Pastele fainoase sunt ocolite, dupa parerea mea, pe nedrept, de prea multi indivizi, pe motiv ca ingrasa. In special femeile se codesc sa le serveasca indiferent de modul de preparare. In acelasi timp, in meniul sportivilor de performanta (al fotbalistilor si al handbalistilor de exemplu) pastele fainoase ocupa un loc destul de important pentru tonusul pozitiv pe care il induc pentru performanta.
Amintiri, amintiri … ! In armata, de multe ori, seara, primeam paste fainoase cu branza, chiar daca macaroanele (groase cat degetul mic) erau doar fierte si pe deasupra se punea niste branza rasa, foarte sarata (ca sa ai dupe ce bea apa si sa umpli stomacul) era bucurie mare. Preferam fasolea boabe cu cateva bucatele de carnat afumat si ceva slanina grasa prin aceasta, dar nu se putea servi la nesfarsit, stocurile de fasole boabe erau oarecum limitate, desi aprovizionarea unitatii se facea aproape zilnic. La stransul recoltei de porumb, toamna tarziu, pe la mijlocul lui noiembrie, in camp deschis, prin fostele balti ale Dunarii din zona Calafatului (porumbul crestea mai inalt decat noi si buruienile si mai inalte, cu drugile de porumb de vreo 40 de cm lungime, cate 2-3 pe fiecare cocean), simteam de departe mirosul placut de fasole boabe, aburinda, de cum apareau prin zona de lucru imensele marmite din care popotarul ne servea in gamela fiecaruia dintre noi, 1-2 polonice (la fel de mari, pe masura marmitelor). La ferma unde eram cazati, seara, ne asteptau macaroanele cu branza. Meniul acesta, pranz – seara, de campanie agricola, era uneori tulburat, in special seara, de varza fiarta cu peste prajit. Sunt amintiri oarecum placute dintr-o perioada destul de scurta, de altfel, de numai 5 luni.
Paste fainoase pregatite dupa retetarul familiei ! Din retetarul familiei nu pot lipsi macaroanele cu carne tocata sau macaroanele cu branza, specialitati ale mamei mele sau macaroanele cu carne, branza si cascaval, o reteta la care am contribuit cu multe idei, folosind numai ingrediente de calitate si care mie imi place pentru savoarea deosebita a preparatului si pentru bucuria gurmanzilor de ocazie care se strang in jurul mesei. Pastele din grau dur care au aparut pe piata romaneasca in ultimul timp imi place sa le folosesc in retete mai vechi, mostenite, dar si in retete din zilele noastre, cu ingrediente mai noi, adaugand multe idei personale la fiecare noua preparare – paste cannelloni umplute cu branza, paste cannelloni umplute cu carne tocata de curcan, paste cannelloni umplute cu ciuperci in sos de rosii, paste cannelloni umplute cu peste in sos de rosii, paste panzerotti umplute cu crab si creveti in sos de praz, ciuperci si smantana, paste paccheri giganti cu creveti, in sos de rosii, paste fusilloni giganti cu branza si stafide, paste conchiglioni giganti cu carne tocata in sos de rosii, tortellini umplute cu prosciuto in sos de praz, ciuperci si smantana, paste conchiglioni giganti cu praz, ciuperci si macrou afumat, paste panzerotti umplute cu crab in sos de rosii. Spre bucuria gurmetilor profesionisti pregatim spaghete cu sos de urzici si peste prajit sau paste fainoase cu ansoa si sos de rosii sau spaghete cu carne tocata si vinete cum face sora mea.
Ingrediente de trebuinta in reteta: paste (scoici) conchiglioni giganti, ceapa verde, usturoi verde, creveti mari, bucati din trunchi de crap/ platica/ caras (peste proaspat), ulei de masline extravirgin, unt proaspat, suc de rosii, cascaval afumat, sare grunjoasa, piper boabe, verdeata (patrunjel, busuioc), lamaie.
