Ca in fiecare an si de aceasta data, am pregatit de toate pentru sarbatorirea zilelor de Paste, pastrand vie traditia familiei.
Dupa ce am aprins o lumanare, la biserica de langa curtea blocului (cat de curand urmand sa ajungem si la morminte pentru a aprinde lumanari) in amintirea celor plecati de langa noi, m-am decis sa scriu ceva, bazat aproape in totalitate pe pozele facute cu ocazia pregatirilor pentru Paste din acest an.
Vin si copiii dupa amiaza, pe la noi, a 2-a zi de Paste (parinti de baieti fiind, intelegem ca si fetele au parinti si vor sa vina pe la ei de sarbatori), asa ca am timp sa pun pozele facute, dupa cum mi-am propus.

Ingrediente de trebuinta in retetele pentru Paste: miel de 10-12 Kg/ ied de 8-10 Kg, verdeturi (salata, leurda, patrunjel, leustean, marar, ceapa, usturoi), ceapa uscata, catei de usturoi, oua proaspete (de gaina, rata, curca), rosii, castraveti, ridichi de luna, unt proaspat, smantana grasa, branza dulce de vaci, stafide, nuci, drojdie, faina trei nule, cacao, miroase (coaja de lamaie/ portocale, esenta de vanilie/ de rom/ de levantica – productie proprie), legume pentru ciorba (pastarnac, morcov, telina, patrunjel, ardei gras), orez, untura de pasare (de preferat de gasca), ulei de floarea soarelui si ulei de masline, condimente (sare grunjoasa, boia de ardei dulce si ardei iute, piper boabe, foi de dafin, cimbru uscat), lamaie.
Ouale rosii (galbene, verzi, albastre si mov) nu puteau lipsi.
Ce vopsele folosim ? In fiecare an am dorit sa „prindem” noi nuante de culori, folosind vopsele Galus care se zice, ca nu ar fi la fel de toxice ca toate celelalte, aflate in comert. Eu unul ma indoiesc ca ar fi asa.

Sotia, fiind mesterul oualor in familie, „a ajustat” vopselele cu floricele pentru a atrage ochiul.

Ce intentionez pentru viitor ? Pentru vopsitul oualor la Paste ne vom intoarce la vopsele naturale (foi de ceapa, frunze de patrunjel, frunze de spanac, varza rosie, sfecla rosie, etc.), in ideea de a avea mai multa grija de sanatatea noastra.
Bors de ied/ ciorba de miel nu poate lipsi de la masa. Acrita cu bors/ zeama de muraturi taranesti/ zeama de varza/ zeama de lamaie si decorata cu multa verdeata (leustean, patrunjel, leurda) ciorba se serveste fierbinte, cu ardei iute si paine calda/ mamaliga calda.
Cine doreste poate adauga smantana grasa.

Mic secret culinar ! Pun leurda in ciorba pentru a da un gust usor usturoiat. Leurda am descoperit-o mai tarziu pe tarabe (in urma cu vreo 5-6 ani), cand a inceput sa i se faca reclama pe internet, pentru puterile ei vindecatoare si de sanatate generala.Tatal meu ne tot povestea despre aceasta verdeata si chiar avea un amic care ne aducea primavara, culeasa din padure.
Din ce se poate face drob ? Drobul (drob din maruntaie de ied/ drob de miel/ drob din maruntaie de curcan sau de pui/ drob din rinichi de porc si ficat de vitel) este o delicatesa, copiii mei savurandu-l.

Fara oua fierte, rascoapte, puse intregi prin tocatura la cutit a maruntaielor parca nu e drobul drob. Indiferent ce maruntaie folosesti pentru pregatirea drobului, savoarea acestui preparat este greu de egalat. Gurmetii profesionisti stiu cu siguranta despre ce scriu.

„Vedeta” mesei din ziua de Paste este desigur, friptura – pulpa de miel la cuptor/ pulpa si cotlet de miel, la cuptor/ cotlet de miel cu cartofi, la cuptor/ pulpa de ied la cuptor/ pulpa, cotlet si coaste de miel, la cuptor si multe alte retete de fripturi din categoria „Retete pentru Paste” care sunt scrise deja pe acest blog. Vor urma si alte retete cu carne de miel/ ied.

Carnea de miel/ ied este atat de frageda de parca nu iti vine sa o servesti cu garnitura (cartofi/ varza calita/ legume), ci doar cu multa salata de sezon si uimitorul sos de la friptura, in care sa moi cu un „bot” de paine calda sau de mamaliga calda.

Salata multa si cruda (ingredinete majoritare sunt salata verde si leurda, ridichile de luna si patrunjelul) troneaza langa felia de friptura de miel/ ied.

Gurmanzii de serviciu nu pot refuza o portie mica de stufat de miel/ stufat de ied, servita inainte de friptura, chiar daca cei multi doresc sa se treaca direct la friptura.

Pasca cu branza de vaci si stafide este „vedeta” preparatelor pentru Paste, la care sotia mea este titular incontestabil.

Ca sa pastram traditia care spune ca pasca este rotunda, sotia a facut si 2 mai mici, in boluri.
Nu puteam rata ocazia de a degusta pasca abia scoasa din cuptor, chiar fierbinte as putea spune.

Cine doreste pasca mai dulce poate presara pe aceasta zahar pudra.
Cum sa vina Pastele si sa nu se simta miros de cozonac proaspat in toata casa ? Traditia trebuia respectata si cozonacii au fost pregatiti. Ca de obiecei tot sotia mea i-a pregatit. Cum nu stau deloc bine cu rabdarea, operatiile multe, in lant si delicate, ma obosesc din cale afara.

Ce sarbatoare este aia daca lipseste de pe masa vinul ? Fie el vinul, alb sau rosu, dar mai bine sa fie din ambele feluri, sa se aiba de unde alege.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Vreau sa cred, ca nu uitati ca sunteti crestini (nu neaparat practicanti) si va omeniti cum se cuvine de sfintele sarbatori.

Hristos a inviat !