O gospodina care se respecta, cand gateste paste fainoase poate iesi la nevoie din orice necaz gurmanderesc, in sensul ca are ce pune la iuteala, ceva cald pe masa si flamanzii din jurul mesei se vor declara multumiti si de ce nu, chiar ghiftuiti.
De-ale gurmanzilor declarati ! Pastele fainoase, pe langa faptul ca se gatesc destul de repede si sunt delicioase atunci cand sunt bine preparate au avantajul ca te satura repede si tin de foame, cu cantitati consumate, nu tocmai considerabile.
De ce sa consumam paste fainoase ?! Nu toata ziua – buna ziua, ca se depun Kg. In familie mea gatim tot felul de paste fainoase – albe, integrale, cu diverse ingrediente (morcov, spanac, etc.) sau paste din grau dur, de forme diferite si/ sau cu umpluturi diferite. Mergem pe ideea ca pastele fainoase sunt ingrediente des folosite in alimentatia sportivilor pentru a le asigura forta necesara efortului pe care il depun si mintea limpede pentru ceea ce fac.
De prin lume adunate, privind si citind ! Daca ne uitam la italieni, mari consumatori de paste fainoase, nu decoperim carduri de obezi. Nici asiaticii si ei mari consumatori de paste fainoase, este adevarat ca sunt gatite cu tot felul de ingrediente de-ale lor, nu se lauda cu un numar exagerat de obezi.
Cum arata retetarul familiei mele cand este vorba de paste fainoase ? Un avantaj deloc neglijabil este si acela ca pastele fainoase se pot gati in fel si chip. Gatim paste fainoase dupa retete simple. mostenite – macaroane cu carne cum facea mama, macaroane cu branza ca la mama acasa, macaroane cu carne, branza si cascaval, pene cu branza, smantana si cascaval, la cuptor; spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea.
Pregatim si retete ceva mai elaborate, cu carne – paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan, cu branza – paste cannelloni umplute cu branza, paste fusilloni giganti cu branza si stafide, cu ciuperci – paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, cu peste – paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii, cu fructe de mare – paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana; paste conchiglioni giganti cu scoici in sos de rosii.
In retetele pe care le pregatim folosind de multe ori combinatii de ingrediente dintre cele mai neasteptate – paste fainoase cu ansoa si sos de rosii, spaghete cu sos de urzici si peste prajit, paste conchiglioni giganti cu praz, ciuperci si macrou afumat; paste panzerotti umplute cu crab in suc de lamaie si ansoa, tortelloni cu gorgonzola in sos de lamaie si busuioc.
De-ale bucatarilor mai pretentiosi cand se are in vedere aspectul final al preparatului ! Am fost mai mult timp in dubiu pana m-am decis sa gatesc paste fainoase integrale sau din faina neagra. Vazandu-le in rafturi prin market mi s-au parut urate la culoare (poate si din cauza ambalajului, dupa parerea mea, neadecvat pentru reclama produsului) si m-am gandit ca preparatul final nu poate iesi decat inchis la culoare. Intotdeauna am fost de parere ca mananci cu ochii si mesteci cu gura.
Ingrediente de trebuinta in reteta: paste integrale (am folosit pene), carne tocata de curcan, cascaval afumat/ parmezan/ telemea de oaie, verdeata (marar si patrunjel) ceapa, usturoi, ulei de masline/ untura de pasare, sare grunjoasa, piper boabe, oua de gaina, unt proaspat, suc de rosii/ pasta de rosii.
Fierberea pastelor fainoase.
Pastele fainoase se fierb in apa cu sare grunjoasa atata timp cat recomanda producatorul pe pachet.
Nu este gresit daca fierberea dureaza cu 1-2 minute mai putin. Preparatul final va fi mai tare la mestecat, fara a fi necopt.
Pastele fainoase gata fierte se pun intr-o strecuratoare, sa se scurga de apa.
Ingredients
- paste fainoase (pene) integrale,
- carne tocata de curcan,
- oua de gaina,
- telemea de oaie/ parmezan/ cascaval afumat,
- unt proaspat/ untura de pasare,
- suc de rosii/ pasta de rosii.
Secretul bucatarului ! Pastele fainoase gata fierte nu se spala sub jet de apa rece. Lasandu-le nespalate, pastele se vor fierbe/ muia in continuare prin propria caldura inmagazinata.
Pregatirea umpluturii pentru pastele fainoase.
Ce carne de curcan cumparam ? Nu cumpar carne gata tocata, indiferent de pasare/ animal. Cumpar carne de curcan, vidata – pachete speciale pentru tocat, cu carne de pe spatele curcanului si de pe pulpele inferioare. Merge si cu carnea scoasa din pulpele inferioare (cea mai ieftina si cu mai putina grasime), cumparate intregi, rabdare sa ai ca sa scoti oasele lungi. late si multe. Toc carnea in casa la batrana masina de tocat carne, la care periodic ii ascut la tocilar cutitul si gratarul. Macar vad si stiu ce carne toc.
Carnea tocata se caleste in untura de pasare impreuna cu ceapa tocata marunt, 2 catei de usturoi feliati subtire/ pisati in clestele de usturoi si cateva fasii de ardei rosu (nu este obligatoriu), pentru culoarea umpluturii.
In carnea calita se adauga oua de gaina, proaspete si putina branza telemea data pe razatoarea mare. Se adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
Directions
- Tocare carne de curcan la masina de tocat carne/ robot de bucatarie.
- Fierbere paste fainoase in apa clocotita in care s-a adaugat o lingurita de sare grunjoasa. Pastele fainoase fierte se pun la scurs intr-o sita. Nu se spala sub jet de apa rece.
- Calire carne de curcan in untura de pasare impreuna cu ceapa tocata marunt, felii de usturoi si cateva fasii de ardei gras, rosu.
- Adaugare in tocatura oua de gaina, telemea de oaie data pe razatoarea mare, verdeata tocata marunt. Asezonare cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Omogenizare amestec.
- Se unge cu untura de pasare/ unt proaspat vas de copt, termorezistent.
- In vasul de copt se pun straturi de paste fainoase fierte si scurse si umplutura din carne tocata de curcan. Ultimul strat este de paste fainoase. Deasupra se adauga suc de rosii/ pasta de rosii.
- Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
- Cand pastele fainoase incep sa se rumeneasca se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului si se presara pe preparat telemea de oaie data pe razatoarea mare. Vasul de copt se reintroduce in cuptorul aragazului si se continua coacerea preparatului pana se topeste branza.
- Vasul de copt scos din cuptorul aragazului se lasa descoperit, pe un taler din lemn sa se odihneasca preparatul timp de 10-15 minute, timp in care preparatul redevine mustos.
- Preparatul se serveste cald pe farfurii incalzite impreuna cu o salata de sezon.
Amestecul se asezoneaza in final cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Nu este gresit daca se adauga putin cimbru si/ sau un praf de boia de ardei iute/ ardei dulce.
Amestecul se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.
Pregatirea preparatului pentru coacere.
Se unge o forma de copt termorezistenta cu unt proaspat/ untura de pasare. In forma de copt se pun straturi de paste fainoase fierte si scurse si carne tocata calita impreuna cu ceapa si usturoi, amestecata cu oua de gaina si telemea de oaie data pe razatoarea mare.
In vasul de copt, ultimul strat este din paste fainoase. Deasupra preparatului pregatit pentru coacere se pune suc de rosii sau pasta de rosii diluata cu putina apa calda.
Coacerea preparatului in cuptorul aragazului.
Vasul de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului la foc potrivit.
Atentie ! Frige si n-are gura sa strige ! Cand preparatul este aproape gata copt (lichidul nu mai colcaie pe marginea vasului, dar nici nu a secat) se scoate vasul de copt din cuptorul aragazului folosind manusi de bucatarie. Se presara pe deasupra branza telemea de oaie/ parmezan/ cascaval afumat.
Preparatul se reintroduce in cuptorul aragazului pana se topeste branza adaugata deasupra.
Deasupra preparatului se presara verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.
Preparatul se lasa sa se odihneasca 10-15 minute timp in care sosul (din carne si rosii) va patrunde in pastele fainoase, fragezindu-le.
Servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald pe farfurii incalzite cu verdeata presarata deasupra. Cine doreste mai poate adauga suc de rosii.
La acest preparat merge de minune o salata de ardei copti.
La un asa preparat simplu si delicios nu poate lipsi o bere rece.
De ce sa pregatim paste integrale/ paste din faina neagra ? Experimentul culinar facut m-a dus la gandul ca voi mai incerca si alte retete cu paste integrale/ paste din faina neagra. Motivul ? Preparatul final este delicios, desi nu este aratos, pare ca pastele s-au rumenit prea mult. Posibil si focul sa fi fost prea mare in cuptor (nu degeaba i-am pus gand rau actualului aragaz). Voi cauta sa nu mai obtin un preparat final inchis la culoare. Am ceva idei si mai imi vin cand ma apuc de fiert pastele. Prima optiune – fara rosii sau sa folosesc suc din rosii galbene.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pastele fainoase. Daca nu agreati pastele integrale puteti folosi paste din faina alba sau chiar paste cu spanac/ morcov. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.