Aproape ca s-au incheiat sarbatorile de iarna. In familia mea mai sunt la putere Boboteaza, Sf.Ion si ceva zile onomastice in ianuarie.
Daca anul trecut am sarbatorit trecerea in noul an cu revelion in 2 la botul calului, anul acesta am facut revelion in 3 cu farfuria in poala, intalnirea familionului fiind programata in zilele Craciunului, iar tineretul cu chef de distractie prelungita la trecerea dintre ani avand anturajul lor, separat. Ideea revelionului cu farfuria in poala a aparut in urma unor consultari scurte cu consoarta si cu vecina pentru a evita intinderea masei si statul teapan, pe scaun, preferand asezatul lejer in fotoliu, cu toate bunatatile culinare pregatite rapid, puse la indemana si cu paharul plin, alaturi. Nu au lipsit preparate din retetarul familiei – aperitiv cu porcarele, turta cu jumari si lapte covasit, racituri de porc, piept de curcan umplut cu cascaval afumat, pane’; porcarele trase in untura, la tigaie; muschi de porc la tigaie, muraturi taranesti, tort, vinul casei din smochine si sampanie.
Ceva usor de pregatit, savuros si plin de miroazne tainice ! Se simte nevoia pregatirii unei retete usoare, care sa linisteasca stomacul greu incercat in lupta cu grasimile si afumaturile.

Ingrediente de trebuinta in reteta: file-uri de pastrav somonat, paste fainoase – pene/ sfredele, suc de rosii, verdeata (patrunjel, busuioc), oua de gaina, unt proaspat, faina de grau, ceapa, usturoi, ulei de masline, sare grunjoasa, piper boabe, cimbru uscat, lamaie.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- file-uri de peste,
- paste fainoase,
- rosii/ suc de rosii,
- oua de gaina,
- unt proaspat,
- ulei de masline
- lamaie.
[/ingredients]
File-urile de peste se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se stropesc cu zeama de lamaie si se lasa la macerat, la rece, in frigider, 30 de minute.
File-urile de peste se tavalesc prin faina de grau.

Sucul de rosii se poate pregati din rosii proaspete, decojite si taiate cubulete sau se foloseste suc de rosii facut de cu toamna.

[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- Macerarea la rece, afile-urilor de peste in zeama de lamaie cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Pregatire suc de rosii daca nu se foloseste suc de rosii pregatit de cu toamna.
- Fierbere paste fainoase in apa clocotita cu sare grunjoasa.
- Pregatire garnitura din paste fainoase amestecate in sosul de rosii.
- Tavalire file-uri de peste prin faina si ou batut asezonat cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
- Prajire file-uri de peste in amestec de unt proaspat si ulei de masline.
- Servire preparat cald.
[/directions]
Intr-o tigaie cu margini inalte se caleste putina ceapa uscata taiata marunt si 2 catei de usturoi taiati felii, in ulei de masline.

Se adauga rosiile decojite, taiate cuburi si se da in fiert pentru a se forma suc de rosii.

In sucul de rosii se adauga verdeata (patrunjel si busuioc) tocata marunt. Se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat. Se poate adauga cimbru uscat.
Pastele fainoase se fierb in apa clocotita, in care s-a pus o lingurita de sare grunjoasa. Fierberea dureaza mai putin cu 1 minut decat scrie pe pachetul cu paste fainoase.

Fierberea si scurgerea pastelor fainoase ! Pastele fainoase fierte se scurg de surplusul de apa. Nu se arunca toata apa scursa. Se va adauga in sosul de rosii care va fi absorbit de pastele fierte in momentul amestecarii.

Pastele fainoase fierte, calde si nescurse complet, se adauga in sosul de rosii care clocoteste. Se amesteca cu o lingura din lemn pentru omogenizare si pentru inglobarea pastelor fainoase fierte in sosul de rosii. Se adauga cateva linguri/ polonice din apa scursa de la paste atat cat este nevoie ca sosul sa ramana usor fluid. Gurmetii profesionisti vor sti sa aprecieze asa cum se cuvine delicatetea pastelor fainoase.

File-urile de pastrav somonat date prin faina de grau se tavalesc prin ou batut in care s-a pus sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat.
Cum prajim pestele ? Pestele se prajeste in amestec de unt proaspat si ulei de masline, bine incins. File-ul de peste se apuca cu degetele de un colt si se lasa usor, treptat, in tigaia cu amestecul de prajire bine inscins, sa sfaraie, dar fara a stropi.

Oarece secret culinar ! Pentru o aderenta mai buna a pestelui la ou se poate adauga in oul batut, lapte dulce si/ sau smantana grasa.
In timpul prajirii pestelui, se stropesc file-urile cu zeama de lamaie, pentru fragezirea preparatului.

Atentie ! Zeama de lamaie se adauga cu picatura pentru a nu stropi cu grasime incinsa pe maini si prin bucatarie. Nu de altceva, dar se evita astfel discutiile cu consoarta legate de mizeria facuta la locul de munca.
Cand pestele este rumenit pe toate partile, se scot file-urile din tigaie pe hartie absorbanta pentru a se indeparta surplusul de grasime.
Preparatul se serveste cald, cu verdeata si/ sau cascaval afumat, dat pe razatoarea mica, presarat deasupra.

Preparatul se serveste cu un pahar de vin alb, sec. Merge si o bere neagra, chiar daca este iarna.
Nu este obligatoriu ! Se pot servi muraturi in otet pentru cine doreste.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Este momentul sa rariti grasimile, afumaturile si dulciurile consumate din belsug chiar daca unii gurmanzi si cativa gurmeti nu vor fi chiar incantati. Si vinul poate fi inlocuit cu o bere, servita la temperatura camerei.
Va mulțumesc pentru aceasta reteta culinara.Am să incerc si eu in speranta ca nu o sa ma pot satura.
Ma bucur ca v-a placut reteta mea. Nu uitati sa puneti zeama de lamaie, nu suc de la sticle din plastic.