piftie de porc 1

Piftie de porc afumat ca pe vremuri

Desi este o reteta grasa, piftia de porc este preferata mea, mai ales la sarbatorile de iarna. Si cum in familia mea pe langa Craciun si Anul Nou am avut si avem parte de Ioni, de zile de nastere, de aniversari de casatorii, motivele pentru a face piftie de porc nu lipsesc.

Ce carne se foloseste la piftie de porc

Ca sa mai scad din grasimea retetei, am cumparat un picior de porc afumat, de vreo 600 de grame si niste cozi de porc afumate. Nu am gasit, ca doream niste cozi de porc proaspete. Se poate folosi si cap de porc, oase de porc cu carne mai multa, „adidasi”, delicatese afumate sau neafumate, dar combinate afumat – neafumat. Cea mai delicata si slaba piftie iese din carne de porc afumata (cu ceva oase), combinata cu cozi de porc proaspete.

Preparare piftie de porc afumat

Se spala bine carnea, se curata de fum cu un cutit, se parleste (chiar daca nu are par, mai iese din sare si din fum), se spala si se lasa in apa rece vreo ora. Se spala iarasi carnea, cu apa calduta.

Se pune carnea la fiert in oala sub presiune impreuna cu un morcov, o ceapa, un pastarnac, un patrunjel si o telina mica. Se acopera carnea cu apa, se pune capacul la oala sub presiune si se fierbe la foc potrivit, 1 ora si jumatate de cand incepe sa fluiere „supapa” oalei.

Nu se pune sare decat daca ai gustat carnea si te-ai convins ca este nevoie de sare. Daca pui apa multa, risti ca piftia sa nu se inchege din prima si vei fi nevoit sa mai fierbi zeama separat, pentru a mai seca din lichid.

Opresti focul si lasi oala sub presiune sa se depresurizeze singura vreo jumatate de ora, timp in care se mai continua si fierberea.

Atentie! Daca esti in viteza si nu prea ai timp, cand desfaci capacul de la oala sub presiune sa o faci cu grija ca sa nu te stropesti si „sa-ti faci de lucru” inainte de sarbatori. Sa folosesti si o manusa de bucatarie, daca atingi capacul sau oala fierbinte. Daca nu ai fost cuminte si te-ai oparit, baga repede mainile sub un jet de apa rece si unge-te cu niste ulei.

Carnea este fiarta daca se desprinde usor de pe oase. Carnea taiata impreuna cu soriciul fiert o pui in castronase. In apa unde a fiert carnea pui usturoi pisat si dai in 2-3 clocote. Lasi apoi la odihna, vreo 10 minute, cu capacul pus pe oala, sa se patrunda miroasele (afumat, sarat, usturoiat).

Adulmeci in jurul capacului oalei, sa vezi daca se simte usturoiului si torni fiertura, trecuta printr-o sita (retine usturoiul), peste carnea din castronase. Decorezi cu sferturi de ou fiert tare, frunze de patrunjel, rondele de morcov, feliute de masline, etc.

Pentru inchegat, scoti castronasele cu racituri de porc afumat in balcon, la aer rece, pentru a se intari treptat. Nu pui piftia in frigider nici cand este aproape inchegata, deoarece se formeaza ace in tremurici. Nu de altceva, dar strica fasonul. Piftia de porc se incheaga repede.

Servire piftie de porc afuma

Raciturile de porc afumat merg de minune ca aperitiv, impreuna cu „porcarele” (toba, caltabos, sunca afumata, carnati, etc.).

Nu este rau nici un aperitiv ceva mai sarac, cu sorici, masline si jumari. Obligatoriu, pe masa va fi ceapa rosie.

Daca nu ai niste tuica fiarta, aburinda, din cesti de pamant, parca lipseste ceva la festinul ce va urma.

Nu va uitati urat! Maslinele „brobonate” nu sunt stricate. Au fost tinute la frigider, in ulei de masline, ulei care tinut la rece devine vascos :P.

Daca ai incalzit jumarile! Merita incercat sa pui langa farfuria cu aperitive, niste mamaliga rece, „tarcata” pe gratar 8).

Nu pot lipsi de pe masa: mustarul, hreanul, boiaua, ceapa rosie, catei de usturoi. Nu poti sti gusturile tuturor mesenilor, de aceea e bine sa fii pregatit cu de toate pentru toti mai ales la sarbatori.

Poti servi piftia de afumatura si langa sarmalele fierbinti, cu mamaliga calda. Merge tot cu tuica fiarta (cu zahar si piper boabe). Face bine la raceala.

Cat rezista pifitia in frigider

Daca ai preparat piftia pentru sarbatori sigur ti-a mai ramas din ea si ai vrea sa stii cat rezista piftia in frigider astfel incat sa te mai bucuri de savoarea ei si in zilele ce urmeaza.

Abia dupa ce s-a inchegat bine poti pune piftia in frigider in recipiente acoperite ca sa nu se imprastie mirosul de usturoi in tot frigiderul si la alte preparate care stau la rece. Nu cred ca-si doreste nimeni prajituri cu aroma de usturoi :).

Raciturile de porc afumat sau nu pot fi consumate in siguranta timp de 5 zile. Consumul lor dupa acest interval poate duce la toxinfectii alimentare pe care nu si le doreste nimeni.

Pofta buna gurmanzi de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Nu va place mamaliga (!?) incercati cu paine calda.

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *