Vrem, nu vrem, dar si pe canicula trebuie sa servim cate ceva in farfurie cand ai casei se aseaza la masa si se uita lung la tine, ca si cum ar zice – pai ce faci, nu vezi ca asteptam sa pui ceva in farfurie ?!
O fi canicula, dar raciturile cumparate de prin market sau chiar racituri din cele preparate in casa, servite cu branza, rosii, castraveti si ardei gras merg o zi, hai doua zile la rand, nu mai mult.
Ce-i de facut ? Gospodinele se gandesc la retete care se prepara cat mai rapid pentru a popula bucataria cat mai putin timp posibil. Gandul care nu le da pace, de a servi in farfurie nu orice s-o gasi, ci ceva care sa le si placa pofticiosilor, nu este de neglijat, chiar daca micii mofturosi au crescut si nu mai intorc capul sau nu deschid gurita cand vrei sa le bagi ceva.
Fiecare gospodina are solutiile sale, de avarie, combinand la iuteala, prin tigai, ingrediente care se pot pregati rapid. Printre combinatiile reusite sunt carne/ peste cu legume, la tigaie sau la gratar si cat mai rar, la cuptor.
Chiftelutele din legume prajite sau facute la cuptor pot fi o solutie agreata. Legumele de tot felul, proaspete, se gasesc pe tarabe, in piata (de-ale noastre, romanesti) si prin market, in special din cele turcesti sau grecesti, dar si olandeze sau egiptene.
Ce ingrediente folosim la chiftelutele din legume ? Pentru prepararea chiftelutelor se poate folosi doar o singura leguma sau un amestec de legume. Ca legume putem folosi: cartofi, varza noua, dovlecei, tuchini, conopida, brocoli, morcovi, radacina de patrunjel, radacina de telina, gulii, etc.
Nu au cum lipsi: ceapa uscata si ceapa verde, usturoiul uscat si usturoiul verde, patrunjel si marar verde.
Pentru a lega legumele si a le da forma de chiftea, ouale de gaina, branza data pe razatoare, faina de grau si pesmetul sunt de neinlocuit.
Exista si sofisticanii culinare la prepararea chiftelutelor din legume ! Gospodinele inventive mai amesteca prin legume peste (ton de la conserva, cod alb, macrou afumat, pastrav afumat, etc.).
Se umbla si la condimente (in special din cele asiatice), altele decat cele obisnuite, romanesti: sare grunjoasa, piper macinat, cimbru uscat, ardei iute, boia afumata, etc.
Ce retete pregatim in familie ? In retetarul familiei mele regasim – chiftelute din legume, la cuptor; chiftelute din peste afumat si cartofi fierti, la cuptor; ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite.

Ingrediente de trebuinta in reteta: pastrav proaspat, dovlecei, telina, morcovi, radacina de patrunjel, lamaie, iaurt/ smantana grasa, unt proaspat, oua de gaina, ulei de masline extravirgin, ulei de rapita, telemea de oaie/ cascaval afumat, faina, pesmet, patrunjel si marar verde, usturoi, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru, fulgi de ardei iute.
Pregatire chiftelute din dovlecei.
Chiftelutele din dovlecei se pregatesc ca in reteta de la ficatei de curcan cu chiftelute din dovlecei, prajite.

Ce alte legume pot fi folosite ca baza in aceasta reteta ? Pestele prajit merge bine si cu chiftelute din tuchini sau varza noua, cu sau fara cartofi, in amestec.
Pregatire mujdei de usturoi cu iaurt si marar verde.
Se foloseste usturoi proaspat, pisat in clestele special/ in piua din lemn, ulei de masline extravirgin, marar verde tocat marunt, iaurt gras, sare grunjoasa, piper boabe proaspat macinat, zeama de lamaie.
[ingredients title=”Ingredients”]
- pastrav proaspat,
- dovlecei,
- iaurt gras,
- oua de gaina,
- unt proaspat,
- ulei de masline extravirgin,
- telemea de oaie,
- usturoi,
- lamaie.
[/ingredients]
Ingredientele se amesteca intr-un bol folosind o lingurita de bucatarie, cu coada lunga.

