Pilaful cu peste era un preparat pe care tatal meu il pretuia asa cum se cuvine, el nefiind un pretentios in ceea ce priveste bucatele servite la masa, stiind, ca de fapt, acestea erau bucate alese pe care mama si bunica se straduiau sa le pregateasca in asa fel incat sa fie gustoase, hranitoare si pe placul tuturor membrilor familiei, destul de numeroase.
[ingredients title=”Ingrediente”]
- orez special pentru pilaf;
- macrou congelat sau proaspat;
- ciuperci;
[/ingredients]
Cumperi orez cu bobul mare si rotund (infloreste spectaculos cand il gatesti), de preferat fara alte ingrediente si file de peste proaspat (biban, crap romanesc, stiuca) sau congelat (macrou, cod), o legatura de marar verde.
Speli orezul in 2-3 ape si il lasi umed sa se umfle, cam 1/2 ora.
[directions title=”Reteta pas cu pas”]
- spalare orez in cateva ape, lasare umed sa se umfle,
- calire orez, legume si ciuperci in ulei de floarea soarelui,
- umflare orez in cuptorul incins al aragazului,
- pregatire peste, portionat, la tigaie sau la cuptor,
- inglobare peste prajit/ pregatit la cuptor in pilaf.
[/directions]
Cureti o ceapa mai mare si un morcov de marime potrivita. Dai legumele pe razatoarea mare.
Poti adauga si niste ciuperci proaspete sau congelate, pe care le calesti separat impreuna cu un catel de usturoi, taiat rondele fine.
Calesti in ulei incins, in care ai pus si o lingura mare de grasime de pasare, ceapa si morcovul, pana se inmoaie putin legumele, iar ceapa devine sticloasa. Adaugi orezul si mai calesti putin, amestecand tot timpul cu o lingura de lemn, sa nu se prinda orezul de cratita.
Iei cratita de pe foc, adaugi mararul taiat fin, completezi cu apa pana se umple cratita si amesteci totul.
Bagi cratita in cuptorul incins pentru cca. 40 de minute. Te mai uiti sa nu sece lichidul ,dar nici sa nu fie lacaraie in cratita. Orezul este gata cand este inflorit frumos, iar boabele se leaga intre ele si grasimea iese deasupra.
Cureti si portionezi pestele, il sarezi si il piperezi, apoi il prajesti in ulei incins, cate 2 minute pe fiecare parte. Nu dai pestele prin malai, faina sau altceva.
Pestele poate fi pregatit si la cuptor dupa reteta de peste marinat pentru iarna.

Pestele prajit il inglobezi in orezul din cratita, cam cu 15 minute inainte de a fi gata pilaful.
Nu spun niciodata cantitatile. De ce ? Simplu: fiecare gateste dupa numarul de persoane si nu in ultimul rand dupa apetit. Nu trebuie neglijat nici daca vrei sa mai mananci si a doua zi. Pilaful rece este destul de gustos.
Atentie ! Cratita/ tigaia arde mainile, deci sa folosesti manusi de protectie cand o manevrezi. Uleiul incins stropeste, deci sa te cam feresti sa umbli cu apa sau cu mainile umede, prin zona tigaii in care prajesti pestele. Daca ai „norocul” sa te atinga uleiul incins si pielea s-a inrosit, da cu niste spray special pentru arsuri casnice sau unge-te cu jecolan/ jecozinc. Daca te-a prins vipia cratitei si se nasc niste basici, baga repede mainile in apa rece si apoi te ungi cu jecolan/ jecozinc.

Pilaful fierbinte se serveste pe o farfurie intinsa, cat mai mare, ca sa cuprinzi toate miroasele, cand ajungi cu nasul in farfurie.
Preparatul merge servit cu muraturi taranesti, in sezonul lor, dar merge si cu salata verde de toamna.

Un vin alb demisec asigura buna dispozitie si digestia.
Aceasta reteta poate fi pregatita ca mancare de post atunci cand este dezlegare la peste. Conditia este sa folosesti ulei, nu grasime de pasare.
Diversificare reteta ! Un gust deosebit al acestui preparat se obtine folosind untura de pasare in loc de apa cand completezi inainte de a baga pilaful la cuptor.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Gatitul poate fi o arta, dar nu este obligatoriu ca toti sa fim artisti bucatari sau meseriasi bucatari. Putem insa deveni, insistand, inovand si invatand de la cei priceputi.