placinta cu branza si piersici stafide 1 Copy

Placinta ca desert din aluat pufos cu mere, piersici, stafide

Dupa cum spuneam daunezi, pregatirea aluatului nu este un punct forte pentru mine. Motivele pe care le pot invoca tin in special de „prietenia” mea cu rabdarea de a cantari ingredientele necesare si nu in ultimul rand de multitudinea de activitati culinare care trebuie parcurse, pas cu pas, pana sa te vezi cu placinta rumena si aburinda scoasa din cuptor, lasata sa se raceasca. Asteptarea racirii desertului este un ostacol greu de trecut pentru toti pofticiosii familiei. Nu ai cum rata, sa captezi, miroaznele tainice care au invadat bucataria si holul casei. Deja mirosurile imbietoare s-au strecurat prin toate cotloanele casei. Alerta este maxima si pofticiosii familiei, cu mic cu mare, fac coada la usa bucatariei interesandu-se daca s-a racit placinta.

Ce ti-e si cu aluatul acesta special pentru placinta ?! Ca de fiecare data cand s-a lansat comanda – vrem placinta, sotia este executantul desemnat pentru aluat. Eu sunt doar managerul responsabil cu supravegherea/ privitul si rareori cu vreo idee mai altfel decat cele din retetele mostenite.

De-ale celor neimplicati direct in prepararea dulciurilor ! Ca manager (vreau sa zic, mai mult observator din partea pofticiosilor familiei), ma limitez la alegerea umpluturii, combinarea fructelor/ legumelor. Pentru deserturi, mereu am cate ceva de obiectat cand se pune problema cat de dulce sa fie desertul nostru. Am inteles cu greu, intr-un final, ca una din conditiile ca desertul sa-ti iasa cum trebuie, este sa respecti reteta intocmai, deci si cantitatea de zahar. La indemnul meu, sotia a tot redus cantitatea de zahar pana la o limita acceptabila pentru savoarea si aspectul final al desertului.

Din retetarul familiei mele ! Pregatim placinta de sezon, nu doar placinta simpla cu branza dulce. Sezonul de primavara este bogat in placinte – placinta cu urzici, placinta cu urzici si muschiulet de porc, placinta cu spanac.

Cand apar ciupercile in padure, pe la sfarsitul lui aprilie, placinta cu ciuperci este preferata familiei.

In sezonul rece, pregatim placinta cu ton din conserva, carnat afumat si branza dulce; placinta cu carne si aluat pufos facut in casa.

Pentru astazi am pregatit placinta dulce, servita ca desert.

placinta cu branza si piersici stafide 1 Copy
Placita cu branza dulce si fructe.

Ingrediente de trebuinta in reteta: aluat pufos pentru placinta (pregatit in casa), branza dulce, oua proaspete, de gaina; unt proaspat, zahar, fructe tari (coapte bine, nu moi – piersici, stafide, mere, gutui, caise), miroase si esente preferate, sare grunjoasa, ulei de masline extravirgin (dupa caz).

Pregatirea aluatului pufos pentru placinta.

placinta cu ton din conserva carnat afumat si branza dulce 9
Aluat pufos pentru placinta.

Pregatirea aluatului pentru placinta, secret pe care eu nu il detin, doar sotia mea il stapaneste !? Ingredientele folosite, toate secretele si ordinea pregatirii aluatului sunt descrise pe larg (cu greu mai pot gasi ceva de adaugat, chiar daca observator fiind, imi trec tot felul de idei prin cap) la placinta din aluat de casa cu branza dulce.

Pregatire branza de vaci ca umplutura pentru placinta.

Pentru a nu ma repeta, mi-am propus sa combin cateva retete de placinte in care s-a folosit acelasi aluat pufos, cu umpluturi din branza dulce si oua, dar cu diferite fructe, in amestec sau cu un singur fruct.

Ingredientul nelipsit din umplutura placintei desert, cu fructe este branza de vaci, proaspata (doar un praf de sare grunjoasa). In umplutura se adauga oua de gaina, proaspete si fructe.

In deserturile de astazi am folosit ca fructe in umplutura – piersici si stafide, respectiv mere si stafide, doar mere.

Ingrediente

  • aluat de casa pregatit proaspat,

  • fructe (piersici, mere, stafide),

  • branza de vaci, dulce, proaspata,

  • oua de gaina, proaspete.

  • arome preferate.

