pastrav cu sparanghel la tigaie 6 Copy

Pastrav cu sparanghel, la tigaie

Provocarile culinare nu imi sunt straine. Nu aveau cum sa ma lase indiferent atata timp cat abordam un capitol nou al existentei mele de zi cu zi. Chiar daca uneori ne facem griji sa nu mai punem cateva Kg in plus, noi toti trebuie sa mancam, chiar zilnic, de mai multe ori. Este adevarat ca servirea unor preparate diversificate, cu anumite retineri gurmanderesti ne ajuta. La inceput au fost provocarile, cu timpul a aparut dorinta de a cunoaste si de a experimenta pentru ca o data cu diminuarea activitatii profesionale sa devina un hoby.

Amintiri, amintiri … ! Fara a face din amintirile mele culinare un obicei, motivul pentru care am devenit curios daca pot prepara o reteta, fie ea mai simpla sau mai sofisticata, plecand de la identificarea ingredientelor din farfuria pusa in fata si de ce nu, a citi apoi, pe internet sau prin cartile de bucate despre reteta dorita, a fost concurenta nedeclarata insa oficial cu fatucile care apar prin unele emisiuni TV ce isi cauta gloria efemera prin a se mandri ca nu stiu sa gateasca.

Preocuparile mele culinare s-au diversificat o data cu mostenirea retetelor de la mama si bunica, cuplata cu placerea copilariei de a privi cum gateau ele si retinerea unor amanunte culinare pe care nu credeam ca mi le pot aminti. Am citit si prin carti de bucate, fara a insista. Am privit cu placere la cateva emisiuni cu profil culinar in care am urmarit in special indemanarea profesionistilor in manuirea tigailor si tingirilor. Incercand ulterior anumite proceduri vazute si constatand cu placere ca imi ies si mie, am continuat sa exersez.

Fara a ma lauda (?!), o oarece indemanare in manuirea cutitului cel mare (al bucatarului, dupa denumirea sa prin bucatariile lumii), bine ascutit prin mijloace proprii (un batran tirbuson prevazut cu un dispozitiv de ascutit cu discuri vidia, o lama vidia primita cadou de la amic, pila obisnuita pentru nivelarea taisului, etc.), nu imi este straina.

Candva …. ! Intr-un articol special, mi-am propus sa prezint sculele mele din bucatarie, ajutoare de nadejde, utile oricarui bucatar incepator sau sef bucatar consacrat.

Ce sa-i faci, nimeni nu este perfect ! Cum cu rabdarea nu sunt tocmai prieten, nu ma ambalez in retete pentru deserturi. M-am convins de utilitatea cantarului de bucatarie daca chiar doresti sa-ti iasa desertul. Asist prin urmare, nu chiar des, in incercarea mea de a face cateva poze, la indemanarea cu care sotia face prajituri de tot felul dupa retete mostenite de la mama ei si de la mama mea. Sotia nu prea ma lasa prin bucatarie cand gateste, mergand pe principiul cu care am cazut de acord amandoi, sa nu ne amestecam unul in bucatareala celuilalt.

Ce retete pregatim in familie ? Pastravul este unul din pestii pe care ii gatesc cu placere. Se curata usor si se preteaza in multe retete. Intotdeauna preparatele pe baza de pastrav sunt fine, gustoase, pline de miroazne tainice si nu in ultimul rand se pregatesc la iuteala. O recomandare general valabila a bucatarilor sefi este ca pestele sa fie gatit la foc iute, cat mai putin timp posibil (dupa greutatea pestelui folosit si dupa procedeul de gatire). Il pregatim pane’ – pastrav somonat pane’ cu pene si sos de rosii, la cuptor – pastrav umplut cu creveti plus legume la cuptor, cu sos de iaurt si castravete; pastrav somonat cu legume si citrice in hartie de copt, la cuptor, la tigaie – file’ de pastrav somonat in aluat de bere, la tigaie; peste proaspat prins prajit ca la bunicu’, supe – supa mediteraniana cu fructe de mare si peste.

Pastravul proaspat se pregateste rapid invelit in folie si/ sau hartie de copt, pe gratar, dupa reteta cu scrumbie de Dunare – scrumbie de Dunare cu legume, la gratar sau in cuptor – scrumbie de Dunare cu legume, in folie, la cuptor.

Pastravul afumat il pregatim ca salata cu ceapa si maioneza, ca salata cu ceapa si masline sau frecat cu unt si mirodenii, folosind aceeasi reteta ca cea pentru hering – hering afumat cu ceapa si maioneza sau reteta pentru scrumbie de Dunare – salata din scrumbie de Dunare afumata cu ceapa si castraveti murati sau reteta pentru macrou frecat cu unt si maioneza – macrou afumat frecat cu unt si maioneza.

Pastrav cu sparanghel la tigaie.
Pastrav cu sparanghel la tigaie.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrav intreg, sparanghel, sare grunjoasa, piper boabe, lamaie, ulei de masline, unt proaspat, usturoi, fulgi de ardei iute, capere, file’-uri de ansoa.

Pastravul (preferat cel de 0,4-0,5 Kg/ bucata) se curata de solzi si la interior.

