Italienii sunt recunoscuti prin diversitatea pastele fainoase, pregatite in casa din faina de grau, sub tot felul de forme (spaghete, macaroane, sfredele, melci, tuburi, pene, benzi de marimi diferite, etc., umplute cu te miri ce ingrediente), pregatite simplu, cu putine ingrediente, la iuteala.
Asiaticii in general si chinezii in special, la randul lor, au dezvoltat o adevarata bucatarie de strada, unde zi si noapte se pregatesc paste fainoase din faina de orez, care se servesc sub forma de spaghete in supe de legume, dar si in supe de carne sau cu peste si/ sau cu fructe de mare, dar si cu diverse sosuri, de cele mai multe ori, destul de picante.
Bucataria veche romaneasca a pastelor fainoase are la baza macaroanele si spaghetele pregatite cu branza sau cu carne, rareori cu alte ingrediente (peste, fructe de mare, sosuri). Mama si bunica pregateau (cand nu se gaseau paste fainoase in comert) taietei, in casa, din faina de grau si oua de gaina, proaspete. Taieteii ii foloseau de cele mai multe ori in supe de gaina, iar cand faceau o portie mai mare, pregateau si taietei cu amestec de branza sarata si branza dulce, oua si pesment (un fel de budinca).
Am achizitionat niste paste cannelloni, facute de italieni si mi-am propus sa le pregatesc cu tot felul de umpluturi, de-ale mele. Deja am pregatit si am scris pe acest blog cateva retete – paste cannelloni umplute cu branza, paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan, paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii.

Ingrediente de trebuinta in reteta: paste cannelloni, peste alb, sos de rosii/ rosii proaspete/ pasta de rosii/ amestec de rosii si ardei, verdeata (patrunjel, marar, busuioc, ceapa verde), ceapa uscata, usturoi, radacinoase (morcov, pastarnac, patrunjel, telina) ardei gras, oua de gaina, sare grunjoasa, piper boabe.

Se poate folosi peste congelat – cod, pangasius, cod Alaska, etc.sau peste proaspat, filetat – stiuca, salau.

Pentru prepararea rapida a retetei, am folosit amestec de rosii si ardei gras/ capia/ gogosari pus de cu toamna la sticle/ borcane cu capac etans.
Alternative pentru pregatire sos de rosii ! Se pot folosi rosii proaspete din care se prepara sosul de rosii (se taie marunt si se calesc in ulei de masline). Se pot folosi rosii de la conserva care se calesc tot in ulei de masline. Se poate folosi pasta de rosii diluata in putina apa calduta.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- paste cannelloni
- fileu de peste alb
- oua proaspete
- suc de rosii/ pasta de rosii/ rosii din conserva
- ardei gras
- verdeata
[/ingredients]
Atentie la oasele de peste ! Se verifica cu atentie ca in fileurile de peste sa nu mai fie oase. Oasele se scot folosind un cleste.
Fileul de peste se marunteste in blender impreuna cu marar verde.

Ceapa, usturoiul si ardeiul gras se toaca la cutit cat mai fin. Radacinoasele se dau pe razatoare mare. Si radacinoasele pot fi maruntite in blender.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Maruntire fileu de peste in blender,
- Calire ceapa, usturoi si ardei gras in amestec de ulei de masline si unt,
- Pregatire sos de rosii,
- Amestecare peste maruntit cu radacinoase date pe razatoare si oua de gaina,
- Umplere tuburi de cannelloni cu pasta de peste,
- Punere tuburi de cannelloni in sosul de rosii dintr-un vas termorezistent,
- Coacere preparat in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit,
- Servire preparat cald.
[/directions]
Ceapa, usturoiul si ardeiul gras, tocate marunt, la cutit, se calesc intr-un amestec de ulei de masline si unt proaspat pana ceapa se moaie usor.
De ce folosim amestec de ulei de masline si unt pentru calirea legumelor ? Daca am folosi numai unt, la temperatura de topire, acesta se va arde si va da un gust neplacut preparatului. Amestecul de ulei de masline si unt proaspat da un plus de savoare preparatului.

Ceapa si usturoiul calite se asezoneaza, dupa gust, cu sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, boia afumata de ardei si pulbere de turmeric.

Peste ceapa calita am adaugat suc din rosii galbene cum face sotia mea si amestec de rosii si ardei gras, pregatite din toamna si pastrate in sticle/ borcane cu capac etans, in balcon.

Se lasa sosul de rosii, sa scada la foc potrivit, amestecand cu o lingura din lemn pentru omogenizare si pentru a nu se prinde de tigaie.
In sosul de rosii se adauga verdeata (frunze de patrunjel si frunze de busuioc). Se gusta sosul si se adauga, daca mai este nevoie, sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Sosul de rosii, omogenizat cu o lingura din lemn, se pune intr-un vas termorezistent.

In bleder se amesteca pestele maruntit cu radacinoasele date pe razatoare. Se asezoneaza dupa gust, cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se adauga si cateva firisoare de marar verde.
Pentru a lega continutul de peste, sa nu curga din cannelloni in timpul coacerii, se adauga in blender un ou de gaina.
Se umplu cannelloni cu peste maruntit la blender, amestecat cu radacinoasele date pe razatoare, folosind o lingurita si degetul pentru a se umple tubul bine, cat mai compact.

Tuburile de cannelloni umplute cu peste se cufunda in vasul termorezistent cu sos de rosii. Sosul de rosii trebuie sa acopere tuburile de cannelloni umplute cu peste.

Vasul termorezistent se introduce in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Preparatul este gata atunci cand pastele sunt moi si putin crocante.

Regruparea mesenilor in jurul preparatului ! Preparatul este gata, sosul fierbinte imprastie in jur miroazne tainice. Gurmetii se aduna in jurul mesei si gospodina incepe sa se agite, ca sa serveasca preparatul cald, chiar fierbinte.

Intre timp, s-a facut si painea in cuptorul minune. Ingredientele pentru paine au fost puse in cuptorul electric cu mult timp inainte de a incepe prepararea pastelor fainoase.

Niciun gurmand serios nu va rezista ispitei de a muia cu paine calda in sosul minunat de la cannelloni umpluti cu peste, chiar daca multi vor spune ca nu merge paine cu paste. Eu zic ca respectivii nici nu au incercat, sa simta gustul minunat al sosului.
Preparatul se serveste cald. Nu este nicio greseala daca se presara deasupra parmezan proaspat ras.

Un pahar cu vinul casei din smochine va fi bine primit de catre meseni.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Incercati aceasta reteta simpla, cu canneloni, usor de pregatit, delicioasa, hranitoare si revigoranta. Nu degeaba sportivii de performanta primesc paste fainoase destul de des, chiar zilnic, in meniu lor. Nu veti regreta.