Bucatile de peste si crevetii se stropesc cu zeama de lamaie si putin ulei de masline extravirgin, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Secretul prepararii fructelor de mare inghetate ! Daca se folosesc creveti inghetati, acestia nu se decongelaza la temperatura camerei inainte de pregatire. Eventual, se trec prin apa clocotita, timp de 5-10 secunde pentru a se crea un soc termic de decongelare. Daca se prajesc, crevetii se pun in lichidul fierbinte, inghetati. Procedand astfel, crevetii nu isi pierd din gustul de apa sarata.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- bucati din trunchi de peste (crap/ caras/ platica),
- creveti mari proaspeti/ congelati,
- paste fainoase din grau dur (scoici, pene, sfredele, etc.),
- ceapa verde, usturoi verde,
- cascaval afumat,
- unt proaspat,
- ulei de masline extravirgin,
- suc de rosii/ rosii decojite, in suc de rosii.
[/ingredients]
Intr-o tigaie cu margini inalte se calesc cateva fire de ceapa verde si usturoi verde, tocate mai mare, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Cand ceapa verde s-a muiat putin se adauga suc de rosii si se da in cateva clocote.
Sosul format se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Inainte de asezonare se gusta sucul de rosii pentru a nu gresi cu sarea.
Scoicile conchiglioni giganti se fierb in apa clocotita in care s-a pus un praf de sare grunjoasa, cu 1 minut mai putin decat scrie pe pachetul cu paste fainoase.
Secretul fierberii pastelor fainoase din grau dur ! Pastele din grau dur se fierb mai mult decat pastele fainoase din grau obisnuit, cca. 16-18 minunte. Nu se pune capacul pe cratita, se pune o cantitate mai mare de apa la fiert, nu se inghesuie pastele in apa pentru a nu se uni in timpul fierberii. Cu sita speciala pentru paste fainoase (la nevoie merge si cu o spumiera sau o lingura mare, de bucatarie) se amesteca usor, in timpul fierberii, pentru a evita unirea pastelor si ca sa nu se rupa.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Bucatile de peste se stropesc cu zeama de lamaie si putin ulei, se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Calire fire de ceapa si usturoi verde, tocate mai mare, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Formare sos de rosii prin adaugare suc de rosii peste ceapa si usturoiul verde, calite.
- Fierbere paste fainoase in apa clocotita cu sare grunjoasa cu 1 minut mai putin decat scrie pe pachetul cu paste fainoase din grau dur.
- Prajire peste si creveti in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Adaugare paste fainoase fierte in sosul de rosii si amestecare. Se presara cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata tocata marunt.
- Preparatul se monteaza pe farfurii intinse – scoici conchiglioni giganti cu sos de rosii, creveti prajiti si o bucata de peste prajit. Se presara cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata tocata marunt.
[/directions]
Intr-o tigaie se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Secretul bucatarului ! Pentru o aroma deosebita a preparatului final, se pot adauga cativa fulgi de ardei iute si 2-3 file-uri de ansoa maruntite.
Bucatile de peste si crevetii inghetati se prajesc la foc iute in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
Pestele si crevetii se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Scoicile conchiglioni giganti, fierte, se scot cu sita pentru paste din apa in care au fiert si se adauga in sosul de rosii, ceapa si usturoi verde. Pastele fainoase nu se scurg, chiar se adauga in tigaia cu sos de rosii si cateva linguri de apa in care au fiert pastele.
Pastele fainoase fierte, atata cat trebuie, se vor umfla in sosul de rosii in timpul amestecarii, folosind o lingura mare, de bucatarie.
Se presara cascaval afumat dat pe razatoarea mare si verdeata (patrunjel si busuioc) tocata marunt.
Se monteaza preparatul pe o farfurie intinsa – paste cu sos, creveti prajiti si peste prajit.
Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse, cu cascaval afumat dat pe razatoare si verdeata.
Un pahar cu vin alb, sec, rece, este bine primit.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu ocoliti pastele fainoase in special in perioada mai rece a anului. Se pot pregati o multime de retete care mai de care mai gustoasa si mai savuroasa. Incercati, nu veti regreta.