In aceasta perioada, romanii se pregatesc intens pentru marea sarbatoare crestina, Craciunul. Anul acesta, pesta porcina africana le-a cam dat planurile peste cap. Chiar daca majoritatea concetatenilor au inteles pericolul, o umbra de indoiala bantuie, nu de altceva dar prea este greu incercat de nenoroc in ultimii ani, taranul crescator de pasari si animale in propria gospodarie. A fost gripa aviara, a mai fost pesta porcina cu niste ani in urma, au aparut ceva zvonuri cum ca si oile ar fi „avariate”. Daca banuielile legate de bolile la animalele noastre sunt intemeiate ar trebui sa o stim cu totii si aici institutiile abilitate ale statului ar trebui sa se pronunte ferm si sa ia masurile care se impun.
Ce vad si constat ? O fi bine, o fi rau ?! In marile magazine, carnea si preparatele pe baza de carne de porc umplu galantarele, la preturi mult mai mici decat cele din macelariile investitorilor romani, cu standuri proprii. Cei mai multi dintre cumparatori se orienteaza spre preturile mai mici, numai cei obisnuiti sa li se arate marfa si sa-si aleaga ceea ce doresc mai cumpara din macelarii. Concluzia: micii producatori romani dau faliment unul dupa altul si marile combinate de porci din UE si nu numai isi extind pietele de desfacere in Romania.
Anul acesta, daca ma iau dupa stirile de pe internet este o adevarata prigoana fata de taranul crescator de porc in propria batatura. Toti inspectorii sunt pe capul sau, unul vine si altul pleaca, cu scopul declarat, de a nu se sacrifica porcii crescuti in gospodarie decat dupa ce au fost verificati din punct de vedere sanitar-veterinar. Pentru sanatatea cetateanului pare a fi in ordine, dar pentru sanatatea natiunii cum sa o luam ?!
Se apropie Craciunul si dorim ca si in anul acesta sa sarbatorim asa cum se cuvine, ne facem cumparaturile cu ceea ce gasim, chiar daca alegem nu numai ce am dori sa cumparam.
Amintiri, amintiri, …. ! Reteta pe care mi-am propus sa o scriu astazi mi-a amintit cum in urma cu vreo 60 de ani, copil fiind, parintii si bunicii au adus un macelar de meserie sa ne pregateasca mezeluri din porcul de Craciun. Ne-a pregatit pe langa preparatele obisnuite ale casei si salam (pe vremea aceea era ceva ce nu gaseai prin alimentara), gusa de porc fiarta si tavalita prin boia, toba taraneasca (altfel decat o faceau mama si bunica) si caltabos cu orez, fiert in mat; costita afumata, pecie fiarta, urechi de porc, afumate, etc.
In copilaria mea si multi ani pe cand copiii mei erau mici taierea porcului era o adevarata sarbatoare ! Nu sculam, toti ai casei, cu mic, cu mare cand se lumina de ziua. Noi copiii eram mai lenesi si apaream in preajma locului din gradina casei (unde se facuse o groapa adanca in pamantul inghetat, plina cu jar, unde macelari tocmiti de parinti taiau porcul), cand deja incepea parlirea porcului cu paie de grau. La Ignat cand se taia, porcul crescut in curte ajungea pe la 200-220 Kg; de multe ori abia se mai ridica de jos, in cotet. Dupa pregatirea suncilor, untura ramasa se topea (se pregateau jumari) era pentru prajeala zilnica a familiei, caci uleiul era o raritate, greu de procurat. In untura, in garnita, se pastrau si afumaturile – porcarele (carne, carnati, oase cu carne, coaste cu carne, ciolane, etc.).
Ce retete din carne de porc mai pregatim iarna, in familie ? Turta cu jumari, delicatesa din ciolan de porc afumat, fiert in zeama de varza; terina din costita de porc si carne afumata de porc; urechile de porc afumate, cu sos de hrean, mustar si smantana sunt retete pe care le pregatim de 1-2 ori pe an. Preparate grele pentru stomac, dar nu le mananci mereu. Pe langa retetele traditionale, in timp am adoptat si retete mai noi, hai sa le zic niste sofisticanii culinare – pasta tartinabila din pecie de porc, pecie de porc cu sorici parlit, preparata rapid.
Ingrediente de trebuinta in reteta: pecie de porc, usturoi, sare grunjoasa, condimente (boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru uscat, crengute de rozmarin, foi de dafin).
Se cumpara o bucata intreaga din pecie de porc, impanata cu multa carne, de preferat cu soriciul parlit, nu oparit (se va putea manca si soriciul moale daca este parlit).
Ingredients
- pecie de porc,
- usturoi,
- frunze de ceapa,
- condimentele preferate.
Daca este nevoie se parlesc la flacara mare a aragazului urmele de par de pe pecia de porc.
Intr-o oala adanca se pregateste o saramura ceva mai tare (cca. 100 g/ litru) in care se adauga catei de usturoi, condimentele preferate (crengute de cimbru uscat, crengute de rozmarin, foi de dafin, boabe de piper, boabe de mustar, etc.), o mana zdravana de foi de ceapa uscata (daca se doreste ca in final sa apara o „afumare”/ colorare mai intensa a peciei se adauga si foi de ceapa rosie).
Saramura cu condimente se da in fiert.
Directions
- Pregatire saramura – apa rece plus 50-80 grame/ litru sare grunjoasa.
- Fierbere saramura cu o mana zdravana din frunze de ceapa, catei de usturoi, boabe de piper, boabe de mustar, crengute de cimbru, crengute de rozmarin, foi de dafin, etc. pana da in cateva clocote.
- Introducere bucati de pecie de porc in saramura care clocoteste. Fierbere timp de 25-30 de minute.
- Acoperire oala cu capac si lasat sa se odihneasca pana a 2-a zi.
- Scoatere bucati de pecie fiarta din saramura. Scurgere bucati de kaiser fiert si pus la rece in pungi din plastic, in frigider sau congelator.
- Servire felii subtiri cu mustar sau ceapa rosie si paine calda.
Cand saramura cu mirodenii clocoteste se adauga bucatile din pecie de porc.
Saramura cu bucati de pecie cufundate in lichid se fierbe timp de 30-40 de minute, la foc potrivit (in functie de marimea bucatilor).
Oala cu saramura fierbinte si bucati de pecie se lasa in repaus (la racit), sa se macereze pecia pana a 2-a zi, cu capacul pus pe oala.
A doua zi se scot bucatile de pecie fiarta si „afumata” din saramura cu condimente, se scurg intr-o sita/ se atarna pentru a se scurge.
Totul este natural, inclusiv culoarea de afumatura ! Aceasta „afumatura” seamana cu cea din galantarele marilor magazine. In plus culoarea este naturala (nu cu coloranti sintetici) si o poti potrivi din cantitatea de foi de ceapa si culoarea foilor de ceapa. Gustul preparatului este deosebit si pretul accesibil. Pofticiosii, gurmetii si gurmanzii, toti laolalta vor sti sa aprecieze cum se cuvine acest preparat.
Preparatul se poate servi ca aperitiv, ca atare, cu/ sau fara mustar. Se poate tavali cand este scurs, dar cald inca, prin boia de ardei dulce si/ sau boia de ardei iute. Cei mai pretentiosi pot expune bucatile de pecie fiarta in saramura cu condimente, suplimentar, cateva ore, la fum cald/ fum rece daca au afumatoare in dotare.
Este un aperitiv excelent, servit cu paine calda si ceapa de apa (cu foaia groasa, dulce) alaturi de o cescuta cu tuica fiarta.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Indrazniti sa pregatiti astfel, o bucata de pecie. Veti uita cu siguranta de kaiser-ul cumparat din rafturile marilor magazine. Daca veti gasi carne de porc crescut in curte si cu soriciul parlit, delicatesa de Craciun este garantata.