Pregatire amestec de branza si oua proaspete. Branza de vaci, proaspata, se amesteca cu oua de gaina si un praf de sare grunjoasa.

placinta cu spanac Copy
Se pregateste un amestec din branza dulce, oua de gaina, proaspete, un praf de sare grunjoasa.

Daca ne dorim un desert mai dulce, in amestecul din branza de vaci si oua de gaina se adauga putin zahar tos.

placinta si cornulete 9 Copy
Amestecare branza de vaci, proaspata cu oua de gaina, zahar si un praf de sare grunjoasa.

Pentru amestecare se foloseste o furculita/ o lingurita de bucatarie. Prin amestecare se doreste obtinerea unei paste consistente, nu subtiri, fluide, sa curga.

Optional, daca branza de vaci este slaba, se poate adauga o lingura de smantana grasa. Nu ne dorim sa modificam prea mult, consistenta branzei, doar cat sa se usureze amestecarea cu ouale de gaina.

placinta cu branza si piersici Copy
Branza de vazi, dulce, s-a amestecat cu oua de gaina si stafide.

Daca ne dorim ca placinta sa aiba si stafide, acestea se adauga in branza de vaci amestecata cu oua de gaina.

Secret bine pastrat ! Pentru mirosuri adevarate, se adauga in amestec – coaja de lamaie/ coaja de portocale, data pe razatoare sau confiata, extract de vanilie, zahar vanilat (facut in casa – pastai de vanilie, taiate si eliberate semintele, puse in borcan cu zahat farin, inchis etans, lasat la intuneric, sa preia zaharul, esenta), rom (bautura de calitate, nu esenta alcoolica).

LISTA ACTIVITATILOR CULINARE DIN BUCATARIE.

  • Pregatirea aluatului pufos pentru placinta.
  • Pregatire branza de vaci ca umplutura pentru placinta.
  • Pregatire fructe pentru umplutura placintei impreuna cu branza de vaci.
  • Asamblarea foii de placinta in vederea coacerii in cuptorul aragazului.
  • Coacerea placintei in cuptorul aragazului bine incins.
  • Montarea si servirea prajiturii.

Pregatire fructe pentru umplutura placintei impreuna cu branza de vaci.

In umplutura se pot folosi mere date pe razatoare si apoi calite in putin ulei de floarea soarelui, ceva zahar si scortisoara pudra. Nu sunt adeptul calirii merelor date pe razatoarea mare in amestec cu gutuie sau mar simplu. Nu imi place mirosul si nu agreez gustul de mare calite, in placinta. Gustul mi se pare amarui.

Oarece secret culinar ! Preferam ca in umplutura sa punem bucati mari de fructe – piersici, caise, mere, gutui. Perele care dau un gust grozav placintei pot fi folosite numai daca sunt tari, din cele de toamna tarzie, care se coc numai in podul casei, dupa ce le-ai cules. Se pot folosi numai pere necoapte pentru a nu se obtine o umplutura care va curge si nu vom putea taia placinta.

placinta cu branza si piersici 1 Copy
Piersici taiate in bucati mari.

Pentru placinta folosim mere rosii sau mere galbene, gutui, bine coapte, nu moi. Merele se taie in bucati mai mari. Gutuile se feliaza mai subtire pentru a se putea muia in timpul coacerii placintei.

placinta si cornulete 10 Copy
Branza de vaci amestecata cu oua, mere si gutui folosite in placinta.

Asamblarea foii de placinta in vederea coacerii in cuptorul aragazului.

Aluatul pregatit in cantitati mai mari se poate pastra la congelator, in pungi din plastic alimentar, prevazute cu fermoar.

Aluatul pregatit pentru o singura placinta si tinut la rece, in frigider 1-2 ore, se aduce la temperatura camerei.

Pe o planseta presarata cu faina, se intinde aluatul sub forma unei foi subtiri (0,4-0,6 cm grosime), uniforme, folosind sucitorul de bucatarie sau un facalet.

placinta cu branza si piersici 3
Foaie de aluat pufos intinsa pe planseta. Pe foaia de aluat s-a adaugat branza de vaci amestecata cu oua de gaina si stafide.

Pe foaia de aluat se adauga branza de vaci, dulce, amestecata cu oua de gaina si stafide.

Pe branza de vaci amestecata cu oua si stafide se aseaza bucati de mere. Foaia de aluat se poate pune mai intai in tava de copt, apoi se adauga branza de vaci amestecata cu oua si stafide, iar deasupra, felii de mere si gutui.