Intr-un borcan cu capac etans se face un amestec din ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie cu care se unge pestele la exterior si in interior.

Pastrav curatat, pus la macerat cu sare grunjoasa, ulei de masline, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie.
Pastrav curatat, pus la macerat cu sare grunjoasa, ulei de masline, piper boabe proaspat macinat si zeama de lamaie.

Pastravul se tine la rece, in frigider, pentru macerare, timp de 15-30 de minute.

[ingredients title=”Ingrediente”]

  • pastrav intreg,
  • sparanghel,
  • ansoa,
  • capere,
  • unt proaspat,
  • ulei de masline extravirgin.

[/ingredients]

Intr-o tigaie ovala, speciala pentru peste, se incinge un amestec de ulei de masline si unt proaspat. In tigaie se adauga fulgi de ardei iute si catei de usturoi.

Tigaie cu amestec de unt proaspat si ulei de masline pregatita pentru prajire peste.
Tigaie cu amestec de unt proaspat si ulei de masline pregatita pentru prajire peste.

Daca pastravul este mai mare, se cresteaza cu un cutit bine ascutit pentru a se praji mai repede. Prin crestaturi, ulterior, dupa preparare, se va portiona pestele in vederea servirii.

Pastravul intreg se prajeste in amestecul de ulei de masline si unt proaspat, bine incins, la foc iute, pe ambele parti.

Oarece secret culinar ! In timpul prajirii pentru un gust mai pronuntat al preparatului final, in tigaie se adauga capere si ansoa maruntita.

Prajire pastrav in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
Prajire pastrav in amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Atentie ! Amestecul lichid, fierbinte sare pe aragaz si pe maini ! Cam ustura daca ajunge pe maini si/ sau fata. Se pun la iuteala mainile sub jet de apa rece si dupa stergerea de apa se ung cu ulei. Mainile se inrosesc, brobonat, dar nu ustura.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]

  1. Prajire pastrav in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. In tigaie se adauga fulgi de ardei iute, catei de usturoi, ansoa maruntita si capere.
  2. Calire sparanghel in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
  3. Asamblare preparat pe farfurii intinse.
  4. Servire preparat cald, cu lamaie si picurat cu sosul in care s-a prajit pestele.

[/directions]

Nu ne dorim dar se intampla ! Pestele se intoarce o singura data folosind clestele de bucatarie. Daca pestele este mare si crestat, la intoarcerea acestuia in tigaie se poate rupe. Sufera aspectul preparatului, nu si savoarea.

Intr-o alta tigaie se incinge un amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Tigaie cu amestec de ulei de masline si unt proaspat pregatita pentru prajire sparanghel.
Tigaie cu amestec de ulei de masline si unt proaspat pregatita pentru prajire sparanghel.

Se rupe partea tare, lemnoasa, de la sparanghel, se spala sub jet de apa rece. Sparanghelul uscat cu hartie absorbanta se prajeste la foc iute in amestecul bine incins de unt proaspat si ulei de masline. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.

Calire sparanghel in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
Calire sparanghel in amestec de unt proaspat si ulei de masline.

Preparatul se monteaza pe farfurii intinse.

Pastrav cu sparanghel la tigaie - gata pregatit.
Pastrav cu sparanghel la tigaie – gata pregatit si servit.

Preparatul se serveste cald, cu lamaie si picurat cu sosul in care s-a prajit pestele.

Doar pentru gurmeti si gurmanzi de o potriva ! Cine doreste poate pregati un mujdei de usturoi verde, cu sau fara iaurt pentru a se servi in loc de zeama de lamaie.

La acest preparat se serveste un pahar cu vin alb, rece.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu este nicio rusine pentru gospodina daca retetele pe care va propuneti sa le pregatiti nu va ies de la prima incercare, asa cum v-ati dori. Nimeni nu s-a nascut invatat si cu atat mai putin, perfect. Reluarea unei retetei, incapatanarea de a reusi preparatul dorit si insistenta in a gasi savori noi, minunate iar preparatele sa arate tot mai bine (mancam si cu ochii, dupa cum se zice, nu-i asa ?) sunt la indemana oricarui bucatar, fie el amator sau profesionist. Toate se regleaza in timp.

4 comentarii

  1. Pentru prajitul in baie de ulei/friteuza, cat timp trebuie tinut pastravul ca sa nu se usuce prea tare carnea? Sa ramana suculenta la interior.. Multumesc si sanatate! La mai mare!

    • Nu folosesc friteuza pentru prajit.
      Puteti incerca din aproape in aproape, verificand prin inteparea pestelui cu o scobitoare, in carne, langa cap. Nu trebuie sa iasa sange, iar carnea pestelui in taietura sa fie alba.
      Trebuie avut in vedere: marimea pestelui, taieturile facute in peste, temperatura lichidului de prajire, daca ati folosit faina sau malai la tavalirea pestelui, rumenirea si cat de crocant doriti sa fie pestele, etc.

  2. Macar orientativ, un minim si un maxim de timp? Dat prin malai, sa zicem.
    Recomandat sa fie taieturi facute?
    Nu stiu sa raspund la toate intrebarile. As vrea sa ramana carnea suculenta, dar sa fie si facut, fara sa fie prea uscat sau prea crud. ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *