti de mine, sigur au fost napi.      🙂

Pastrarea napilor, pentru iarna ! Nu am pastrat pana acuma.      🙁       Femeia de la care am cumparat napii, mi-a spus, ca se pastreaza cateva luni, in beci, precum cartofii. Cand voi mai gasi napi, o sa cumpar si o sa-i tin langa cartofi, in camara, intr-un lighean de plastic, pus direct pe podea, spre peretele exterior al cladirii.       😛

Fierberea napilor in coaja, dureaza cca. 20 de minute, ca si cartofii rosii.

Napii fierti se curata, din coaja, cu o lingura.

Se unge un vas termorezistent, din ceramica, cu unt. Se adauga napii curatati de coaja. Se macina peste napi, dupa gust, sare grunjoasa si piper boabe.

Se amesteca, intr-o cratita, lapte caldut si smantana grasa, cumparate de la ciobani, din piata, cu cascaval ras, si 2-3 oua de gaina, proaspete, batute cu telul. Se pune si o lingura de unt. Se amesteca bine, tot continutul, pana se obtine o pasta mai groasa.

Amestecul de lactate si oua se pune peste napii decojiti si se omogenizeaza, pentru a se acoperi bine, toata cantitatea de napi. Se rade deasupra, branza telemea de oaie.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit.

Ghici ce a iesit ! Dupa cum arata si dupa gust, poate fi sufleu, papara sau chiar omleta facuta la cuptor.

Ce-i de facut, pe viitor ? Aspectul este interesant, un piure mai zgrumturos. Voi fierbe napii mai putin timp, daca voi dori sa obtin preparatul, bucati sau voi mixa napii, la blender, daca voi dori un piure veritabil. Placuta la gust, papara a iesit cam dulce. Data viitoare voi pune mai putina smantana si mai multa branza sarata. Aspectul trebuie imbunatatit. Ca sa obtin o masa ceva mai compacta, voi incorpora niste pesmet, in amestecul de lactate si oua. Pentru o rumenire mai accentuata, voi unge cu ou batut, inainte cu 10 minute, de a scoate vasul din cuptor. Sigur o sa-mi mai vina si alte idei.      🙂

Pofta buna frati gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Fiti inventivi, nu riscati nimic. Si ce daca, nu prea v-a placut ce a iesit. Daca gustul preparatului vostru a fost bun, cu siguranta veti incerca reteta si cu alta ocazie, cand veti veni cu idei noi si cu siguranta, rezultatul se va imbunatati simtitor. Tocmai am scris o reteta pe care am facut-o pentru prima data. Nu am citit pe nicaieri despre cum se prepara napii.

5 Comments

  1. da, niciodata nu am avut napi. am citit de ei in basmele fratilor grimm. 🙂

  2. Buna ziua,

    Legumele din fotografie se numesc topinambour, nu sint napi…
    Napii sint rotunzi, colorati in alb si roz…

    Cu stima,

  3. Am cumparat napi de la Kaufland. Arătau ca și cei din fotografie. I-am gătit sub formă de tocană, fără carne, adăugând și câțiva cartofi. Au un gust bun, particular, nu foarte pronunțat. Astfel gătiți mi s-au părut mult mai puțin dulci decât cartofii dulci… I-am mai pus și în ciorbe de legume.

  4. Astia sunt napi porcesti sau topinambur . Napul, nap seamănă cu o ridiche.

  5. nelu craciun

    ma ingrozesc cata confuzie la capitolul napi…subiectul este topinamburul, nu napii!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*