Pe fructe, optional, se poate adauga putin zahar tos.

placinta si cornulete 12 Copy
In tava de copt s-a pus foaia de aluat pufos, apoi s-a adaugat branza de vaci amestecata cu oua, felii de mere si felii de gutui. S-a adaugat pe fructe putin zahar tos.

Pe branza de vaci amestecata cu oua si stafide se aseaza, dupa caz, bucati de piersici, caise, pere.

placinta cu branza si piersici 2 Copy
Pe foaia de aluat pufos s-a adaugat amestecul de branza de vaci, dulce, oua si stafide. Bucatile de piersici s-au repartizat uniform, pe amestec.

Foaia de aluat se ruleaza pentru a prinde la mijloc umplutura. Rulourile de aluat cu umplutura de branza si fructe se aseaza in tava de copt.

placinta si cornulete 13 Copy
Rulou de aluat cu umplutura de fructe asezat in tava de copt.

Ruloul de aluat se unge pe deasupra cu ou batut sau putin ulei de masline.

In functie de numarul rulourilor de placinta facute folosim o tava de copt mai mica sau mai mare.

placinta cu branza si piersici 4 Copy
Mai multe rulouri asezate intr-o tava de copt.

Pe rulourile asezate in tava de copt se adauga bucatele de unt proaspat.

Daca totusi ne-am luat inima in dinti si am calit merele, in acest caz, se aseaza foaia de aluat in vasul de copt, merele se adauga pe foaia de aluat care se inchide, tot cu aluat.

De-ale gospodinei ! Nu vom folosi in umplutura branza de vaci. Putem pune cateva stafide in amestecul de mere calite.

placinta cu mere 1 Copy
Foaie de aluat umpluta cu mere date pe razatoare, calite.

Aluatul din vasul de copt se unge cu ou batut.

Coacerea placintei in cuptorul aragazului bine incins.

Tavile de copt se introduc in cuptorul aragazului bine incins.

Placinta se va coace in cuptorul aragazului la foc potrivit, la cca. 170 de grade C. Coacerea se urmareste prin fereastra din usa cuptorului aragazului. Ne dorim o placinta rumenita, nu arsa.

placinta cu branza si piersici 5 Copy
Placinta cu piersici gata coapta. Pe placinta coapta s-a adaugat putin zahar farin.

Daca am rulat aluatul si i-am dat o forma de spirala, am pus placinta intr-o forma rotunda pentru coacere. Aspectul final al acestei placinte place ochiului. Nu-i asa ca mancam de multe ori si cu ochii ?!

placinta cu branza si piersici stafide 2 Copy

Placinta cu branza, piersici si stafide.

Zaharul farin adaugat pe placinta fierbinte, abia scoasa din cuptor, are rolul de a face placinta sa luceasca in ochii pofticiosilor. Carcotasii ar putea spune – prea mult zahar. Se poate renunta la acest zahar pus pe placinta fierbinte.

placinta cu mere 1 Copy 1
Placinta cu branza si bucati de mere si gutui.

Daca tot am scris despre placinta cu mere rase si calite, nu poate lipsi poza cu preparatul final.

placinta cu mere 2 Copy
Placinta cu mere date pe razatoare si apoi calite.

Montarea si servirea prajiturii.

Placinta se feliaza cand este rece, folosind un cutit bine ascutit, pentru a nu o franjura si a nu mai intelege ce primesti in farfurie servita de gospodina.

placinta cu branza si piersici stafide 4 Copy
Placinta cu branza, piersici si stafide.

Pentru placinta cu mere servita, am ales sa prezint o felie taiata dintr-un rulou de placinta care a fost rasucit.

placinta cu mere 9 Copy
Placinta cu branza, mere si stafide.

Placinta cu mere calite a crescut cel mai mult. Posibil sa fi fost faina mai de curand ambalata si/ sau aluatul crescut mai consistent.

placinta cu mere 3 Copy
Placinta cu mere si stafide.

Placinta cu branza si fructe poate fi servita ca desert la pranz sau la cina, dar si langa ceaiul de la ora 5. Fetele stranse la un pahar de vorba vor sti cum sa aprecieze desertul.

Pofta buna voi frati gurmanzi si voi frati gurmeti de pretutindeni, oriunde va veti afla pe mapamond ! Prajiturile, chiar mai dulci, nu pot lipsi din meniul unei familii sanatoase. Ma gandesc ca nu in fiecare zi avem desert la masa. O data, de 2 ori pe saptamana, nu este nicio greseala daca servim ceva mai dulce, mai ales daca in restul zilelor, fructele stau la baza gustarilor noastre servite intre mese.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *