Zapuseala dom’le, mare zapuseala chiar daca mai si picura din cand in cand. Stropeala strazii principale aplicata de edil in orasul meu nu face decat sa incinga asfaltul, sa ne inece si sa usuce gatul cu aburul care ne invaluie, sa vestejeasca florile din spatiile verzi si sa piteasca la umbra, cainii vagabonzi.
Sa le spuna lucratorilor cineva, cu drept de decizie !? Udatul florilor si arbustilor din ronduri in miezul zilei cand soarele dogoreste cel mai tare nu are cum sa faca bine plantelor. Lucrul in schimburi la sectorul sere din primarie sa pare ca s-a desfiintat de cand cu programul de 5 zile/ saptamana, cu liber obligatoriu sambata si duminica.
In fapt, nici nu conteaza ca florile se vestejesc degeaba, se inlocuiesc imediat cu altele ca doar este pe banii contribuabilului.
Oare de ce se putea alta data si astazi nu ? Fara a fi vreun nostalgic, ma gandesc uneori ca pe vremuri se puteau uda florile si drumurile pe la 5 dimineata, cand se crapa de ziua si zapuseala de la ora plecarii la serviciu era suportabila. Cum sa mergi azi la serviciu cu drag de munca si spor garantat la treaba cand abia iesit din casa camasa s-a lipit de corp, iar in masina/ tren chiar cu geamurile deschise, sa se faca curent, abia poti respira ?! O fi vorba de incalzirea globala, nu zic nu, dar gandind cu drag si spor, tot se mai poate rezolva cate ceva.
Sa revenim la mancare, caci orice am face, nu avem cum sa sarim permanent peste mese, caci devenim „profesionisti” ligavi si scheletici. Chiar nu mai putem misca nimic.
Mancaricile ceva mai usoare, de vara, pot fi solutia ideala pentru sezonul torid, atunci cand salatele de sezon, doar ce le vedem si ne taie cea mai mica pofta de mancare. Sa bei doar lichide ca sa te hidratezi, pe burta goala, nu este tocmai sanatos.
Ce mancarici usoare pregatim la iuteala, pe canicula ? Baza retetelor sunt legumele cat mai putin gatite – mancare de spanac cu ou ochi (merge si cu spanac congelat), urzici cu orez si ou ochi (merge si cu urzici uscate in sezonul lor si rehidratate sau cu urzici oparite si congelate), mancare de bame (tocmai au aparut pe tarabe, de anul acesta, dar merg si bamele congelate rapid), ardei umpluti cu legume si ce mai ai prin frigider.
Nu este obligatoriu sa fie mancarea fara carne, desi nu strica la stomac – mancare de mazare si conopida cu aripi de curcan (se folosesc aripile fierte pentru a obtine o supa, servita la cana cu zeama de lamaie), mancare de castraveti si marar cu spinari de gaina (spinarile se fierb pentru o supa cu galuste), legume umplute cu carne si ghebe (se folosesc ghebe din cele oparite si congelate in toamna), praz umplut cu carne tocata.
Pregatim alte mancaruri usoare – ciulama de ciuperci, tocanita de hribi (se pot folosi hribi opariti si congelati), mancare de praz cu prune uscate, mancare de praz cu masline, mancarica de ciuperci albe, ghiveci oltenesc de legume, mancare de vinete in stil mediteranian.

Ingrediente de trebuinta in reteta: orez special pentru pilaf, supa de pasare/ fond de pasare, macrou proaspat, praz cu frunze verzi, marar verde, ulei de masline extravirgin, unt proaspat, parmezan/ cascaval afumat, lamaie, sare grunjoasa, piper boabe, fulgi de ardei iute, catei de usturoi.
Se foloseste supa de pasare – fiertura de la tartite de curcan care apoi se pun la cuptor sau fiertura de la spinari de pui sau fond de pasare (zeama de la gaina fiarta intreaga si apoi bagata la cuptor).
[ingredients title=”Ingredients”]
- orez special pentru pilaf,
- praz cu frunze verzi,
- macrou proaspat,
- unt proaspat,
- fond de pasare/ untura de pasare/ supa de pasare,
- parmezan/ cascaval afumat,
- marar verde.
[/ingredients]
Fondul de pasare este zeama fiarta si racita din supa de pasare pus in cutii din plastic alimentar, la congelator.

Se poate folosi untura de pasare pastrata in frigider in borcane cu capac etans. Untura de pasare se pune in apa rece, data in fiert. Amestecul se da in cateva clocote.
In aceasta reteta am folosit fond concentrat din supa de pasare pe care l-am incalzit intr-o oala de supa si l-am diluat cu apa rece incalzita. Amestecul obtinut se da apoi in fiert, sa clocoteasca.

Fiecare gospodina cu gustul ei ! Nu imi place sa spal orezul pentru pilaf. Amidonul leaga orezul dand pilafului un gust deosebit.
Cum spalam prazul de pamant ? Prazul se spala bine de pamantul strecurat printre frunze. Daca este prea mult pamant intre frunze, prazul mai gros se poate taia pe lungime si apoi spala.
Prazul se taie rondele longitudinale si se caleste in putin amestec de ulei de masline si unt proaspat.

Se asezoneaza cu sare grunjoasa si un praf de piper boabe proaspat macinat. Prazul rondele se amesteca cu o lingura din lemn si se inabuse cu capacul pus pe cratita.
[directions title=”Directions”]
- Spalare praz cu frunze de pamant. Taiere praz sub forma de rondele. Calire praz si inabusire in putin amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.
- Orezul se adauga in cratita cu praz inabusit. Se calesc impreuna 2-3 minute, amestecand cu lingura din lemn.
- Pregatire fond de pasare sub forma de lichid fierbinte. Lichidul se adauga peste amestecul de praz inabusit si orez calit. Se da in fiert.
- Introducere cratita cu ingrediente in cuptorul incins al aragazului, la foc potrivit. Urmarire umflare orez si completare cu lichid, dupa caz. Omogenizare amestec dupa fiecare completare de lichid. Inainte de ultima omogenizare se adauga marar verde tocat marunt.
- In cratita cu orez se adauga parmezan/ cascaval afumat dat pe razatoarea mare. Se omogenizeaza preparatul cu lingura din lemn.
- Curatare macrou proaspat si prajire in tigaia speciala pentru peste, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin, la foc mare.
- Servire prepara cald, pe farfurii intinse, cu sos de la peste si felii de lamaie.
[/directions]
Secretul bucatarului ! Nu se adauga apa in timpul inabusirii rondelelor de praz. Ca orice leguma, prazul are destula apa si nu se prinde de fundul cratitei.

Orezul nespalat de amidon se adauga in cratita si se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizare. Se caleste 2-3 minute impreuna cu rondelele de praz inabusite, amestecand continuu cu lingura din lemn sa nu se prinda orezul de fundul cratitei.

In cratita cu praz si orez se adauga fondul de pasare diluat cu apa si dat in fiert.

Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizarea amestecului, pe flacara aragazului, pana acesta da in fiert.
Cand lichidul incepe sa fiarba, cratita se introduce in cuptorul cald al aragazului, la foc potrivit, sa se umfle orezul. Periodic se urmareste prin geamul cuptorului sa nu sece lichidul (se completeaza, dupa caz, tot cu fond de pasare sau apa calda). Se amesteca cu lingura din lemn, pentru omogenizare, dupa fiecare completare de lichid.

Cand pilaful este fiert/ boabele de orez sunt umflate si se leaga bine intre ele se adauga marar verde tocat marunt. Se amesteca cu lingura din lemn pentru omogenizarea amestecului fiert.

Parmezanul/ cascavalul afumat se da pe razatoarea mare.

Parmezanul/ cascavalul dat pe razatoare se adauga in cratita cu pilaf.

Amestecul se omogenizeaza folosind lingura din lemn. Cratita se acopera cu capacul ca sa se pastreze pilaful cald.
Macroul proaspat se curata de solzi, se taie capul (are carne putina spre deloc) si se curata la interior. Pestele se spala sub jet de apa rece si se tamponeaza cu hartie absorbanta.

Macroul se asezoneaza cu sare grunjoasa si piper boabe proaspat macinat la interior si la exterior. Pestele se prajeste intreg, in amestec de unt proaspat si ulei de masline extravirgin.

In tigaia speciala de prajit peste se adauga fulgi de ardei iute si catei de usturoi. In timpul prajirii pestelui se picura zeama de lamaie pe partea prajita.
Preparatul se serveste cald, pe farfurii intinse cu sosul de la prajeala pestelui si felii de lamaie.

Merge de minune o bere rece.
Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Amintiti-va vechiul slogan (de actualitate chiar daca nu mai sunt lozincile pe peretii alimentarilor) – Nicio masa fara peste ! Poate fi mult prea des sa servim peste la fiecare masa, dar de 2-3 ori pe saptamana poate fi sanatate curata. Daca nu ai mancat peste niciodata, dar sustii ca nu iti place pestele, incearca aceasta reteta care iti poate schimba parerea si gusturile.
Bună ziua,domnule Popa,trebuie să vă spun că îmi sunt foarte dragi introducerile la rețetele dumneavoastră.Pe lângă că bucătăriți cu multă pricepere sunteți și un povestitor-narator talentat.Înainte de a ajunge la bucătăreală îmi face mare plăcere să citesc introducerea.Vă salut cu multă simpatie din depărtări
Cum ne-am putea manifesta daca nu am avea si cate un hoby ?!