Daca pastele fainoase pregatite de italieni in fel si fel de moduri (de cele mai multe ori, simplu, cu putine ingrediente, usor si rapid de preparat) se regasesc in mai toate cartile de bucate, nu inseamna ca bucatarii romani, fie ei profesionisti sau amatori (ca mine) nu au in retetarul lor preparate (ceva mai complicate ca operatii este adevarat, dar destul de simplu si rapid de preparat) pe care le fac in special la ocazii, in sanul familiei.
Sa folosim umpluturi si sosuri pentru paste ! Umpluturile utilizate pentru pastele fainoase in retetele mai complicate ale altor bucatari decat ale celor italieni sunt diferite – de la carne tocata fin sau taiata la cutit pana la ciuperci, amestec de legume de sezon sau peste. Sosurile sunt de cele mai multe ori pe baza de rosii sau de verdeturi (spanac, leurda, frunze de busuioc), dar si preparate pe baza de praz si smantana.
Imi plac pastele cannelloni pentru ca pot fi umplute cu carne sau cu peste, dar si cu legume sau amestec de branza dulce si branza sarata. Pot fi servite cu sos, dar si sub forma de budinca de branza.
Ingrediente de trebuinta in reteta: cateva tuburi de cannelloni, carne tocata (curcan, porc, vitel – in amestec sau nu), rosii proaspete (sau de la conserva), rosii deshidratate conservate in ulei, ardei gras, ceapa, usturoi, oua de gaina, branza de capra, verdeata (patrunjel, marar si busuioc), ulei de masline, unt proaspat, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin.
Legumele nu pot lipsi din aceasta reteta. Se vor folosi si la umplutura pentru cannelloni dar si la pregatirea sosului.
Legumele se taie cuburi (ceapa), felii subtiri (usturoiul) si fasii (ardeiul gras). Verdeata se toaca marunt.
Carnea de curcan (piept sau pulpa, fara piele) se taie la cutit, mai mare.
Branza de capra se da pe razatoarea mare sau se rupe in bucati mici.
Rosiile deshidratate sunt destul de sarate, motiv pentru care se vor taia marunt. Rosiile proaspete se decojesc si de taie marunt.
Legumele (ardei, ceapa, usturoi, rosii uscate) se calesc intr-un amestec de unt proaspat si ulei de masline.
Cand ceapa devine sticloasa se adauga carnea tocata de curcan. Se continua calirea, sub amestecare continua cu o lingura din lemn.
Ce rost are lingurita din inox ? Cu lingurita de inox din poza s-a adaugat sarea grunjoasa si verdeata.
Amestecul calit se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa (atentie la sare! Rosiile uscate sunt destul de sarate si se va adauga si branza de capra, putin sarata), piper boabe, proaspat macinat si cimbru uscat.
Intr-o alta tigaie se pregateste sosul de rosii, din rosii uscate conservate in ulei si rosii decojite, tocate marunt (se pot folosi rosii de la conserva) in care se vor cufunda cannelloni umpluti. Rosiile se calesc in ulei de masline.
In sos se pun cativa catei de usturoi, feliati subtire/ dati pe razatoarea mare. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se adauga frunze de busuioc verde, tocate marunt.
In umplutura pentru cannelloni (din prima tigaie) se adauga oua de gaina, pentru a se “lega” amestecul, sa nu iasa din cannelloni dupa umplerea acestora.
Se amesteca cu lingura din lemn si se caleste in continuare pana carnea este aproape facuta.
Se adauga branza de capra data pe razatoarea mare.
Se adauga verdeata (patrunjel, marar) tocata marunt si se amesteca bine, folosind lingura din lemn. Umplutura pentru cannelloni este gata pregatita.
Se umplu tuburile de cannelloni, folosind o lingurita sau cu degetele. Umplutura trebuie sa fie densa in tubul de cannelloni pentru a nu curge in timpul coacerii.
Tuburile de cannelloni, umplute, se pun intr-un vas de copt pe fundul caruia s-a adaugat in prealabil o parte din sosul de rosii, pregatit in a 2-a tigaie. In timpul coacerii, tuburile de cannelloni trebuie sa stea cufundate in sosul de rosii.
Peste tuburile de cannelloni umplute se adauga restul de sos de rosii, care trebuie sa le acopere.
In vasul de copt se adauga foi de dafin si boabe de piper.
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Nu pleci din bucatarie pentru mult timp ! Preparatul se poate arde daca focul la cuptor este prea mare. Se urmareste coacerea preparatului prin fereastra cuptorului aragazului.
Peste preparatul cald se presara verdeata (marar, patrunjel, frunze de busuioc) tocata marunt.
Preparatul se serveste cald.
Pentru un festin deosebit (si spre deliciul gurmetilor profesionisti) preparatul se serveste cu muraturi taranesti, ocazie cu care se verifica daca muraturile din acest an s-au facut.
Nu poate lipsi un pahar cu vinul casei din smochime.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Bucurati-va din plin de ultimele zile de toamna si treceti prin piata unde pe tarabe mai sunt inca legume proaspete care abia asteapta sa fie cumparate si pregatite de catre gospodine tot felul de retete de muraturi si de conserve pentru iarna.