Nu te pui cu pofticiosii !
Pana se prajeste pestele, pofticiosii de serviciu care misuna prin bucatarie, atrasi de miroaznele tainice care ii invaluie pot servi pe coltul mesei sau in picioare, la botul calului, cum ar veni vorba, 2-3 chiftelute fierbinti, muiate in mujdeiul pregatit la iuteala.
Pofticiosii pandesc nerabdatori tigaia in care se prajeste prima serie de chiftelute din dovlecei. Cum sunt scoase chiftelutele gata prajite, pe farfurie, nu-i mai poti opri pe motiv ca trebuie sa se raceasca oleaca.

Daca gospodina nu a facut mujdeiul si pofta nu cunoaste margini si/ sau oprelisti, chiftelutele din dovlecei se pot servi tavalite prin iaurt gras sau prin smantana grasa.
Pofticiosilor nu le trebuie paine, dar ar merge o felie de paine de casa, proaspata. Imediat vor verifica daca s-a racit berea pusa in congelator, preventiv, inainte cu 5-10 de minute.

Ce peste cumparam ?
In aceasta reteta se foloseste pastrav proaspat sau pastrav somonat, proaspat.
Rareori mai gasesti prin galantare peste neeviscerat, chiar daca este romanesc. Motivul invocat de vanzatoare ar fi ca patronii au accesat fonduri europene si ca li s-a impus sa eviscereze pestele care se expune in galantar. Eu banuiesc ca mai se adauga ceva la pret (si asa destul de piperat).
[directions title=”Directions”]
- Pregatire chiftelute din dovlecei.
- Pregatire mujdei de usturoi cu iaurt.
- Curatare peste de solzi, branhii si la interior, spalare si uscare.
- Intr-o tigaie speciala pentru peste se incinge un amestec de ulei de masline extravirgin si unt proaspat. In amestec se adauga catei de usturoi, ansoa si fulgi de ardei iute.
- Prajire pastrav intreg, in amestecul de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, la foc iute.
- Montare si servire preparat pe farfurii intinse, incalzite.
[/directions]
Rareori sta peste proaspat prin galantare, de pe o zi pe alta, ca sa crezi ca eviscerarea s-ar putea datora faptului ca sa nu se vada ca pestele ar fi mai vechi de 1-2 zile ?!

Curatare peste de solzi si la interior.
Pestele o fi el eviscerat si scoase matele, dar branhiile nu sunt scoase, iar solzii sunt tot la locul lor.
Peste se curata bine, se spala sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Pestele gata scurs se tamponeaza cu hartie absorbanta si se tavaleste/ nu se tavaleste (dupa preferinta/ vointa gospodinei) prin faina de grau.
Tavalirea prin faina poate sa dea un gust mai pronuntat de „prajeala” pestelui, motiv pentru care multe gospodine nu tavalesc pestele prin faina. Il tavalesc prin malai sau nu-l tavalesc deloc.
Prajire pastrav in tigaia speciala pentru peste.
In tigaia speciala pentru peste se incinge un amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin. In lichidul format se adauga catei de ustroi si fulgi de ardei iute.
Secret bine pastrat de profesionisti ! O savoare deosebita se obtine pentru pestele prajit daca in uleiul amestecat cu unt proaspat care se incinge se adauga 2-3 ansoa, care vor accentua gustul de peste.

Secretul gospodinei ! Pestele tavalit prin faina, la prajire, va forma o crusta crocanta. Pestele netavalit prin faina se poate rupe cand il intorci, folosind o paleta/ un cleste de bucatarie.

Pestele se lasa sa se prajeasca la foc mare, chiar iute, pe o parte si se intoarce (folosind paleta de bucatarie) o singura data, ca sa nu se rupa.
Cum urmarim prajirea pestelui ? Prajirea pestelui se urmareste pe spinarea acestuia, intepandu-se usor, carnea, cu varful unui cutit. Pestele este prajit cand nu mai iese sange.
Cand pestele este gata prajit pe fiecare din fete, se stropeste cu zeama de lamaie.
Montarea si servirea preparatului.
Preparatul se serveste cald pe farfurii incalzite, cu sos de la prajire picurat deasupra.

Langa peste se pune lamaie pentru cine il doreste mai acru.
Poate fi servita si o alta garnitura, de exemplu cartofi pregatiti la cuptor.
O cescuta cu mujdei de usturoi se aseaza prin preajma, la indemana pofticiosilor.
Preparatul se serveste cu un pahar cu vin alb, sec.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Pestele cu legumele nu trebuie sa lipseasca, saptamanal, de 2-3 ori, din preparatele servite la pranz sau la cina, daca ne preocupa sanatatea corpului nostru. Incercati aceasta reteta si nu veti regreta.