piept de rata cu mancare de mazare 16

Piept de rata cu mancare de mazare

Carnea de pasare nu are cum sa lipseasca din retetarul oricarei familii, constienta ca sanatatea trebuie sa fie in prim plan. Cand in familie sunt si copii mici, vrei nu vrei, iti place sau nu iti pace, carnea de pasare este cel mai des pregatita.

De-ale comerciantilor ! Orice gospodina, in special cele de la oras, isi fac drum prin market si prin piata, macar o data pe saptamana. Aprovizionarea pentru a pregati retele pe care si le propun este obligatorie, nu doar un moft. In ultimul timp, surprizele cu preturile produselor expuse in galantare sunt tot mai mari. Carnea de pasare nu face exceptie. Nu ai incotro si trebuie sa cumperi.

Amintiri, amintiri …. ! Orice parinte, nu are cum sa uite privirea din ochisorii micutilor, ca si semnele de la gurita puiutilor care simt ceva nou in supica din carne de pui care li se serveste pentru prima oara. Cand revezi aceleasi semnale la nepoti, orice bunic intinereste si inima i-o ia razna. Nepotii cresc si in timp, treptat, gustul carnii de curcan, vita, porc, oaie isi face loc in meniul lor. Totusi, micutii nu au aceeasi reactie ca la gustul carnii de pui.

Din retetarul familiei mele ! Cand pregatesc piept de rata sau piept de gasca, de cele mai multe ori apelez la retete mostenite de la mama, in care folosesc si unele idei proprii. Garniturile care insotesc carnea sunt diferite, dupa sezonul in care pregatesc carnea de rata sau carnea de gasca.

Nutritionistii recomanda folosirea unturii de pasare daca ne dorim sa servim o prajeala. Pieptul de rata ca si pieptul de gasca au destula grasime de pasare. Ar fi un mare pacat culinar, sa indepartam pielea si/ sau grasimea de pe carne si sa nu folosim grasimea pentru a rumeni carnea in aceasta.

In familia mea pregatim: piept de rata cu urzici batute, piept de rata cu cartofi taranesti la tigaie, piept de rata cu telina coapta si sos de praz, ciuperci si smantana; piept de rata la gratar cu cartofi noi fierti in unt, piept de rata cu cartofi noi gratinati.

Poate fi secretul gospodinei ! Pentru a usura iesirea grasimii de pasare de sub piele, aceasta se cresteaza pana la carne folosind un cutit bine ascutit. In crestaturi pielii de pe carne se adauga sare grunjoasa si se freaca cu mana. Ne dorim ca pielea sa fie crocanta, nu arsa si carnea frageda.

Carnea de rata/ carnea de gasca nu se prajeste complet, doar cat sa nu mai iasa sange daca infigem varful cutitului in carne. La finalul prepararii, carnea trebuie sa fie rozalie si mustoasa. De cele mai multe ori, ne dorim sa feliem carnea inainte de a se raci si sa servim bucatile de carne feliate cand inca mai iese abur din carne. Grasimea de pasare scursa din carne in urma prajelii va fi folosita pentru pregatirea garniturii, dar si pentru a decora carnea cu cateva picaturi.

piept de rata cu mancare de mazare 16
Piept de rata cu mancare de mazare.

Ingrediente de trebuinta in reteta: piept de rata, mazare refrigerata/ congelata, fasii de ardei gras, multicolor (congelat), suc de rosii, ceapa, marar si patrunjel verde, untura de pasare, sare grunjoasa, piper boabe.

Pregatire piept de rata pentru prajire in grasimea proprie.

De preferat, se cumpara piept de rata refrigerat. Poate fi folosit si piept de rata congelat, dar carnea trebuie lasata la temperatura camerei, sa se dezghete treptat, in timp.

piept de rata cu mancare de mazare 1
Piept de rata folosit in reteta.

Pieptul de rata se ciuguleste de urmele de puf si se spala sub jet de apa calduta.

Pieptul de rata se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Pielea de pe carnea de rata se cresteaza folosind un cutit bine ascutit. In crestaturi se adauga sare grunjoasa si se freaca cu mana, sa intre sarea in crestaturi pana la carne.

piept de rata cu mancare de mazare 2
Pieptul de rata a fost crestat si sarat.

Ingrediente

  • piept de rata, refrigerat,

  • mazare refrigerata/ congelata,

  • ardei gras congelat,

  • suc de rosii,

  • marar si patrunjel verde.

Prajire piept de rata in grasimea proprie.

Se incinge o tigaie cu margini inalte la foc iute.

Pieptul de rata se pune in tigaia bine incinsa cu pielea in jos. Se apasa carnea cu mana sau cu o paleta pentru ca pielea sa adere la tigaie.

piept de rata cu mancare de mazare 3
Piept de rata pus in tigaie incinsa, cu pielea pe tigaie.

Cand in tigaie s-a strans grasime (atentie, sa nu se arda pielea), se intoarce pieptul de rata in tigaie, cu carnea spre tigaie, folosind un cleste de bucatarie. Se urmareste pe grosimea carnii, schimbarea culorii acesteia de la rosu spre usor alb pal.

piept de rata cu mancare de mazare 5
Piept de rata pus in tigaie cu carnea pe tigaie, in grasime.

Atentie, frige si n-are gura sa strige ! Manevrarea tigaii si a carnii se face pe foc mare sub tigaie. Grasimea incinsa poate sari pe maini si chiar pe fata. Daca o patim, se spala imediat zona afectata cu multa apa rece si dupa caz, se unge cu unguent pentru arsuri termice. Nu ai crema speciala, se poate folosi putin ulei de rapita/ ulei de floarea soarelui.

LISTA CU ORDINEA OPERATIILOR CARE SE DESFASOARA IN BUCATARIE.

  • Pregatire piept de rata pentru prajire in grasimea proprie.
  • Prajire piept de rata in grasimea proprie.
  • Coacerea pieptului de rata in cuptorul incins al aragazului.
  • Pregatire garnitura din mancare de mazare.
  • Montarea si servirea preparatului.

Coacerea pieptului de rata in cuptorul incins al aragazului.

Pieptul de rata, fara grasimea deja topita (se va folosi pentru pregatirea garniturii) se pune intr-o tava de copt. Tava de copt se introduce in cuptorul incins al aragazului, pentru coacerea carnii la interior.

Tava de copt se pune pe gratarul cuptorului la nivel 2. Cuptorul electric este setat la program de incalzire sus-jos, cu ventilator, la temperatura de 180 grqade C.

piept de rata cu mancare de mazare 6
Piept de rata asezat cu pielea in sus, in tava de copt.

Durata de coacere este de cateva minute, in functie de grosimea carnii/ marimea pieptului de rata. Se urmareste culoarea carnii pe grosimea pieptului de rata. Ne dorim ca la finalul coacerii, pielea sa fie aramie, crocanta, iar carnea sa aiba culoarea alb pal – usor rozalie.

piept de rata cu mancare de mazare 10
Piept de rata care se coace in tava pusa in cuptorul aragazului.

In timpul coacerii, in tava se aduna si putina grasime care se coloreaza de la sangele scurs din carne.

La finalul coacerii, carnea este aramie la exterior si rozalie la interior.

piept de rata cu mancare de mazare 12
Piept de rata gata copt si feliat.

Pieptul de rata se feliaza cat este cald, folosind un cutit bine ascutit.

Pregatire garnitura din mancare de mazare.

Pentru garnitura se foloseste un pachet cu mazare congelata/ refrigerata, suc de rosii si ardei capia, fasii de ardei congelat in toamna, ceapa, marar si patrunjel verde.

piept de rata cu mancare de mazare 4
Ingrediente folosite pentru preparare garnitura din mancare de mazare.

Intr-o tigaia cu untura de pasare, se calesc rondele de ceapa si fasii de ardei congelat. Ardeiul gras nu se lasa, sa se decongeleze.

piept de rata cu mancare de mazare 7
In grasimea din tigaia in care s-a rumenit pieptul de rata, se calesc rondele de ceapa si fasii de ardei gras congelat.

Legumele se inabuse sub capacul pus pe tigaie.

piept de rata cu mancare de mazare 8
Inabusire legume in untura de pasare.

Cand legumele (ceapa si ardei gras) s-au muiat, in tigaie se adauga mazarea congelata (nu se lasa sa se decongeleze).

piept de rata cu mancare de mazare 9
In tigaia cu ceapa si ardei gras s-a adaugat mazarea congelata.

Mazarea se inabuse cu capacul pus pe tigaie. Se amesteca in tigaie folosind o lingura din lemn.

Cand mazarea s-a fiert, in tigaie se adauga suc de rosii.

piept de rata cu mancare de mazare 13
In tigaia cu mazare s-a adaugat suc de rosii.

Mancarica de mazare se omogenizeaza folosind o lingura din lemn.

Daca ne dorim sa mai asezonam mancarica de mazare, inainte trebuie gustata avand in vedere ca grasimea de pasare are sare de la pieptul de rata, dar si sare si piper de la sucul de rosii.

In tigaie se adauga verdeata (marar si patrunjel) tocata marunt.

Optional. Nu este o greseala daca drept verdeata se folosesc si 1-2 fire de usturoi verde.

piept de rata cu mancare de mazare 14
Mancarica de mazare servita drept garnitura la pieptul de rata este gata pregatita.

Montarea si servirea preparatului.

Preparatul se serveste cald pe farfurii intinse, preincalzite. Nu ne dorim ca grasimea de pasare sa se sleiasca pe farfurie.

piept de rata cu mancare de mazare 15
Piept de rata cu garnitura din mancare de mazare – preparatul este gata servit.

La acest preparat se servesc muraturi asortate conservate in otet.

Pofticiosii familiei nu vor rezista tentatiei de a muia cu paine calda in minunatul sos de la mancarea de mazare pregatita in untura de rata.

Merge de minune un pahar cu vinul casei din smochine.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Rata ca si gasca de altfel, chiar daca au carnea mai fada, bine preparate pot deveni preferatele familiei. Nu trebuie ocolite pasarile intregi, refrigerate, care pot fi pregatite intregi, la cuptor, dar pot fi si transate pentru a se pregati pe langa friptura si ciorbe/ supe delicioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *